Bismillah
Siapa orang jawa harus mengaku..orang jawa bijak-bijak semuanya....
Ni sambal jawa paling meletop!!! Anak jawa WAJIB pandai buat sambal ni baru boleh jadi menantu..
Bahan-bahannya:
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup-letup)
3 biji cili merah-di potong-potong sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak untuk menggoreng
Garam dan sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Caranya:
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat.
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yang terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.
selamat bersambal..
Siapa orang jawa harus mengaku..orang jawa bijak-bijak semuanya....
Ni sambal jawa paling meletop!!! Anak jawa WAJIB pandai buat sambal ni baru boleh jadi menantu..
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup-letup)
3 biji cili merah-di potong-potong sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak untuk menggoreng
Garam dan sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Caranya:
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat.
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yang terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.
selamat bersambal..
wahh..memang dah lama benar tak makan sambal nih. grrr...
ReplyDeletesedap nie kena cuba
ReplyDeletemkn dgn nasi pns2 best ni!
ReplyDeleteMesti sedap sambal jawa ni. Sebab boleh buat jadi menantu jika pandai buat ni ;-)
ReplyDeleteMau bertambah nasi di pinggan ni knor.. sodappp ;)
ReplyDeleteYeeee...kita mengaku kita jaws hehe...Kalau kita, kita panggil sambal Raden Knor..... Sedapnya Knor....teringin lak nak buat ...
ReplyDeletesaya darah bugis + siam, asal johor..
ReplyDeletepernah dengar nama sambal ni...tapi tak pernah rasa :)
sedap sambal totok ni..
ReplyDeleteyeaa..memang sedap..saya pon sukeee..
ReplyDeleteKehidupan yang sementara..
dah terasa pedasnya..tapi sedap...
ReplyDeleteSuka makan sambal ni. Tapi kalau saya buat sendiri saya tak letak belacan.. maklumla bukan jawa takpe derhaka resepi, kan?
ReplyDeletesaya tak jawa, tapi nak try lah !
ReplyDeletemacam sedap je
ish keliurrrr
nyong uduk jowo tapi eneg jiran wong jowo
ReplyDeleteenak banget sambel iki
thanks sharing :)