Ini kes ramai kat rumah ni tak makan mangga kuini..so jadikan ianya jem..Terima kasih sangat-sangat pada adik..lain kali nak lagi ye..
Misi diteruskan dengan anakanda Muhammad..tukang kacau...
Potong mangga kuini,masukan gula melaka dan daun pandan.masak dengan kadar api yang perlahan..
dah siap masak bolehlah makan dengan roti atau lempeng...tinggal lebihan untuk buat sambal kuini..lebih enak dari sambal tempoyak...sebab rasnya lebih segar...
selamat mencuba!
bahan yang Knor sebut ni, ada, kecuali gula melaka.. apa kata kalau saya nak buat saya bubuh nisae kelantan je? haha.. pandai akak buat jem.. daripada rosak macam tu saja, jadi jem tahan lebih lama
ReplyDeleteYa Allsh Knor kalau.okje kuini ni mmg tak sempat jadi jem....makan gitu aje lagi sedap....Tak busuk ke Knor...
ReplyDeletesaya pun dua tiga hari dok dapat kuinin suami bawak balik kawan tmpt keje dia kasi, saya kan suka sgt bau dia, kalau kat pasaraya saya jumpa mesti amik cium, buah ni nostalgia masa kecik, tapi bole juga try buat jem kan..
ReplyDeleteamboiii kak...sedap nyer tgkk..
ReplyDeletekalau akak tak smpat nak buat jem..habis kena ngapskefamily suka buah kuini..
ReplyDeleteOh ada jugak org tak suka makan mangga ye?. I like mangga so much!.
ReplyDeleteTp nampak sedap tu buat jem.
sekali dgn biji2 nyer sekali ke kak?
ReplyDeleteTaklh anies...ambil isi jer..
ReplyDeleteWah..........K.Nor buat resepi barulah, menarik ni, jiran-jiran pun ada yg bagi buah-buah tu
ReplyDelete