Pagi-pagi belek-belek bacaan guna hujung jari...dapat info yang sangat bagus dari Ahmad Fedtri yahya..tak sangka tertipu selama hari ini,atau sememangnya kita tak tahu langsung...pasal benda ni.
kita ingat dah betul dah berkhasiat sebagainya...meh kita sama-sama ambil tahu..
kita biasa masak letak kulit kayu manis walaupun jarang-jarang tapi kita tetap juga gunakan...kulit kayu manis ada dua jenis CINNAMON dan CASSIA nampak serupa tetapi berbeza dari sudut gulungan dan warna.kalau nak lebih tahu pergi check dapur sekarang kita beli CINNAMON atau CASSIA.
Cassia tidak elok untuk kesihatan sebab ada kandungan toksid yang biasa dibuat racun tikus.kulit kayu manis CASSIA dan CINNAMON rupa lebih kurang sama cuma CINNAMON lebih lembut dan agak berbulu dan CASSIA keras seperti kayu,dari segi bau juga agak sama,ada satu perbezaan iatu jumlah Coumarin(bahan kimia semulajadi) dalam kedua duanya...Coumarin pada CINNAMON atau kayu manis Sri langka lebih rendah dan selamat dimakan oleh manusia manakala Coumarin dalam CASSIA atau kayu manis Indonesia atau Borneo sangat tinggi dan beracun..kesan jangka panjang merosakkan hati dan buah pinggang.
berita kurang enak atau buruknya yang banyak dijual di kedai kedai kita adalah jenis CASSIA yang kita sangka selama hari ini adalah CINNAMON..tipah tertIpulah ni...adusss.
CINNAMON asli adalah rempah import yang boleh didapati di kedai-kedai tertentu saja.So berhati hatilah mulai sekarang....jangan asyik terkono jew...
P/s baru check dalam peti ais ADUSSS.... alhamdulillah bukan penguna tegar..nama BLOG ye..lah.
patutlah sekarang ramai penghidap sakit hati (hipertitis) dan sakit buah pinggang....
adoi macam2 kan
ReplyDeleteOh.. mcm ni ya? Saya belasah je masa beli. Agaknya kalau kulit kayu balak pun beli je. . xreti dan tak tahu pasal ni.. bagus terbaca ni.. boleh beringat.
ReplyDeleteerr yg ni bukan biase kiter pakai mase masak kari ke? hah..adeh laaa...
ReplyDeletemenakutkan lah kak... mesti kita dok asyik guna Cassia ni kan... ada gak dpt info ni dr group whatapps... nak kena elak @ elakkan penggunaan nya ni....
ReplyDeleteSah yg ada di dapur kakak bukan cinnamon.
ReplyDeleteBanyak dah kakak guna selama ini. Selalu dah pun.
Terima kasih Nor. Kakak nak kena inform abang juga ni sebab abang yg jadi tukang beli selalunya. Kakak tukang guna aje. Nak kena cari yg betul ni.
sebenarnya dua dua kayu manis kak.. cuma beza dari segi spesis.. ada sorang doktor terangkan kayu manis cassia tu boleh je guna utk masak.. kalau utk tujuan perubatan, nak buat teh atau masuk dalam madu bagai tu better pakai yg ceylon (yg tulis namanya kayu manis dalam gambar di atas).. cassia tu sub spesisnya..
ReplyDeletepost yg kata cassia bukan kulit kayu manis dgn kenyataan mengelirukan tu datangnya daripada penjual kayu manis ceylon.. yg kononnya kata cassia tu bukan kayu manis.. hakikatnya kedua duanya kayu manis. cuma spesis lain lain..
Tq for info...oh ada plk mcm tu ye...kedua nya kayu manis spisis saje lain...khasiat juga berbeza..kandungan caumarin juga berbeza..pilihan ats kita...
DeleteDua2 kayu manis ni boleh ja guna..cuma jgn blebihan dos...tak salah pun dan xdak efek kalau ambil kuantiti yg sikit...mcm jugak daun ketum...asalnya utk perubatan...tp dah tlampau terer..guna blebihan..tu yg jadi mcm2...so jgn la terlampau risau dan gabra...
ReplyDeleteTq saudara yg tk ada nma....tk gabra pun..sikit risau tu normallah..manusiakan....
Deleteakak tahu dh lama. rasanya cassia ni ada di pasaran bermula dalam tahum 90an..bila bahan ini jadi bahan buat decorasi. tapi susah nak cari yg kayu manis yang ori..
ReplyDeleteDapat WA jugak hari tu pasal ni. Memang betul Knor, okje rasa kebelakangan ni mmg ramai yg guna Cassia. Bila baca artikel tu baru teringat dulu dulu kulit kayu manis ni mmg nipis senang nak patahkan....La ni ....ketuk dgn lesung baru pecah hihi....
ReplyDeletetertanya2 siapalah yg mencipta cassia ni
ReplyDelete