Bismillah
Saja jer teropong inti karipap ni...rasanya oklah kutkan sesuailah dengan karipap yang cinonet....
sesekali datang angin malas apa salahnya membelikan...tapi memang selalunya hampalah..tak sedap tu memang lazimmm..
tapi karipap yang cinonet ni memang aku kerap beli sebab sedap..kalau puasa sebulan bermakna sebulanlah aku membeli karipap ni...rasanya sama jer masa mula-mula beli.semua ahli keluarga sangatlah sukanya....so aku tak payah beli kat tempat lain dah....
sehingga satu hari aku berebut dengan sorang nyonya...berebut yang sangat sopanlah...hihi..
dah aku datang dulu itu aku punyalah..dia lambat sikit jer..kebetulan itulah karipap jualan yang akhir sebelum tutup kedai...
moralnya disini tak rugi masak sedap-sedap bagi bagi pembeli makan...pasti pembeli akan datang dan datang lagi...
macammana kita masak sedap di rumah macam tu jugalah bila kita berjual..
tak ada sorang pelangan pun nak beli makanan yang tak sedap, semua nak beli tu nak yang sedap-sedap belaka.
tak salah kalau kita berlebih modal sikit untuk kualiti makanan tu..
contoh kalau kita buat karipap untuk makan sendiri mesti kita nak buat yang terbaikkan,letak ayam lebihlah atau letak daging, sumbat pulak inti banyak-banyak bak kata memang terbaiklah karipap kita...keluarga pun suka asyik minta buat lagi jer...
tak salahkan kalau kita buat karipap yang sama untuk jualan mesti laku tu berpanjangan pelangan tak pergi cari kedai lain dah...
tak salahkan kita masak sedap untuk makan sendiri dengan nak berjualan tu sama jer rasa...
Ada juga yang berfikir begini tak payah letak ayam semua, buat inti gitu-gitu jer,letak ubi kentang sudah.....rugi jer dia minta letak ayam baru kita buat inti letak ayam...
ramai kut peniaga macam ni..aku kompom tak lama memang tutup kedailah kalau ada sikap peniaga macam ni....nak untung tapi tak nak jaga kualiti.
Nasihat aku yang tak berapa pandai ni kalau nak berniaga harus jujur,ikhlas buang sifat nak cepat kaya tu..
buang sifat suka cincai-cincai tu ye....
Rezeki yang di takdirkan Allah kepada kita telah disusun aturkan oleh Allah dengan sangat teliti...
umpama seekor burung, pokok manakah rezekinya terdapat atau ulat manakah menjadi santapan keluarganya pada hari itu.
yang penting setiap pagi dia mengepakkan sayapnya hinggap dari satu pohon kesatu pohon yang lain untuk mencari rezeki..
REZEKI SECUPAK TAK AKAN JADI SEGANTANG
Saja jer teropong inti karipap ni...rasanya oklah kutkan sesuailah dengan karipap yang cinonet....
sesekali datang angin malas apa salahnya membelikan...tapi memang selalunya hampalah..tak sedap tu memang lazimmm..
tapi karipap yang cinonet ni memang aku kerap beli sebab sedap..kalau puasa sebulan bermakna sebulanlah aku membeli karipap ni...rasanya sama jer masa mula-mula beli.semua ahli keluarga sangatlah sukanya....so aku tak payah beli kat tempat lain dah....
sehingga satu hari aku berebut dengan sorang nyonya...berebut yang sangat sopanlah...hihi..
dah aku datang dulu itu aku punyalah..dia lambat sikit jer..kebetulan itulah karipap jualan yang akhir sebelum tutup kedai...
moralnya disini tak rugi masak sedap-sedap bagi bagi pembeli makan...pasti pembeli akan datang dan datang lagi...
macammana kita masak sedap di rumah macam tu jugalah bila kita berjual..
