Bismillah
Hari ni udah jumaat rasanya baru semalam jer hantar anak-anak balik.....letih pun tak hilang lagi....memang cepat masa berlalu...
Rezeki hak Allah.
Allah yang bagi.
Walaupun kita mendapat dugaan yang hebat sebelum diberi rezeki itu, percayalah kalau Allah sudah tetapkan kita adalah penerima yang sahih rezeki tersebut maka walaupun kita terpisah ke gunung yang tinggi atau laut yang dalam, Allah Maha Pengatur tetap akan memberi kita rezeki yang memang tentu hak kita walaupun sebutir nasi.
Tetapi kalau itu bukan rezeki kita, cubalah apa saja juga, takkan sampai di tangan kita...
Yang penting kita redha segala apa yang Allah bagi...
- Dewi Moon -
Bahan-bahan:
1 cawan atau lebih soya jagung
roti suka hati
rasberry kering
kismis
pisang tak nak letak pun tak apa
2 biji telur
Caranya:
koyakkan roti campak jer dalam dulang tu...sebelum tu sapu dengan butter dulu permukaan dulang supaya tak lekat...
kisar telur bersama soya jagung..lepas tu curah jer atas roti tadi taburkan manisan kering dan pisang..
bakar selama 30 minit suhu 150c ikut oven memasing....
dah masak taburkan cheese ....
Topping:
susu cair
1 sdb gula
75g butter
masak atas api yang perlahan kacau hingga butter mencair n angkat..
selamat mencuba resepi mudah tutup mata pun boleh buat.....
Mangga beli kat pasar malam Rm5 sekilo manis bab madu...
Pulut Rm3 sekilo masak cuma suku...kukus dengan sedikit santan dan garam kukus lebih kurang 20 minit sebelum itu pulut di rendam selama 1 jam...
Untuk sos santan di masak dengan sedikit gula dan garam
Hari ni udah jumaat rasanya baru semalam jer hantar anak-anak balik.....letih pun tak hilang lagi....memang cepat masa berlalu...
Rezeki hak Allah.
Allah yang bagi.
Walaupun kita mendapat dugaan yang hebat sebelum diberi rezeki itu, percayalah kalau Allah sudah tetapkan kita adalah penerima yang sahih rezeki tersebut maka walaupun kita terpisah ke gunung yang tinggi atau laut yang dalam, Allah Maha Pengatur tetap akan memberi kita rezeki yang memang tentu hak kita walaupun sebutir nasi.
Tetapi kalau itu bukan rezeki kita, cubalah apa saja juga, takkan sampai di tangan kita...
Yang penting kita redha segala apa yang Allah bagi...
- Dewi Moon -
1 cawan atau lebih soya jagung
roti suka hati
rasberry kering
kismis
pisang tak nak letak pun tak apa
2 biji telur
Caranya:
koyakkan roti campak jer dalam dulang tu...sebelum tu sapu dengan butter dulu permukaan dulang supaya tak lekat...
kisar telur bersama soya jagung..lepas tu curah jer atas roti tadi taburkan manisan kering dan pisang..
bakar selama 30 minit suhu 150c ikut oven memasing....
dah masak taburkan cheese ....
Topping:
susu cair
1 sdb gula
75g butter
masak atas api yang perlahan kacau hingga butter mencair n angkat..
selamat mencuba resepi mudah tutup mata pun boleh buat.....
Mangga beli kat pasar malam Rm5 sekilo manis bab madu...
Pulut Rm3 sekilo masak cuma suku...kukus dengan sedikit santan dan garam kukus lebih kurang 20 minit sebelum itu pulut di rendam selama 1 jam...
Untuk sos santan di masak dengan sedikit gula dan garam
Kos semua ni tak sampai Rm30
perghhhhhhhhhhh sedapnya
ReplyDeletekecur liur tgok puding roti & pulut mangga tu...warnanye cantik & npak fresh...:)
ReplyDeleteTutup mata sikit aje Nor kalau tutup terus bimbang nanti tersalah masuk dulang pulak:)
ReplyDeleteMudah pun kalau tak rajin tak jadi kan..kan..
Tutup mata sebelahlah k.zakie...hihi
Deletepulut mangga tu..emm nk kena blk kpg gak ni..sana musim kot.
ReplyDeleteBestlh dpt blik kmpung....sng main petik n jolok jerlh...kn
DeleteKebelakangan rajin plak tjumpa pulut mangga ni...nk kena try gak ni...
ReplyDeletekuning buat hati tertawan...aduh kak..lapar terus tengok dessert
ReplyDeleteadeh kak... lamanya tak makan pulut mangga ... terkecur nengoknya... tak penah lak wat puding roti guna air soya.. pestaim ni kak.. kena cuba ni..
ReplyDeletesodap nyerrr...ada 1 resto thai ni ada hidang pulut mangga tp tgk gmbr trs x terliur ;-)
ReplyDeleteI love pulut mangga... tp apakan daya... sudah merantau ni,
ReplyDeletepayah sikit nak jumpa sume benda2 tu. Telan air liur je la nampaknya K.Nor.
Sedapnya puding Knor tunjukkan ni.. inovasi yang nampak mengancam sangat.. nak cuba la resepi ni kalau ada pot luck sekolah nanti..
ReplyDeleteMak ai mangga tu oren...tengok pun tau sure manis madu tu. Kita tak pernah makan pulut mangga tu Knor....makan mangga selalu berasing ngan santan. Tunggu gi Utaralah baru cuba.
ReplyDeleteAsyik puding roti jer kan....puding roti mangga pun best jugak ni