Pages

Sunday, January 18, 2015

KERANA SEBUAH BUKU

Bismillah
Dua hari aku keluar masuk kedai buku mencari buku tex muhammad yang hilang tu..dari dekat-dekat rumah sampailah ke jalan Tar KL semua kedai buku aku masuk naik kematu tapak kaki..goreng rempeyek taklah seletih cari buku bm tu...kat sini mula kefrustan ku melanda.bayangkan pengedar buku yang terbesar pun tak ada,katanya stock tak ada,kalau ada pun tunggu dua minggu lagi...itulah jawaban setiap kali aku keluar masuk kedai...
bila sampai rumah aku selongkar semua tempat juga tak ada...tak ada sapa-sapa nak pun buku muhammad kat rumah ni... pelik.
dan aku sangat yakin buku muhammad hilang di sebabkan ada makhluk berambut hitam yang ambil,terambil,sengaja ambil,termasuk dalam bag,tercuri dan ter..ter lagi...
setiap kali muhammad buat jadual aku akan periksa balik,masa tu buku masih ada,bila balik jer dah tak ada...sebab setiap malam muhammad akan buat kerja sekolah dan terus buat jadual..dan aku yakin buku tu hilang kat sekolah...
kata muhammad lepas mata pelajaran bm dia masukkan buku tu dalam bag dan keluar nak ke tandas...
masa tu dia tak  perasan pun buku tu tak ada,balik rumah baru dia perasan buku tu tak ada dalam bag...
sungguh aku sangat terharu dengan komitmen guru kelas muhammad cikgu yati..satu satu dia periksa buku anak-anak muridnya..cuma dia tak periksa bag sekolah saja..mungkin keterbatasan masa..
mana ada murid atau sapa-sapa jer nak mengaku bila dah ambil..kan..compomlah takut..memang cikgu yati kata ada sorang murid ni suka sorok-sorok barang orang ..dan muhammad juga banyak kali hilang pensel,pensel warna pemadam dan macam-macam..selalunya dapat baliklah..itu aku tak kisah sangat..tapi buku ni aku kisah.

Baru tadi dapat call dari cikgu yati dia dah call ketua bahgian hal ehwal buku..katanya diorang tak nak duit,diorang nak buku juga..aku cakap dengan cikgu.."kalau macam tu kena tunggu dua minggu lagilah cikgu,lepas tu cikgu cakap "takpe puan" dan hari ni cikgu yati nak buat spot check lagi...sebab hari tu ada murid yang tak datang....
setiap hari lepas subuh aku baca yasin tapi subuh tadi aku baca yasin untuk sapa-sapa yang ambil buku muhammad supaya lembut hatinya untuk pulangkan balik...dan jika tak dapat juga aku redha.memang aku dah redha tapi aku sedang berusaha ni..nak cover-cover pulakk..hihi..

bagusnya dengan kehilangan buku ni..banyak kedai buku rupanya kat KL ni ..sebab setiap kali masuk..jumpa orner lepas tu rekomenkan kedai lain..untuk lain kali taklah tergagau-gagau cari buku...yang paling best orner restoran yang kami kenal rupanya ada kedai buku..tapi tak ada jual buku text sekolah..dialah sumber awal kami pencarian buku...

p/s suami tanya muhammad berapa RM buku tu?..rm7 je yah"
"duit minyak kereta ni lagi mahal dari buku muhammad macam tak berbaloi"...ending gelak reramai.



16 comments:

  1. nanti kalau saya singgah kedai buku saya jumpa, saya inform akak ye..

    ReplyDelete
  2. Buku teks sekolah memang payah kalau nak beli di book store Nor. Kakak pernah kena macam kes Muhammad ini. Last sebab tak nak anak tertinggal kakak pinjam anak jiran kakak dah buat photostat berwarna. Jadi buku anak kakak panjang ikut size A4 paper.

    Atau kalau ada sekolah terdekat ada terlebih buku boleh pinjam dari sana Nor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga rasa nk photostat jer kak..
      nor tggu dulu..

      Delete
  3. kesiannnya ye..moga dapat jumpa buku tu

    ReplyDelete
  4. memang selalu macam tu KM..kawan2 pernah kena macam tu..kena cari jugak buku tu sekolah memang tak mau duit.macam gambar tu ye nanti esok acik cuba pulak cari kat kedai2 buku disini..kalau ada acik bagi tau.

    ReplyDelete
  5. kak nak tanya,,tahun dua ada guna buku teks muzik ke,, macam tak de je kat rumah tu sebab baru semalam saya perasan jadual ada muzik tapi buku muzik satu pun tak de,, kalau muzik tu ada buku teks bagitau ye kak takut kalau2 hilang lagi buku teks anak saya tu,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak ada buku teks muzik cikAnie..

      Delete
  6. kat sebelah ofis mayang ni ada kedai buku .. kalau akak nak nanti mayang belikan....

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah nampaknya ramai yang sanggup membantu Knor tu.. ada juga parent yang mengeluh yang pada awl tahun mcm ni payah nk dapatkan stok buku teks.. tu yang ada masa sian nak paksa budak2 bukan warganegara beli buku cepat2.. tahu yang masa ni memang ramai yang cari buku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tulh aisy, agaknya buku byk pg ke pantai timur.. bntuan mangsa banjir.

      Delete
  8. Ohhhh.....biasanya kalau buku anak hilang mak mmg maklah org yg paling byk usaha mencari....... Tak kiralah baca yaasin ke, solat hajat ke....
    Nampak mmg betul peribahasa usaha tsngga kejayaan kan Knor....jumpa sudah!

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)