Pages

Sunday, September 21, 2014

MENYANTUNI ANAK-ANAK DENGAN MEMASAK DONUT BIG PINEAPPLE

Bismillah

menyantuni anak-anak...

"Doakanlah yang baik-baik untuk keluarga dan sahabatmu sehingga malaikat pun berkata "Doa itu, juga untukmu"
Aamiin.
selamat pagi sahabat...

Bahan-bahan :-
700gm Tepung gandum / 3 cawan
3/4 Susu cair
1 paket Yis
2 bijiTelur
3 sdb butter
Gula Kastor 4 sudu besar

Cara Menyediakan Doh :-

campurkan susu cair suam bersama telur dan yis,kacau rata dan biarkan ianya berbuih anggaran 10 minit...
buat lubang ditengah-tengah tepung,masukkan bancuhan yis bersama butter dan mula uli dengan cara sopan ye...
uli sehingga menjadi doh, dah siap doh tersebut biar kan doh tadi dalam 30-40minit dan tutup menggunakan kain lembab, biarkan doh tersebut mengembang 2x ganda dari saiz asal.
siap proses kat atas tu bolehlah canai doh tersebut dan terapkan mengikut saiz bulatan yang korang nak.

aku guna cawan aje...



Goreng menggunakan api panas sederhana
dah siap goreng angkat dan toskan, biarkan sejuk dahulu...


Hidangkanlah donut dengan sapuan chocolate syrup,cream cheese, jem strawberry, segala macam peanut, peanut butter atau aiskrim. atau apa saja yang diingini dengan citarasa anda..ini lebih kepada projek menghabiskan stok dalam peti ais...

12 comments:

  1. Yummy....kalau naim dan nazif tengok ni pasti dah tak sopan santun dah. Cepat je diorang nak makan apa yang ada..

    ReplyDelete
  2. wah best nya
    tak payah dah beli kat big apple ke jco ke kan kak
    buat sendiri jimat sket. dan boleh letak apa2 topping yang kita suka

    ReplyDelete
  3. Sedapnya. Memang best masak sendiri macam ni. Macam-macam boleh buat. Nak makan sampai puas pun boleh.

    ReplyDelete
  4. Aduh dah melampau Nor ni tau. Warna-warni gebu menggoda mata:)

    Makan seketul ni pun dah cukup ni - besar!

    ReplyDelete
  5. hehe kak zakie... warna warni, nk mkn sayang..

    ReplyDelete
  6. nmpak menyelerakan....
    bila la ada peluang nk rasa ni...
    hihihi

    ReplyDelete
  7. Ni kalah Big Apple ni Knor hehe....
    Budak budak kalau tengok cenggini mmg boleh habiskan sekejap jer ni
    Lainlah org mcm kita ni yg dah terlebih budak....hehe.... Okje suka yg original jer...tak suka yg berkrim gitu.

    ReplyDelete
  8. yg ni kalu sy pejam mata je da habis... ;-)

    ReplyDelete
  9. anak-anak saya pun suka donut kak nor...dulu selalu buat, setengah kilo, siap boleh sedekah kat jiran tetangga...

    ReplyDelete
  10. anak-anak saya pun suka donut kak nor...dulu selalu buat, setengah kilo, siap boleh sedekah kat jiran tetangga...

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)