Rindu sahabat semua...baik-baik saja ye...
aku datangnya ramadhan..tak bermenang tangan dengan tempahan..ini aje yang mampu aku buat demi enam suapan..
Bulan puasa hampir tiba, elakkan pembaziran. antara yang kita gemari dibulan mulia ini adalah cendul, apa kata kita buat sendiri....
anda hanya perlukan :
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 sudu air kapur makan/sireh
2 gelas air daun pandan.
1 besen air batu
caranya:
1. pandan di blender dan airnya digunakan untuk membancuh kedua jenis tepung yang dicampur dengan air kapur.
2. bancuhan itu dimasak atas api yang kecil, sentiasa dikacau sahingga berkilat.
3. sediakan sebuah besen yang berisi air batu, kalau anda punya peralatan untuk membentuk cendul lagilah bagusguna. jika tidak masukkan adunan yang dah pekat likat dan kental itu kedalam plastik tahan panas, kemudiamnya gunting hujungnya dan picitkan ke dalam besen air batu tadi.
4. dah pun siap cendul kita- ianya boleh di simpan dalam peti sejuk dan di gunakan ulang berulang selagi ada mengikut bagaimana anda suka...
halal lagi suci...
info dr sahabat fb..
ahlan ramadhan..
selamat menyambut puasa sahabat semua..jika ada tersinggung bahasa minta di maafin ye...
aku datangnya ramadhan..tak bermenang tangan dengan tempahan..ini aje yang mampu aku buat demi enam suapan..
Bulan puasa hampir tiba, elakkan pembaziran. antara yang kita gemari dibulan mulia ini adalah cendul, apa kata kita buat sendiri....
anda hanya perlukan :
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 sudu air kapur makan/sireh
2 gelas air daun pandan.
1 besen air batu
caranya:
1. pandan di blender dan airnya digunakan untuk membancuh kedua jenis tepung yang dicampur dengan air kapur.
2. bancuhan itu dimasak atas api yang kecil, sentiasa dikacau sahingga berkilat.
3. sediakan sebuah besen yang berisi air batu, kalau anda punya peralatan untuk membentuk cendul lagilah bagusguna. jika tidak masukkan adunan yang dah pekat likat dan kental itu kedalam plastik tahan panas, kemudiamnya gunting hujungnya dan picitkan ke dalam besen air batu tadi.
4. dah pun siap cendul kita- ianya boleh di simpan dalam peti sejuk dan di gunakan ulang berulang selagi ada mengikut bagaimana anda suka...
halal lagi suci...
info dr sahabat fb..
ahlan ramadhan..
selamat menyambut puasa sahabat semua..jika ada tersinggung bahasa minta di maafin ye...
Tq share K.nor.. boleh buat sendiri nanti :)
ReplyDeleteSelamat berpuasa k.nor
dikesempatan ini saya ingin memohon maaf sekira ada komen yg menyinggung perasaan..
sok blk kg nk cr papan cendol laa
ReplyDeletesedap nie
ReplyDeleteOh..mcm tu je ye kak buatnya...
ReplyDeleteSalam ramadhan..
cendol memang best.... tak kira masa, tambah2 lagi kalau bulan puasa.... syok dapat minum cendol
ReplyDeletePuasa dan cendol tak dapat dipisahkan
ReplyDeletetanpa cendol
terasa bagai raya tanpa ketupat
sELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK
bestnya peribahasa Mat Som tu, cam betul jek..
ReplyDeleteSalam ramadhan buat knor sekeluarga, moga mendapat Ramadhan yang diberkati
selamat menyambut ramadhan kak
ReplyDeletecendoi ni kalau buat di bulan puasa memng best..
ReplyDeletemyegarkan otak dan tekak.. lg best kalau
bleh buat sendiri "P
Mmg suka makan cendol ni....tp tak pernah buat....mcm teringin pulak nak buat Knor...harap ada kerajinanlah hendaknya hehe
ReplyDelete