Pages

Monday, March 23, 2015

AKTIVITI

Bismillah
Assalamualaikum

Dalam al Quran, Allah tak kata : "Dimasukkan dalam Neraka."
Ayatnya : "Dicampak ke dalam Neraka."
Cuba ambil sampah, campak dalam tong.
Bayangkan....terasa hina...


Allah

Aktiviti cuti budak-budak ..hafaz Al-Quran baca buku,kalau cuti panjang selepas subuh,selepas asar dan selepas maghrib..game juga wajib,latihan tubi juga wajib....aku akan tanda berapa banyak latihan tubi yang anak-anak kena buat...disini aku fokus pada iman dan muhammad...azhan dah boleh belajar sendiri cuma aku kena pantau samaada dia belajar atau tidur..sebab kat telinga dia terpasang ears phone...kalau aku sibuk kat dapur pun dua tiga kali aku mengendap bilik dia, tak pun orang suruhan aku muhammad yang akan mengendap dan tukang adu.....

Buku yang aku belikan buat muhammad terdapat kisah-kisah Nabi, khusyuk sungguh dia baca tak sampai tiga hari dah  habis lepas tu asyik cerita pasal Nabi sajer....semua yang dia baca semua dia ingat tanyalah kisah nabi apa pun....ada 317 mukasurat sangat enjoy,aku pun baca tau...isi sangat ringkas dan padat...
Banyak kali juga muhammad ulang-ulang baca.....
Cumanya dalam buku ni tak ada kisah Nabi muhammad..
inilah ayat yang dia ulang-ulang 'buku ni tak ada kisah Nabi Muhammad'...
last aku suruh baca buku Biografi Nabi Muhammad yang tebal lagi sukar nak faham....hihi nanti kita cari ye....yang mudah muhammad faham.


Buku kat bawah ni memang dah ada lama dalam simpanan tak habis baca pun lagi...satu hari muhammad nak tahu sangat kisah para nabi jadi aku suruh bacalah buku kat bawah ni...tapi tak sesuai sangat untuk dia terlalu berat dan susah nak faham kesimpulannya buku kat atas tulah sesuai untuk di baca umur peringkat muhammad.tunggu muhammad dah besar sikit ye...kadang-kadang di beleknya juga....


Perkara yang buat aku tak suka....

Merasa sangat senang lenang sampai rasa lapang sangat boring tak tahu nak buat apa. Rasa senang sangat nak melepak-lepak, enjoy sana-sini, tengok wayang every single week. But, masjid tak pula lapang nak singgah....??

Melawan kata orang tua. Tak melawan dengan kata-kata, tapi melawan dengan masuk bilik and kunci. Melawan dengan muka masam. Melawan dengan ignoring mereka buat macam mereka tak wujud.





10 comments:

  1. alhamdullilah rajin muhammad membaca

    ReplyDelete
  2. alhamdulilah baik sekali dia..semoga jadi anak yang sole h ^_^

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
  3. Cuti seminggu ni CH tak hantar anak2 gi mana pun KM, cuma balik kampung kakak kenduri kahwin anak nombor 3 nya tu..selebihnya mereka duduk dirumah sambil buat homework dan hafazan yg ustazah mereka beri..

    Bagus muhammad menghabiskan bacaan kisah nabi-nabi dalam masa 3 hari tu.. :)

    ReplyDelete
  4. rajin adik muhammad membaca...jarang nampak kanak2 sebaya muhammad membaca..

    ReplyDelete
  5. Carikan adik buku Syamail Muhammadiah. (ini bukan ajaran muhammadiah tau). Semuanya tentang baginda rasulullah nabi Muhammad. Kakak baru beli di masjid tempat kakak Nur. Bagus dari kelahiran rasulullah, peribadi baginda semua ada dipaparkan. Bagaimana penampilan baginda juga ada. Hubungan dgn manusia juga. Carikan utk adik. Buku pun tak sampai 50 ringgit. Tapi memang agak teballah utk bebudak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke kak...bolehlh nti nor cari ..tq k.zakie..

      Delete
    2. Biasanya buku gini jual kt masjid jer kak...kt kdai buku tak ada...limited sgt kut...

      Delete
  6. Bagusnya anak Knor suka membaca....Budak budak kat sini kurang sukalah Knor. Tulah dah maknya pun kurang suka membaca gitulah jadinya. Eh tapi maknya suka baca blog apa....hihi

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)