Pages

Friday, January 25, 2013

KHALL



Khall yang di google. Saya  baru sahaja kehabisan Khall ..harga rm15
inilah vitamin yang saya amalkan sentiasa.kalau tak ada cuka kurma, cuka epal pun jadi.boleh juga di letakan di dalam masakan.amalkan waktu pagi dan malam.boleh di tambah air masak jika tak tahan dengan kemasamannya.sukatan penutup botol khall kalau nak lebih pun tak mengapa...

KHALL merupakan istilah dalam Bahasa Arab yang bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar ( kurma ), epal, anggur, dan tin ( fig ) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu. Ia bertukar dalam beberapa bentuk seperti:

Khall Dates Cider yang dihasilkan oleh MB Global Marketing ini diperbuat daripada buah tamar muda. Ia merupakan satu bentuk minuman kesihatan badan yang dicampur dengan habbatus sauda', kismis , madu dan minyak kelapa dara di mana ia penting bagi mencapai kesihatan dan penyembuhan yang maksimum.

KENAPA KHALL DIPERLUKAN OLEH TUBUH BADAN?
KHALL dapat memotong lemak, kolestrol, asid-asid yang tidak diperlukan oleh badan (menstabilkan asid di dalam badan ), garam yang berlebihan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya. Ia juga kaya dengan kandungan potassium bagi membantu mengekalkan keremajaan dan kaya dengan vitamin seperti vitamin C, E, B1, B6, beta-karotena dan vitamin P ( bioflavonoid ).

PENJAGAAN BADAN SECARA SEMULAJADI
KHALL dapat membantu serta mengawal dan mengimbangkan berat badan ( obesiti ). Di samping itu, ia dapat mempercepatkan proses awet muda, badan yang cantik, keremajaan kulit di muka, melambatkan proses penuaan dan membuang lemak di perut. Ia juga membuatkan kulit kelihatan sihat, melegakan kulit yang kelihatan terbakar terutamanya di muka, tangan dan bintik-bintik hitam di kulit muka.

Selain itu, KHALL juga dapat membantu membuangkan kolestrol dan lemak di dalam badan terutamanya pada sistem usus di perut, lemak di saluran jantung dan buah pinggang, membaiki fungsi buah pinggang dan lemak yang berlebihan yang boleh membawa pelbagai penyakit dengan cara memulihkan sel-sel organ badan.



Bersabda Rasulullah S.A.W.,
” Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHALL. Ya Allah berkatilah pada KHALL, sesungguhnya KHALL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku dan jangan
terputus KHALL dalam suatu rumah.”


(Hadis Riwayat Muslim & Ibnu Majah)

11 comments:

  1. Beruntungnya org yg menjaga kesihatan seawal remaja dgn meminum campuran buah2an yg berkhasiat tinggi spt itu.

    Dan buat spt saya, masih belum terlambat, bukan begitu K.Nor?

    ReplyDelete
  2. Mat Som-masih boleh lagilah cikgu..
    kak pun baru amalkan 3/4 thn ni aje.

    ReplyDelete
  3. Pernah dengar jugak pasal cuka kurma ni...

    ReplyDelete
  4. as salam... cik azue datang vertandang...oo..baru nie tau ttg cuka kurma..nak cari jugef n trh lah...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
    http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

    ReplyDelete
  5. salam kak nor,thanks kak atas perkngsian ni, dapat juga saya info berguna ni,nak cari juga la khall ni kat kedai pak arab yang ada kat sini. saya ni kak lemak banyak kat perut..

    ReplyDelete
  6. wah...
    xpernah dengar pun minuman cuka mcm ni...
    potasium boleh buat awek muda ye...
    hehehehe

    ReplyDelete
  7. terimakasih infonya Knor....

    ReplyDelete
  8. yan pun ada amalkanya.....baik untuk buang lemak2 yang tak di perlukan...

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)