Assalmualaikum
Kembali bertemu hari isnin..
tak sedar lagi masih nak tayang juadah tengahari semalam...
semalam ke seremban hantar anak-anak lepas tu melencong ke shah alam...
sebelum tu mai kita masak-masak apa yang patut dulu.....hari tu teringin sangat nak makan nasi arab...kan
ambik kau...buat sendiri ala-ala kitalah...nak makan kat restoran masih tak mampu lagi....bak kata OKje....
dua balang peyek dah boleh makan dah nasi arab...hihi...betullah tu...tapi kita suka masak nak buat lagu mana....aku tak hala kat sapa-sapa ini umum sebab aku pun lebih kuranglah juga...suka tayang-tayang...
kalau berribu-ribu lemon orang macam aku ni alamat bankruplah tokeh-tokeh restoran....tambah sekarang di kenakan cas apa-apa ntahhh...lagilah.
Bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam n tos)
1ekor ayam
2 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
10 bunga cengkih
1 peket rempah briani/nasi arab
1 serbuk bunjut adabi
3 bawang besar – potong dadu
5 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
½ cawan susu cair
Saffron atau pewarna kuning
kacang gajus
daun pandan
daun sup
daun ketumbar
daun kari
daun limau purut
minyak sapi
kismis
Tumis semua bahan masuk semua dedaun dah garing masukkan beras tumis sebentar beras tersebut kemudian masukkan susu cair agak-agaklah ye kat sini,ikut banyak mana sukatan beras...
dah masak taburkan kekacang dn kismis...ku guna rice cooker senang sikit..
"cukup berdosa orang yang jika diingatkan agar bertakwa kepada Allah dia marah." HR.Ath-Thabrani
Kembali bertemu hari isnin..
tak sedar lagi masih nak tayang juadah tengahari semalam...
semalam ke seremban hantar anak-anak lepas tu melencong ke shah alam...
sebelum tu mai kita masak-masak apa yang patut dulu.....hari tu teringin sangat nak makan nasi arab...kan
ambik kau...buat sendiri ala-ala kitalah...nak makan kat restoran masih tak mampu lagi....bak kata OKje....
dua balang peyek dah boleh makan dah nasi arab...hihi...betullah tu...tapi kita suka masak nak buat lagu mana....aku tak hala kat sapa-sapa ini umum sebab aku pun lebih kuranglah juga...suka tayang-tayang...
kalau berribu-ribu lemon orang macam aku ni alamat bankruplah tokeh-tokeh restoran....tambah sekarang di kenakan cas apa-apa ntahhh...lagilah.
Makan berempat setalam/sedulang en suami dengan azhan pergi kenduri...
berlauk ayam merah massala
Bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam n tos)
1ekor ayam
2 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
10 bunga cengkih
1 peket rempah briani/nasi arab
1 serbuk bunjut adabi
3 bawang besar – potong dadu
5 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
½ cawan susu cair
Saffron atau pewarna kuning
kacang gajus
daun pandan
daun sup
daun ketumbar
daun kari
daun limau purut
minyak sapi
kismis
Tumis semua bahan masuk semua dedaun dah garing masukkan beras tumis sebentar beras tersebut kemudian masukkan susu cair agak-agaklah ye kat sini,ikut banyak mana sukatan beras...
dah masak taburkan kekacang dn kismis...ku guna rice cooker senang sikit..
"cukup berdosa orang yang jika diingatkan agar bertakwa kepada Allah dia marah." HR.Ath-Thabrani
wow meriahnya
ReplyDeleteNampak sedap sangat nasi arab dalam gambar tu
ReplyDeleteBetul, berbaloi kalau pandai masak sendiri nasi arab..sebab harga nasi arab kat luar sepinggan dah RM12-15..
ReplyDeletebelum pernah rasa naai arab :-)) ...rasa dia ada macam nasi beriani x
ReplyDeleteLbih kurang lh tu yan...tpi klu nk ikut nsi arab ori..lbih byk rmpah..ratus.
Deletelbih best mkn nsi arab kmbing...ngembek lps tu...biar terlntang kmbing tu ats nsi...hihi
Saya lagilah kat sini... makanan halal tak banyak... jd mmg bawak bekal je la
ReplyDeletekalau nak jalan. Sekali sekala je singgah kedai kebab or pizza.
lapo blk daaaa ;-)
ReplyDelete