Bismillah
kalau di ikut resepi asal cuma bahan-bahan perapan saja..yang lain-lain aku dengan segajanya menokok tambah dan memandai mandai..hasilnya sangat lumayan..
bahan perapan:
ketumbar
jintan manis halus
jintan manis kasar
halia
lengkuas
kunyit
semua bahan di atas di tumbuk halus
gula
garam
daging batang pinang anggaran sekilo...perap daging dengan bahan-bahan tadi selama 1jam atau suka hati..setengah jam pun boleh...
bahan tumisan
cili padi
cili padi merah
daun kari
bawang putih
bawang besar
semua bahan di hiris dadu
tumis semua bahan diatas sehingga garing..tip top..
dah garing masukkan daging yang di perap tadi,masak hingga kering masukkan gula dan garam secukup rasa...
selamat mencuba...
sate goreng siap, sesuai untuk bekal anak-anak yang tinggal di asrama..resepi ni aku dapat ketika beropen house di rumah adik..minta resepi dari mak mertua adik,yang jadi orang tengah adik ipar le(isteri adik)..tapi aku ubah menjadi resepi aku..
bahan perapan:
ketumbar
jintan manis halus
jintan manis kasar
halia
lengkuas
kunyit
semua bahan di atas di tumbuk halus
gula
garam
daging batang pinang anggaran sekilo...perap daging dengan bahan-bahan tadi selama 1jam atau suka hati..setengah jam pun boleh...
bahan tumisan
cili padi
cili padi merah
daun kari
bawang putih
bawang besar
semua bahan di hiris dadu
tumis semua bahan diatas sehingga garing..tip top..
dah garing masukkan daging yang di perap tadi,masak hingga kering masukkan gula dan garam secukup rasa...
selamat mencuba...
sedapnya
ReplyDeleteKnor bukan main panjang lagi tajuk masakan tu hehe ....Yelah mmg sedap tu tambah lagi buat lauk kat hostel mmg meletop letop ler ....Dining hall punya lauk dah tentu tk pandang haha
ReplyDeleteMemang nampak sedap tapi kalau saya nak cuba, rasanya kena 'cantas' sikit lagi resepi ni. Saya ni suka quick and easy jek :)
ReplyDelete