tak ada sorang pelangan pun nak beli makanan yang tak sedap, semua nak beli tu nak yang sedap-sedap belaka.
tak salah kalau kita berlebih modal sikit untuk kualiti makanan tu..
contoh kalau kita buat karipap untuk makan sendiri mesti kita nak buat yang terbaikkan,letak ayam lebihlah atau letak daging, sumbat pulak inti banyak-banyak bak kata memang terbaiklah karipap kita...keluarga pun suka asyik minta buat lagi jer...
tak salahkan kalau kita buat karipap yang sama untuk jualan mesti laku tu berpanjangan pelangan tak pergi cari kedai lain dah...
tak salahkan kita masak sedap untuk makan sendiri dengan nak berjualan tu sama jer rasa...
Ada juga yang berfikir begini tak payah letak ayam semua, buat inti gitu-gitu jer,letak ubi kentang sudah.....rugi jer dia minta letak ayam baru kita buat inti letak ayam...
ramai kut peniaga macam ni..aku kompom tak lama memang tutup kedailah kalau ada sikap peniaga macam ni....nak untung tapi tak nak jaga kualiti.
Nasihat aku yang tak berapa pandai ni kalau nak berniaga harus jujur,ikhlas buang sifat nak cepat kaya tu..
buang sifat suka cincai-cincai tu ye....
Rezeki yang di takdirkan Allah kepada kita telah disusun aturkan oleh Allah dengan sangat teliti...
umpama seekor burung, pokok manakah rezekinya terdapat atau ulat manakah menjadi santapan keluarganya pada hari itu.
yang penting setiap pagi dia mengepakkan sayapnya hinggap dari satu pohon kesatu pohon yang lain untuk mencari rezeki..
REZEKI SECUPAK TAK AKAN JADI SEGANTANG
great :)
ReplyDeletebetul tu kak..ada tu inti ketul kntangnya boleh dikira...
ReplyDeletemmg betul...x pe beri lbh nnt Allah akn bls lbh jg
ReplyDeletekaknoor sokong NOr, kaknoor pun kalau buat inti karipap untuk tempahan mmg sama lah dgn yg buat utk makan, dan ada kala orang minta suruh goreng, minyak yg di gunakan sama jugak yg di gunakan utk makan, biasa guna minyak jagung or minyak bunga utk orang pun mesti guna minyak yg sama, alhamdulilah so far pelanggan mmg selalu ada pantang di offer je, kdg sampai tk larat nak buat heee
ReplyDeletesetuju dgn NOOR jgn sesekali menganiayai org...
DeleteAcik.memang jqrang beli karipap KM.selalu kalau beli selain dari tak menepati kehendak selera.noleh koncang isinya..kulit je besar..isi secoet..tapi acik pun tak rajin buat jugak hi hi..acik selalu beli frozen..ada satu kedai jual sedap..dapat jugak makan panas2 baru horeng
ReplyDeleteMaaf km..banyak salah pulak..guna telefon kecik macam tu le jadinya
Deletesamalah dgn knor..jari besar sgt...asyik silap juga..
DeleteBetul tu... kalau sedap dan pembuatannya ikut specification yg sebenar..
ReplyDeletemesti bertambah2 jumlah pelanggan setia..
Setuju dgn awak.jgn kedekut dgn org lain especially kalo berniaga.x perlu nk kaut untung berlebih2 sgt.hari ni kita murah hati pada Allah insyaAllah esok lusa Allah gandakan rezeki kita
ReplyDeleteBetul Knor....kalau sedap mmg org akan datang mencari. Tak akan rugilah rasanya....Tp tulah....bilalah okje nak berbisnes ni hihi....
ReplyDeleteEh...karipap mmg mak punya faveret.....
Udah teringin pulak nak makan karipap huhu
kita jual makanan seperti utk kita makn sendiri
ReplyDeleteada yg kejar untung tapi kualiti...huuhu..sedih!
ReplyDelete