Pages

Wednesday, September 10, 2014

TIP KENDUR JADI TEGANG

Bismillah
Assalamualaikum sahabat

rutin setiap pagi sebelum subuh dalam pukul 4am mandi...nak sihat dan cergas kena mandi pagi...tip pertama..
dah siap semua urusan...mulakan senaman kempiskan perut,mudah aje..tahan kaki tak kira anak pegang ke,atau sangkut aje kaki bawah sofa,naikkan posisi badan kaedah push up..bangkit and baring balik buatlah dalam 15 kali..memang sakit perut,abaikan aje sakit tu,itu tanda pecah lemak...dah biasa nanti tak rasa sakit tu lagi..


seterusnya..menegangkan payu dara..senang buat dalam bilik air,masa mandi.. kaedah urut kumpul lemak tepi kiri kanan,atas bawah..buat setiap pagi..guna minyak kelapa dara atau sabun mandi pun boleh...

kaedah lain untuk menegangkan payu dara ialah sapukan sirih dengan minyak zaitun and layurkan kemudian tampalkan pada payu dara ,seeloknya buat waktu malam,biarkan hingga pagi...atau gunakan putih telur ayam kampung..sapu sebelum tidur and biarkan hingga ke pagi...buatlah seminggu dua kali pun ok...

seterusnya menengangkan kulit muka,melicinkan kulit muka dan nak dagu runcing..nganga mulut besar-besar,keluarkan lidah dan bulatkan mata buat dalam 15 saat..jangan buat depan anak-anak,nanti lari bertempiaran pulak....

nak melicinkan muka sapukan muka setiap pagi dengan  buah tomato atau belimbing buluh,sambil urut dari dagu hingga ke atas dahi urut secara ke atas...
nak menegangkan kulit muka kaedahnya putih telur di sapu pada muka sebelum tidur hingga ke pagi..bilas dengan air suam..

nak hilangkan daki dan melicinkan kulit..gunakan hampas teh...

moralnya tak perlu ke SPA bagai....murah dan asli...

sarapan hari ni mudah dan ringkas...sendawa!!!..tiga orang aje pun,...lauk tengahari juga dah siap..masak secara pukal...berkecah dapur pun sekali aje..


14 comments:

  1. good tips. nak try yang putih telur tu

    ReplyDelete
  2. tip yang baik...yg patut diamalkan sejak muda lagi.

    ReplyDelete
  3. elok la tu kak...sat lg lunch hour sy smpi umah akk ;-)

    ReplyDelete
  4. wah bagusnya tips yg dikongsikan ..knor amalkan semuanya yer...bagus..bagus..sy teringin nak amalkan jugak tapi mslh kesempatan tuhlah..kena tunggu anak2 besau barulah dpt berSPA2 kat umah kang...:)

    ReplyDelete
  5. Wah..ada senaman, ada resepi..Complete..

    ReplyDelete
  6. Yg pasti kakak mandi pagi itu ajelah yg boleh buat selainnya memang tak rajinlah Nor...

    ReplyDelete
  7. ok nk try petua tu lalalalala hikihik

    ReplyDelete
  8. Amboi K.Nor!!. Begitu jelas dan terang.
    Hahaha.. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  9. Terang lagi bersuluh MM..kn bguss..haha

    ReplyDelete
  10. mandi pagi tu buatlah..yg lain tu payah sikit..

    ReplyDelete
  11. wah...bagus tips ni...masa bujang dulu noe mmg biasa buat yg 1st tip tu...mmg elok buat selalu senaman mcm tu

    ReplyDelete
  12. Semua tips yang bagus nampaknya ni.. patut buat utk nampak lebih segar dan muda ya.. masa bujang duli saya sokmo buat senaman utk jaga perut, sekarang malas pulak.. kena rajinkan diri kalau.nak jadi lebih sihat dan cantik kan?

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)