Pages

Sunday, October 11, 2015

CHICKEN PIE


Terus kepada misi..hari minggu kita di rumah tak merayau mana-mana pun.."tak suka"...
misi kenyangkan perut family yang penting....

kulit dan inti yang dah siap

inti yang dah siap di masak
Inti:
3biji kentang amareka (American potato)..nak kentang biasa pun boleh..ku suka kentang ni..sedap,lemak n gebu..mahai sikit jer..
basuh bersih,tak perlu buang kulit,terus parut jer...

2biji telur
beberapa keping keju kraft ( cari yang halal sebab kadang2 bungkusan sama tapi tipu) cheese monzarella senang sikit...cari halal Australia...antarabangsa ye...jangan beli cap ayam..nanti merana.
ayam yang di cincang
garam
gula
susu cair dalam setengah cawan
daun bawang(hiris halus)
jeruk buah zaitun (tak ada pun tak mengapa)
2 sdb rempah kurma daging
5 ulas bawang putih (cincang halus)
setengah biji bawang besar (hiris kiub)
sedikit butter untung mengoreng,tak ada butter minyak biasa pun boleh

Cara memasak inti:
Tumis segala mak nenek bawang hingga garing...dah garing masukkan serbuk kurma.dah cukup masak letakkan pula ayam...tumis hingga masak...
lepas tu masukkan kentang yang dah di parut,dan buah zaitun gaul rata..masukan garam,gula..kacau lagi...hingga masak..proses selepas masuk kentang cuma  lima minit saja..tak perlu lama2..
tutup api ..sejukkan..
bila dah sejuk pecahkan telur dan letak sedikit susu cair kacau rata..
boleh mula menguli tepung...pastikan tangan di basuh..hihi


Tart:
3 cawan tepung gandum
75 grm butter
sedikit air
1sdk gula
1 biji telur

campurkan tepung,gula dan butter kecuali air dan telur..buat adunan macam serbuk roti..dah jadi serbuk roti..pecahkan telur bahagian tengah n teruskan menguli...pandailah masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan pastri tu nampak lawa..bungkus doh dgn plastik sumbat sekejap dlm peti ais...tujuannya nanti bila masak kulit tart tu ranggup gitu...

Meh jamu mata....
lepas ni boleh buat..sedap hingga menjilat siku..tak reti buat boleh order..

 yang dah siap masukkan inti
susun kepingan keju diatas lagi banyak lagi sedap nak letak selang seli pun boleh..ikut suka..inti pun boleh masak cara anda..ikutlah letak apa-apa pun...

tinggalkan sedikit baki doh untuk jadi penutup..tekan dengan garpu dan sapukan dengan kuning telur dan mula membakar sebelum tu panaskan oven dulu ye...bakar dalam suhu 170c dalam masa 45 atau lebih minit bergantung pada oven memasing.

dah masak akhirnya...
 nampak lawa...nampak lawa..
 dah tinggal separuh...
saja tunjuk body kat belakang..

dah selamat masuk perut
#jugamenerimatempahan
#tartbuah 
#pieayam
#piedaging
#sandwichtuna
#sandwichsardin




16 comments:

  1. Wah sedap..copy resepi yea kak nor

    ReplyDelete
  2. Kalau boleh terus pos ke JB ok juga ni Nor
    Nantilah kakak cuba buat sendiri dulu ikut yg Nor dah ajar tu (itupun kalau rajinlah)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer kak...rajin mls tu belakang cerita..janji ayak tgn tu...tak sedap pun jadi sdppp.

      Delete
  3. Sedapnya kak...tak turun pun kulitnya..yan punya kok turun kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke...adunan tpung tu ada yg tk knalh tu..
      Ikut jer knor punya resepi In shaa Allah.tk jadi juga tak taulh...

      Delete
  4. Ok, terbayang sedapnya...so far makan yg beli aja...
    Nak minta wife saya cuba buat ikut resepi ni

    ReplyDelete
  5. dah lama jugak tak buat chicken pie tengok nor punya chicken alahaiii teringinn lah
    tunggu kerajinan dan masa lagi ni nak buat jugakk

    ReplyDelete
  6. wowww.... sedapnya sis... laparrr nengok... nak buat sendiri, belum tau ni...hihi

    ReplyDelete
  7. Ayooo ....sedapnya.....
    Lama dah try nak buat tart....tp lum sampai seru haha.....Macam senang je ek Knor....Nanti nak cubalah.... bawak rumah mertua. Ecehceh...mesti depa bangga dpt menantu pandai buat tart haha....
    Tp itu pun kalau rajin hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Msk sardin pun mak mertua bgga juga klu rajin hulur...hihi

      Delete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)