Bismillah
Assalamualaikum sahabat
pagi jumaat penuh barakah...mulakan hari ni dengan amalan yang soleh dan di berkati..jadilah isteri yang solehah..
p/s bertabahlah anak-anak UPSR dan GURU. Seolah-olahnya ummah ini sedang dilanda KRISIS INTEGRITI...
Lantas
Apakah yang hendak kita wariskan kepada anak-anak generasi akan datang?
jangan bersedih, ibu-ibu harus kuat beri sokongan..aku sendiri rasa nak menangis terharu sangat..kalaulah anak-anakku..???
Imbas suatu ketika seorang Bai roti setiap petang lalu depan rumah, dari jauh lagi dah dengar bunyi pon..pon..tak dapat beli roti,kejar pun jadilah..
nak beli roti pun susah waktu tu, kalau dapat beli sekali hadap je selesai. itu pun berebut..biasanya makan roti banggali cicah kari...ada juga sesekali kak ipar buat,bakar guna sabut..punyalah tak sedap, keras pulak tu...lapar dan tak cukup makan punya pasal...akhirnya ke perut juga...
tapi itu dulu.....
ini gambar aku google,mana sempat nak tangkap gambar, rumah atas you...walaupun sekarang masih ada bai jual roti,aku macam tak sanggup nak beli pulak..ragu-ragu ...terlebih sangat..soal selidik,takut pula bai tu sentapp...lebih baik aku buat sendiri..en suami dah lama sangat suruh aku buat roti..aku je buat tak faham bzz memanjang..dia lebih suka roti homemade..
maka aku buatlah semalam..inilah ceritanya...
Resepi roti paun manis lembut dan gebus
Bahan bahan
5 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis
2 biji telur
1/4 cawan butter
bijan
kismis
Cara-cara
Dalam satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh minit atau sehingga keluar buih buih. Masukkan baki 1 cawan susu, gula dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut. Masukkan mentega dan 2 cawan tepung. Gaul sebati. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung secukupnya.
Sapu sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak, lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2 kali ganda.
Bila dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 20-30 minit.
Keluarkan dan sapu mentega cair kalau nak effect permukaan berkilat. Nak kilat sapu jer butter..
NOTE PENTING:teringat masa anak-anak ambil exam besar memang bocor sokmo..tapi tidak seteruk ini..alhamdulillah anak-anak tak ikut rentak orang-orang suka bocor tu..takut berdosa dan tak berkat...akhirnya adibah dan azhan keduanya dapat 5A dengan usaha mereka sendiri.pentingnya iman di hati sentiasa takut nak berbuat dosa..
Assalamualaikum sahabat
pagi jumaat penuh barakah...mulakan hari ni dengan amalan yang soleh dan di berkati..jadilah isteri yang solehah..
p/s bertabahlah anak-anak UPSR dan GURU. Seolah-olahnya ummah ini sedang dilanda KRISIS INTEGRITI...
Lantas
Apakah yang hendak kita wariskan kepada anak-anak generasi akan datang?
jangan bersedih, ibu-ibu harus kuat beri sokongan..aku sendiri rasa nak menangis terharu sangat..kalaulah anak-anakku..???
Imbas suatu ketika seorang Bai roti setiap petang lalu depan rumah, dari jauh lagi dah dengar bunyi pon..pon..tak dapat beli roti,kejar pun jadilah..
nak beli roti pun susah waktu tu, kalau dapat beli sekali hadap je selesai. itu pun berebut..biasanya makan roti banggali cicah kari...ada juga sesekali kak ipar buat,bakar guna sabut..punyalah tak sedap, keras pulak tu...lapar dan tak cukup makan punya pasal...akhirnya ke perut juga...
tapi itu dulu.....
ini gambar aku google,mana sempat nak tangkap gambar, rumah atas you...walaupun sekarang masih ada bai jual roti,aku macam tak sanggup nak beli pulak..ragu-ragu ...terlebih sangat..soal selidik,takut pula bai tu sentapp...lebih baik aku buat sendiri..en suami dah lama sangat suruh aku buat roti..aku je buat tak faham bzz memanjang..dia lebih suka roti homemade..
maka aku buatlah semalam..inilah ceritanya...
Resepi roti paun manis lembut dan gebus
Bahan bahan
5 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis
2 biji telur
1/4 cawan butter
bijan
kismis
Cara-cara
Dalam satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh minit atau sehingga keluar buih buih. Masukkan baki 1 cawan susu, gula dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut. Masukkan mentega dan 2 cawan tepung. Gaul sebati. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung secukupnya.
Sapu sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak, lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2 kali ganda.
Bila dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 20-30 minit.
Keluarkan dan sapu mentega cair kalau nak effect permukaan berkilat. Nak kilat sapu jer butter..
NOTE PENTING:teringat masa anak-anak ambil exam besar memang bocor sokmo..tapi tidak seteruk ini..alhamdulillah anak-anak tak ikut rentak orang-orang suka bocor tu..takut berdosa dan tak berkat...akhirnya adibah dan azhan keduanya dapat 5A dengan usaha mereka sendiri.pentingnya iman di hati sentiasa takut nak berbuat dosa..
Adoi kisah roti lagi.. sedihnya saya yang tak leh makan roti sementara ni..
ReplyDeletePasal soalan bocor ni, selalu sebenarnya. Tapi tahun ni jadi macam ni, bagi saya memang patut menyedarkan pihak yang terlibat. Moga lebih iklhas dlm pekerjaan dan fikirkan orang lain sama. Harapnya lepas ni tindakan lebih tegas bakal diambil..
Akak copy resepu..nk buat jgk nti ni...
ReplyDeleteDuniawi punya pasal segala dosa sanggup dilanggar. Kesian anak-anak kecil yg tak tahu apa. Ibu/bapa dan cikgu/cikgi semua tension sama. Sedih:(
ReplyDeletesian budak2..
ReplyDeletesalams knor,
ReplyDeletenak ambik idea kissmis tu ya
selalu buat roti tapi tk pernah try letak kissmiss....:):)
Boleh AMIZA...silakan
ReplyDeleteWaalaikumsalam AMIZA
ReplyDeleteSedapnya KNor, dah lama saya tak buat roti sendiri, x larat nak uli adunan.
ReplyDeleteUncle bawak motor bergayut roti...nostalgia sungguh...
ReplyDeleteMemang skrg, kita self-bake jer...
BTW...kembang molek roti tuw...gebu nampak...;-)