Pages

Wednesday, March 4, 2015

ADAM DAN HAWA

Bismillah
Orang tua-tua cakap, orang perempuan rambutnya panjang tapi akalnya pendek. Orang lelaki pula rambutnya pendek tapi akalnya panjang.
Betul ke???
Sabarrrr kaum hawa, jangan marah lagi. Kaum Adam pula jangan nak kembang dulu ek.
Orang perempuan dikatakan 'pendek' akal bukanlah maksudnya kurang bijak, tetapi kerana 'pendeknya' waktu yg mereka perlukan untuk membuat keputusan. Maksudnya mereka ni jarang bertangguh dan cepat buat keputusan tentang sesuatu perkara tu.
Tetapi kerana cepatnya buat keputusan tu juga selalunya banyak benda terlepas pandang untuk dipertimbangkan.
Orang lelaki pula, akalnya terlalu panjang kerana banyak sangat benda nak difikirkan sekali. Contohnya, bila isteri minta buang sampah, lelaki akan fikir apa waktu yang sesuai nak buang - siang ke malam? Kalau siang nampak tak macho pulak orang ingat kena 'Queen Control'..
Last sekali, 4 hari baru buang sampah tu. Hehe..
setuju ker?

(Perkongsian oleh Dato' Dr Fadzilah Kamsah)




kek tak ada kena mengena...tempahan last week.



9 comments:

  1. hahhahah... betul sangat tu kak.. tang tak macho tu tak tahan.. hamboi naik buntang nengok akak menayang kek .. sedapnya.. lama dah tak membaking kek kak.. tak sempat sesejak anak kecik ni.. kalau buat pn utk org yg oder aje..

    ReplyDelete
  2. Senyum sendiri kakak baca panajng/pendik akal lelaki dan perempuan ini Nor

    Tengok kek lagi! Aduhai kek bilalah yg tengok ni dpt merasa agaknya:)

    ReplyDelete
  3. Mmg betul pun....pompuan kan emosional Knor....hihi...patutlah Allah jadikan lelaki tu pemimpin yek...

    ReplyDelete
  4. betul tu kak...macam sidai baju di ampai pun begitu juga..selagi matahari tak tegak tak di jemurnya..

    ReplyDelete
  5. salam kenal..singgah blogwalking kat sini ☺

    sedapnya kek ..

    ReplyDelete
  6. yg part buang sampah tu setuju.....kalau 4 hari ok lg knor...silap2 si isteri yg kena buang sendiri... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun...last kita juga yg buang...

      Delete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)