Bismillah
Pergi pasar kekadang tak tahu nak beli apa.. dah sampai pun pasarnya tapi masih memikior... kadang dah beli macam-macam tak tahu pulak nak masak apa, ingat senang jadi surirumah!... masak pula kena ikhlas... tak ikhlas tak sedaplah lauk tu.. sudahnya ke tong sampah,membazir pula... Allah tak suka tau, nanti bersahabat dengan syaitan. Jenuh memikior akhirnya Allah bagi ilham masak lauk kat bawah ni.. moh le kita ke dapur..
bahan -bahan nak masak lemak cili api rebung madu bersama ayam..tumbuk sampai lumat..kecuali serai itu..
lesung batu pun kecik aje,memandangkan cili tu spesis pedas letak 3 biji jer..sapa-sapa yang suka pedas letaklah banyak mana pun..
inilah rebung madu..kata mak cik pasar tu rebung madu lebih sedap dan segar tak ada bau bauan...aku beli tiga batang harganya dalam rm4..pertama kali beli rebung so banyaklah bertanya kat mak cik pasar tu..boleh ke orang lelah makan rebung..katanya boleh..tapi tak percaya juga cakap mak cik tu..risau juga..siap-siap pesan pada suami dan anak-anak jangan makan rebung tu nak rasa sikit-sikit bolehlah..
aku rebus dulu rebung ni sebab takut nanti sakit perut pulak..tunggu air tu mengelegak baru masukkan rebung dalam 1 minit terus toskan..macam cuci dengan air panas jugalah ni...
lepas toskan campak-campak jer bahan lumat tadi sekali dengan ayam,asam keping dan santan cair..masaklah atas api yang perlahan sambil kacau-kacau..lepas tu masukkan santan pekat garam dan sedikit gula..bila ayam dah empuk hampir nak di angkat masukkan pula hirisan daun kunyit..harum baunya..
sambil-sambil tu goreng ayam pula..ayam goreng daun kari..
bahannya 4 ulas bawang putih,garam serbuk kunyit dan daun kari ..di tumbuk.
perap bersama ayam tadi..ikutlah lama mana pun.
selamat mencuba....
salams kak, sekali pandang pon tau sedapppppp.....:)
ReplyDeleteMemanglah sedap kalau Nor yg masak
ReplyDeleteKakak aje yg tak berpeluang merasa. Tengok dah selalu hihi...
ha ah kak belum rasa dah sdpp ye..
Deletepertama kali btnya..pun.
Saya kurang suka rebung, sebab bau dia ...hahah
ReplyDeleteTapi since akak ada tulis pasal rebung madu yg kurang bau/ takde bau ni, boleh la saya nak try makan..yg masaknya of coz, wife saya..hahaha
of cozlah air tgn wifekn...
Deleterebung madu ni yg pokoknya org buat hiasan tu ke? dah lama tak makan rebung, takut plak bila ada org kata rebung ni tak elok utk org yg dah beranak-pinak.
ReplyDeleteye warna kuning...
Deletetk pernah dgr plk.. yg blum beranak boleh ker... agaknya msa dlm pantang kut.. berangin..
Knor..sedap nya rebung..cheq da memang peminat setia rebung tau
ReplyDeleteye ke, bolehlh msk lps ni
Deletepandainya lah knor masak..banyak sajer idea dier yg canggih2..untung family..
ReplyDeleteyg tk sedap pun boleh jd sedap & berselera tuk dimakan..:) syabas!!!
main campak2 je ummu.. anak2 ambil kuah jer, tk reti mkn rebung...hihi
Deletesedapnya rebung madu..lawan dengan ikan kering dan sambal belacan pun sodap..
ReplyDeleteikan kering tak ada plk..
Deletetak suka makan rebung...baunya tu x tahan...tp yg ni knor kata x ada bau....
ReplyDeleteklu kita masak ikhlas mesti sedap...
mmg tk berbau noe klu ltk daun kunyit lgilh terangkat..
Deletelama x mkn rebung..sedap pulak masak lemak cili padi rebung tu..esok ada pasar..nk skodeng ada rebugn x boleh buat masak lemak :-) tapi itulah susah nk dpt rebung kat bandar ni biasa di kg byk kan
ReplyDeleteklu rebung btg susah sikit nk jumpa, tpi yg dlm plstik tu sng jumpa kt psar.. tpi berbau kuatlh
DeleteSetuju sangat Knor....... Ingat senang ke jadi surirumah huhu.....
ReplyDeleteOkje tak pernah beli rebung Knor... masak apa tah lagi...Org dlm rumah ni sure tak reti makan....confirm punyalah....