Pages

Sunday, January 13, 2013

HUTANG



Suatu ketika Nabi SAW sedang berada di masjid bersama beberapa orang sahabat. Tiba-tiba datang serombongan orang membawa jenazah ke masjid, maka Nabi SAW bersabda, “Apakah ia (jenazah tersebut) meninggalkan hutang?” Salah seorang dari mereka berkata, “Tidak, ya Rasulullah!!” Maka Nabi SAW mengimami solat jenazah tersebut

Pada kesempatan lain ketika beliau sedang berada di masjid juga, beberapa orang membawa jenazah untuk disolatkan, maka Nabi SAW bersabda, “Apakah ia (jenazah tersebut) meninggalkan hutang?”

Salah seorang dari mereka berkata, “Benar, ya Rasulullah!!”

Beliau bersabda lagi, “Apakah ia meninggalkan sesuatu (untuk membayar hutangnya) ?” “Ada, ya Rasulullah, tiga dinar!!” Kata salah seorang dari mereka. Maka Nabi SAW mengimami shalat jenazah tersebut. Pada kesempatan lain lagi ketika beliau sedang berada di masjid juga, beberapa orang membawa jenazah untuk disolatkan, maka Nabi SAW bersabda, “Apakah ia (jenazah tersebut) meninggalkan hutang?” “Benar, ya Rasulullah!!” Kata salah seorang dari mereka.

Beliau bersabda lagi, “Apakah ia meninggalkan sesuatu (untuk membayar hutangnya) ?”

“Tidak, ya Rasulullah!!”

Maka Nabi SAW bersabda kepada para sahabat, “Solatkanlah kawanmu ini!!”

Tetapi beliau sendiri tidak ikut solat jenazahnya. Dalam riwayat lainnya disebutkan, ketika Nabi SAW memerintahkan para sahabat mensolatkan tanpa beliau mengikutinya, Ali bin Abi Thalib berkata, “Wahai Rasulullah, biarlah hutang jenazah tersebut saya yang menanggungnya!!”

Maka Nabi SAW mengimami solat jenazahnya.

p/s hutang rumah bila nak selesai ni..

11 comments:

  1. Oh.hutang ptptn x hbs g.huhu

    ReplyDelete
  2. btp beratnyer soal hutang ni dalam Islam sebenar, pentingnyer menyelesaikan hutang sebelum kematian, masalahnyer zaman skang kalu x berhutang mmg x terbeli lah rumah, kereta dan len2 tu...

    ReplyDelete
  3. Kakak ada hutang kereta yg baru setahun lebih beli Nor. Hutang lain rasanya tak ada... takut bila baca kisah begini kan..

    ReplyDelete
  4. Salam,
    K.Nor terima kasih atas perkongsian. Saya kongsikan dalam blog saya. Pinjaman yang diinsurankan saya tak berapa risau, in case boleh dibayar. Yang merisaukan hutang-hutang yang terlupa. Adoi!

    ReplyDelete
  5. Adie Achim -ok boleh hak cipta tak terpelihara.supaya bermanfaat untuk semua.

    asal kita ingat utk membayarnya ok..kadang tersangkut juga..terutama rumah dan kereta

    ReplyDelete
  6. hutang bukan bab remeh temeh.. sekupang pun dikira. sesen pun dikira.. kene elakkan berhutang.. hehe

    ReplyDelete
  7. terima kasih mengigatkan... kene audit diri nie..

    ReplyDelete
  8. nampak Islam sgt menitik beratkan pasal hutang..skrg ni pon byk hutang..PTPTN ni...huhuhu..kete lagi.perlu bayar ni..klu mati nnt kena siap sedia bgtau org sruh uruskan ni..

    ReplyDelete
  9. samela ......takutkan kalo dh meninggal dunia tp hutang msih ade lg

    ReplyDelete
  10. hutang sesuatu yg perlu dititikberat. nice sharing :)

    ReplyDelete
  11. hutang ngan orang rumah tak habis bayar lagi.hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)