Pages

Tuesday, March 10, 2015

KEK BUAH GEBUS

Bismillah

Awali dengan Bismillah...
Iringi dengan senyuman dan doa...
Insyaallah...hari ini akan lebih baik
Selamat pagi dan selamat beraktifitas...
bila en suami teringin nak makan kek buah...ku turutkan jua....
punyalah sedap tak terkata gebus menjilat jari.mulalah teringat kat anak-anak yang jauh di mata tu....

Setiap orang punya rasa rindu,rindu anak kepada orang tua,orang tua ke anak dan sebaliknya.Maha suci Allah yang telah menciptakan rasa rindu....


Secubit rasa


Bahan A :
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat (bahan A di campur dan diayak.)
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur
250g mentega 
300g mix fruits (ambil sedikit bahan A dan gaul rata pada mix fruits dan coklat chips untuk mengelakkan buah mendap kebawah)
chocolate chips
1 cawan susu cair
setengah cawan gula kastor (boleh juga guna brown sugar)
Caranya:
Pukul gula dengan telur hingga kembang kemudian masukkan bahan A dan gaul rata...
masukkan susu,mix fruits dan gaul .
masukkan ke dalam acuan yang sudah di lengser dengan butter taburkan lebihan buah.
bakar selama 45 minit atau sehingga masak dengan suhu 160-170C..ikut oven memasinglah ye...

Bahan-bahannya: 300 gram tepung gandum 60 gram gula halus 3 biji telur A 200 gram mentega 250 gram buah-buahan campuran 50 gram Almond Flake 50 gram isi biji kuaci 1 sudu teh bicarbonate of soda 1 sudu teh cream of tartar 1 sudu teh esen vanilla sedikit pewarna coklat 1 cawan gula & 1/4 cwn air, untuk dibuat gula hangus kertas aluminium foil

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Bahan-bahannya: 300 gram tepung gandum 60 gram gula halus 3 biji telur A 200 gram mentega 250 gram buah-buahan campuran 50 gram Almond Flake 50 gram isi biji kuaci 1 sudu teh bicarbonate of soda 1 sudu teh cream of tartar 1 sudu teh esen vanilla sedikit pewarna coklat 1 cawan gula & 1/4 cwn air, untuk dibuat gula hangus kertas aluminium foil

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

13 comments:

  1. insan yang ada orang yang merindu dan nak dirindu ialah insan yang bertuah..

    memang nampak gebu sangat kek buah Knor ni...ai, syoknya,,

    ReplyDelete
  2. rindu kat mak...rindu kat anak...rindu kat arwah apak...mmm

    sedap kek buah tu....

    ReplyDelete
  3. bertuahnya yang dapat makan tu... kek buah yang cantik dan nampak sedap... tapau gi KK sikit

    ReplyDelete
  4. mmg nampak gebuuuu

    eh, salam kenal. singgah sini terus follow. kalu sudi jom singgah teratak saya jugak. maseh

    ReplyDelete
  5. mmg nampak gebuuuu

    eh, salam kenal. singgah sini terus follow. kalu sudi jom singgah teratak saya jugak. maseh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam
      tq sudi dtg sini...dh jenguk blog NMO3 juga...

      Delete
  6. baru tahu caranya begitu..
    patut lah kalau yan buat kek buah..buahnya terkumpul kat bawah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yanti buatlah gitu ye...sure tak mendap..

      Delete
  7. Nmpk sedap kak nor..hari tu pernah cuba resepi tp tapi terlampau manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. knor ltk stgh cwn jer atau suku...mmg tak mnis..mnis tu akan dtg dr buah kering tu...

      Delete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)