Shobahul khair....
Semoga hidup diberkati Allah sentiasa..
Nampaknya akan berlambaklah resepi ..maklum mood puasa dah semakin hampir...
Bahan-bahan..
seekor ikan krukk..krukk..- cuci-rendam air asam-cuci bersih-gaulkan dengan garam dan kunyit-goreng garing
1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili merah besar - kisar kasar
2 sdb cili kering kisar
1 sdb sos tomato
2 sdb besar sos ikan
1 sdb gula
3 sdb sos cili
1 sdb jus lemon
1 sdk kicap manis
1 potong nenas - potong kiub
1 batang saderi
1 biji karot
Semoga hidup diberkati Allah sentiasa..
Nampaknya akan berlambaklah resepi ..maklum mood puasa dah semakin hampir...
Bahan-bahan..
seekor ikan krukk..krukk..- cuci-rendam air asam-cuci bersih-gaulkan dengan garam dan kunyit-goreng garing
1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili merah besar - kisar kasar
2 sdb cili kering kisar
1 sdb sos tomato
2 sdb besar sos ikan
1 sdb gula
3 sdb sos cili
1 sdb jus lemon
1 sdk kicap manis
1 potong nenas - potong kiub
1 batang saderi
1 biji karot
koleksi pinggan mertua yang antik di warisi aku..
Cara-caranya..
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar kasar sehingga naik bau.
2. Tambahkan cili kering kisar, biarkan cili masak sebentar.
3. Masukkan sos tomato, sos ikan, gula, sos cili, jus lemon dan kicap manis, masak sehingga mendidih.
4. Tambahkan air gaul lagi dan tambahkan garam dan perasa.
5. Masukkan bahan-bahan yang dihiris halus bersama nenas,karot n saderi dan biarkan masak selama 5 minit.
6. Sediakan ikan didalam piring yang sesuai, tuang kuah yang telah dimasak diatas ikan dan hidangkan.
Selamat mencuba !!
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar kasar sehingga naik bau.
2. Tambahkan cili kering kisar, biarkan cili masak sebentar.
3. Masukkan sos tomato, sos ikan, gula, sos cili, jus lemon dan kicap manis, masak sehingga mendidih.
4. Tambahkan air gaul lagi dan tambahkan garam dan perasa.
5. Masukkan bahan-bahan yang dihiris halus bersama nenas,karot n saderi dan biarkan masak selama 5 minit.
6. Sediakan ikan didalam piring yang sesuai, tuang kuah yang telah dimasak diatas ikan dan hidangkan.
Selamat mencuba !!
saya amik tang sayap ikan dulu !
ReplyDeletehihi sedap krup krap krup krap
Wah. Ini boleh juga ditambah lagi dalam senarai saya.. ikan kruk kruk ni nanti nak google la nak tgk macam mana rupanya. Rasa tak pernah dgr
ReplyDeletemak kita ada pinggan mcm tu.. kena blk mintaklah.. jadi antik ek k,nor kalau pakai skrg?
ReplyDeletejap apa tu ikan kruk? nama ikan kah.. maklumlah..iakan yg ku kenal adalah ikan goreng.
Ini dah mcm restauran nyer taraf nie..:)
ReplyDeletekecur liur tengok ikan yang sedap nih..
ReplyDeleteSaya masak ikan jugak arini KNor..
ReplyDeletetapi kerapu masam manis..
Next time bleh cuba resepi KNor plak.. thanks for sharing.
Ha'ah.. puasa tinggal lg 16 hari.
Knor ikan kruk kruk tu ikan apa ....tak pernah dengar pulak...
ReplyDeletePtg ni kita masak ikan siakap stim....hubby tak makan rumah pulak...nampaknya lebih ikan buat lauk tengahari esok ajelah hehe
Selepas baca Yaasin Tiga kali, makan pula ikan tiga rasa....wah tentu menyelerakan sekali. Selamat menyambut Nisfu Syaaban
ReplyDeleteSedapnya. Nak kena cuba juga macam ni ikut resepi yang akak bagi ini.
ReplyDelete