Pages

Sunday, September 22, 2013

Durian crepe ala azhan


assalamualaikum sahabat yang di kasihi sama ada kenal atau tidak kenal..semoga semua di bawah lindungan Allah.

ramai yang dah tahu macam mana nak buat durian crepe..kan. ini nak tunjuk pada yang tak tahulah...terutama adik dan kakak saya le..suka makan tapi tak tahu nak buat..sebenarnya ramai yang menempah..tapi saya tolak sebab tak bermenang tangan, maaf ye..yang ini pun saya buat atas permintaan azhan..



whipping cream yang dipukul oleh azhan termasuk durian dia juga yang tolong asingkan isi durian...









kulit saya yang buat azhan cuma choose warna..sesenduk tepung gandum
sebiji telur
sedikit minyak
garam
santan atau susu
esen vanila
setengah cawan air

caranya di blender kesemua
bancuhan agak cair sedikit.

cream+durian+cream+lipat













simpan dalam peti ais...memandangkan takut kebocoran gas,bungkus aje kedap-kedap..nanti ramai yang komplen...tambah bila dalam penghawa dingin di hidupkan..heh..pening kepala bos...



makan puas-puas ye azhan...



Kekurangan sesorang itu membezakan dia dengan orang lain, tapi kadangkala kekurangan itu menyebabkan ia mempunyai satu kelebihan berbanding orang lain... Namun sedar akan kekurangan itu lebih baik daripada bangga akan kelebihan kan?

21 comments:

  1. saya tak pandai buat. tak pernah try lagi. beli je la hihihi

    ReplyDelete
  2. nampak cammudah jer kan..sayang kat sini takder dorian..huhu

    ReplyDelete
  3. sya pun x pndai buat tp suka makn.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Marvelos...pandai sis buat... :)

    ReplyDelete
  5. pernah makan, tak pernah buat ... kalau nak buat pun ada durian kat sini. import dari siam tapi mala ler heheheh

    tapi kat sini banyak frozen manggo & strawberry puree. cuma tak pasti kepekatan puree tu. kalau cair sangat tak syok pulak letak dlm crepe kan?

    ReplyDelete
  6. nak makan angahYan yang buatkan...

    ReplyDelete
  7. terima kasih lah bagi resepi kat sini..saya ni suka makan tapi nak buat tak tahu..

    ReplyDelete
  8. Kakak rasa bukan dia tak tahu Nor tapi dia tahu adik dia kan pakar membuat kuih itu yg dia senang menempah aje dari adik dia:)

    ReplyDelete
  9. senang je kak?erm.....ar....whiping die tu acane kak??


    *err..pestime buat kuih bakar pandan tu kak..hehe..tak sangka jadi plak!hehe..

    ReplyDelete
  10. knor. bestnya durian crepe. saya kan pernah buat. tp cream tu macam tak likat. jadi cair. last sekali buang je =(

    ReplyDelete
  11. may,eira eixora-..ada jual kat dlm kotak kecil dan juga kotak besar..pasaraya cofrm ada ..pukul dlm kelajuan maksima. jgn pkul lg bila dah kental..nti dia akan cair semula..azhan pun boleh buat...inikan mak-mak org..heheh

    ReplyDelete
  12. skunk macam dah muak... dulu memang sedap giler... mungkin sebab selalu dok buat kot... huhu

    ReplyDelete
  13. tima kasih knor..nampak senang la plak kan...

    ReplyDelete
  14. Ummi suka DC ni Nor, suka makan dan suka order hehe..
    Betul tu Nor, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2.

    ReplyDelete
  15. bila lah saya ada peluang nak buat agaknya . blm pernah makan ...

    ReplyDelete
  16. Ada org tak pakai tepung gandumkan Knor ....
    azhan punya pasal......sanggup kome ye....hehe

    ReplyDelete
  17. Sini belum musim. Kalau ada tak sempat buat kuih :)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)