Assalamualaikum sahabat..
Selamat tengahari jumaat yang barakah.
Kata adik Vee Sandi dalam komen N3 semalam"Asyik-Asyik"...
'dah kita ni perempuan masak ajelah' ... ha ah dik memang betul pun... kok belajar tinggi mana pun akhirnya ke dapur juga, tapi nak tengok dia belajar tinggi ke tak tengok pula dapur dia....
itu jer yang membezakan.....
korang kenal ke ikan baung?... mai nak tunjuk.. dulu kakak suka sangat masak asam pedas ikan baung sebab suami dia orang Melaka... sikit-sikit asam pedas... sampai aku pun terlajak suka... tapi kakak dah meninggal dunia... al Fatihah
3 biji bawang
2 biji bawang putih
sedikit halia
1 batang serai
sedikit belacan melaka( any belacan pun boleh)
cuka kurma
1 biji limau nipis(asam jawa pun boleh, teman tak ada asam jawa)
sedikit daun kesum
timun
bendi
garam
gula
cara-caranya:
kisar cili,segala bawang,halia dan belacan.
tumis hingga naik minyak, masa ni aku masukkan gula... sedikit air tunggu hingga mendidih lepas itu bolehlah masukkan ikan baung,serai,timun bendi dan daun kesum. bila hampir masak masukkan cuka dan perahan limau nipis akhir sekali garam.... dan angkat. aku letak garam masa akhir tu, sebab aku ni tak suka masin nanti meresap semua bahan semulajadi tu..letak masa nak angkat kuranglah kadar resapan itu....lagi pun tip untuk bagi makanan tu enak...
resepi ni khas buat yang tak tahu masak asam pedas... yang tahu tu... telan air liur sudah...
Selamat tengahari jumaat yang barakah.
Kata adik Vee Sandi dalam komen N3 semalam"Asyik-Asyik"...
'dah kita ni perempuan masak ajelah' ... ha ah dik memang betul pun... kok belajar tinggi mana pun akhirnya ke dapur juga, tapi nak tengok dia belajar tinggi ke tak tengok pula dapur dia....
itu jer yang membezakan.....
korang kenal ke ikan baung?... mai nak tunjuk.. dulu kakak suka sangat masak asam pedas ikan baung sebab suami dia orang Melaka... sikit-sikit asam pedas... sampai aku pun terlajak suka... tapi kakak dah meninggal dunia... al Fatihah
inilah rupa perut ikan baung aku suka bahagian perut isi yang padat,nak tunjuk sekor tak adalah pulak korang googlelah ye...
bahan penting
emmm tak sabar nak makan....
jangan lupa ikan masin ye...ini ikan masin yang tak masin dah lama terperap dalam ais box jauh datang dari sabah..selamat soruuu...bismillah.
10 tangkai cili kering3 biji bawang
2 biji bawang putih
sedikit halia
1 batang serai
sedikit belacan melaka( any belacan pun boleh)
cuka kurma
1 biji limau nipis(asam jawa pun boleh, teman tak ada asam jawa)
sedikit daun kesum
timun
bendi
garam
gula
cara-caranya:
kisar cili,segala bawang,halia dan belacan.
tumis hingga naik minyak, masa ni aku masukkan gula... sedikit air tunggu hingga mendidih lepas itu bolehlah masukkan ikan baung,serai,timun bendi dan daun kesum. bila hampir masak masukkan cuka dan perahan limau nipis akhir sekali garam.... dan angkat. aku letak garam masa akhir tu, sebab aku ni tak suka masin nanti meresap semua bahan semulajadi tu..letak masa nak angkat kuranglah kadar resapan itu....lagi pun tip untuk bagi makanan tu enak...
resepi ni khas buat yang tak tahu masak asam pedas... yang tahu tu... telan air liur sudah...
Asam pedas buat org Johor dan Melaka memang tak boleh tinggal Nor. Cuma resepi sikit-sikit beza. Ada yg guna daun kesom, ada guna bunga kantan, ada guna daun limau purut, ada guna semua.
ReplyDeleteYg pasti rumah kakak seminggu paling tidak sekali mesti ada sekali masak asam pedas.
sedapnya
ReplyDeleteBerselera tengok asam pedas k.nor ni.. sedapnya.. dah lama CH tak makan ikan baung ni.. selalu en suami suruh masak gulai tempoyak ikan baung ni.
ReplyDeleteBerselera tengok asam pedas k.nor ni.. sedapnya.. dah lama CH tak makan ikan baung ni.. selalu en suami suruh masak gulai tempoyak ikan baung ni.
ReplyDeleteAl fatihah utk arwah kakak kak nor.... Wah sedapnyeeee asam pedas ikan baung mmg my peveret. Tapi sayangnya en suami x makan ikan baung jd terpaksalah tahan hati... Huhuhu
ReplyDeleteErmm..menggoda selera betul.....Alfatihah utk arwah...
ReplyDeleteKakzakie-yelh kak, kantan ada lupa nak letak.... next asam pedaslah kak..
ReplyDeletekdg nor pun ltk daun kunyit n daun salam juga daun purut... ltk semua pun bolehkn...
sodap ehhhhh
ReplyDeletesekali tgk mcm isi ayam je kak... ;-)
ReplyDeleteikan baung ni iakn sungai kan, saya ni bukan eksyen tau kak, tapi tak reti makan ikan sungai, walaupun penah ddk ulu pahang masa zaman budak2 dulu..
ReplyDeleteNor Azimah-dari laut masin ustazah
ReplyDelete