Terus kepada misi..hari minggu kita di rumah tak merayau mana-mana pun.."tak suka"...
misi kenyangkan perut family yang penting....
kulit dan inti yang dah siap
inti yang dah siap di masak
Inti:3biji kentang amareka (American potato)..nak kentang biasa pun boleh..ku suka kentang ni..sedap,lemak n gebu..mahai sikit jer..
basuh bersih,tak perlu buang kulit,terus parut jer...
2biji telur
beberapa keping keju kraft ( cari yang halal sebab kadang2 bungkusan sama tapi tipu) cheese monzarella senang sikit...cari halal Australia...antarabangsa ye...jangan beli cap ayam..nanti merana.
ayam yang di cincang
garam
gula
susu cair dalam setengah cawan
daun bawang(hiris halus)
jeruk buah zaitun (tak ada pun tak mengapa)
2 sdb rempah kurma daging
5 ulas bawang putih (cincang halus)
setengah biji bawang besar (hiris kiub)
sedikit butter untung mengoreng,tak ada butter minyak biasa pun boleh
Cara memasak inti:
Tumis segala mak nenek bawang hingga garing...dah garing masukkan serbuk kurma.dah cukup masak letakkan pula ayam...tumis hingga masak...
lepas tu masukkan kentang yang dah di parut,dan buah zaitun gaul rata..masukan garam,gula..kacau lagi...hingga masak..proses selepas masuk kentang cuma lima minit saja..tak perlu lama2..
tutup api ..sejukkan..
bila dah sejuk pecahkan telur dan letak sedikit susu cair kacau rata..
boleh mula menguli tepung...pastikan tangan di basuh..hihi
Tart:
3 cawan tepung gandum
75 grm butter
sedikit air
1sdk gula
1 biji telur
campurkan tepung,gula dan butter kecuali air dan telur..buat adunan macam serbuk roti..dah jadi serbuk roti..pecahkan telur bahagian tengah n teruskan menguli...pandailah masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan pastri tu nampak lawa..bungkus doh dgn plastik sumbat sekejap dlm peti ais...tujuannya nanti bila masak kulit tart tu ranggup gitu...
Meh jamu mata....
lepas ni boleh buat..sedap hingga menjilat siku..tak reti buat boleh order..
yang dah siap masukkan inti
susun kepingan keju diatas lagi banyak lagi sedap nak letak selang seli pun boleh..ikut suka..inti pun boleh masak cara anda..ikutlah letak apa-apa pun...
tinggalkan sedikit baki doh untuk jadi penutup..tekan dengan garpu dan sapukan dengan kuning telur dan mula membakar sebelum tu panaskan oven dulu ye...bakar dalam suhu 170c dalam masa 45 atau lebih minit bergantung pada oven memasing.
dah masak akhirnya...
nampak lawa...nampak lawa..
dah tinggal separuh...
saja tunjuk body kat belakang..
dah selamat masuk perut
#jugamenerimatempahan
#tartbuah
#pieayam
#piedaging
#sandwichtuna
#sandwichsardin
Wah sedap..copy resepi yea kak nor
ReplyDeleteBoleh silakan...cheq da.
DeleteKalau boleh terus pos ke JB ok juga ni Nor
ReplyDeleteNantilah kakak cuba buat sendiri dulu ikut yg Nor dah ajar tu (itupun kalau rajinlah)..
Boleh jer kak...rajin mls tu belakang cerita..janji ayak tgn tu...tak sedap pun jadi sdppp.
DeleteSedapnya kak...tak turun pun kulitnya..yan punya kok turun kak...
ReplyDeleteOh ye ke...adunan tpung tu ada yg tk knalh tu..
DeleteIkut jer knor punya resepi In shaa Allah.tk jadi juga tak taulh...
Nak kena cuba buat juga. Macam sedap akak.
ReplyDeleteHemmm mmg sedap pun...
DeleteOk, terbayang sedapnya...so far makan yg beli aja...
ReplyDeleteNak minta wife saya cuba buat ikut resepi ni
dah lama jugak tak buat chicken pie tengok nor punya chicken alahaiii teringinn lah
ReplyDeletetunggu kerajinan dan masa lagi ni nak buat jugakk
wowww.... sedapnya sis... laparrr nengok... nak buat sendiri, belum tau ni...hihi
ReplyDeleteSenang jer atie mcm bt karipap
Deletewaduhhhhhhh lapoooooooo
ReplyDeleteAyooo ....sedapnya.....
ReplyDeleteLama dah try nak buat tart....tp lum sampai seru haha.....Macam senang je ek Knor....Nanti nak cubalah.... bawak rumah mertua. Ecehceh...mesti depa bangga dpt menantu pandai buat tart haha....
Tp itu pun kalau rajin hihi
Msk sardin pun mak mertua bgga juga klu rajin hulur...hihi
Delete