Assalamualaikum.
Masa cuti tempoh hari,saya balik kampung abang, di Felda Sungkai,Besaut 2
Abang nak sambut menantu,biasalah kenduri di kampung tiga hari tiga malam,asyik masak ajelah kerjanya,nak jamu jiran.Ini adalah salah satu resepi orang Felda,namanya kuih koci labu.Labu ni pun orang bagi percuma aje.orang berbangsa cina tau yang bagi.Maklumlah orang berkebun.Orang bagi,abang saya ambil.Takkan nak masak lemak labu ajekan,muntah pula nanti.Kretif juga orang felda ..
Labu yang telah di buang kulit dan di rebus
Di sejukkan sebentar dan di toskan.
Bahan:Daun pisang,yang siap di layur,entah bila di layur pun saya tak tahu..tahu-tahu dah siap.Tepung pulut,garam dan labu,sedikit minyak,di oles-oleskan ketika proses membungkus,supaya tak melekat pada daun pisang.
Caranya;masuk kesemua bahan dan adun,masa ni pun saya tak tengok,baru nak layan mata,dah semakin kuyu rasanya. Kerja saya cuma kupas labu aje.
Sementara tu,bolehlah buat inti.Ini pun orang felda juga yang mengacaunya.
Bahan-bahannya:kelapa putih,gula merah atau gula kabung,gula putih dan daun pandan.
Sebenarnya,semasa orang felda membancuh tepung,menguli dan seterusnya membungkus,saya ketiduran di ruang tamu..capek bangat.sadar-sadar udah siap,ini aja yang sempat di capture.Semua pic ni di capture oleh Iman Soffea.Bijakkan dia....!!
Inilah hasilnya selepas di kukus.Masih panas.
Kecil-kecil aje,senang makan.
Inilah rupanya,ada aroma labu gitu..lembut dan tak liat sangat.
Sama aje buat koci pulut biasa,yang ini bezanya ada labu.Pic ni agak samar sikit,
Wassalam.
koci labu ek?sy takpernah makan lagi nie..nmpak cam sedap je akak..
ReplyDeletedalam byk2 kuih koci saya suka kuih koci warna putih jgk.....koci pulut itam atau labu mmg tak boleh nak telan tak tahu kenapa....org kata sedap tapi saya x pernah cuba...
ReplyDeletenyum nyum .. sedapnya kak :)
ReplyDeleteBelum pernh rasa.. mesti sedapkn...
ReplyDeleteKakak suka koci labu ini. Kali pertama kakak makan di rumah bakal besan Kak Uda kakak di Muar sewaktu majlis pertunangan anaknya. Sedap sebab dah campur dgn pulut...
ReplyDeleteKurg berminat dgn labu tp msh makan la kalau ada.. :)
ReplyDeletealamak kak..kalau lynn balik s.alam..org jawa kalau kenduri mesti dorang buat kueh nie..lynn suke tau...walaupun lynn bukan jawa..
ReplyDeleteLynn -oooo kuih org jawa ke ni..ada kut org felda tu jawa..dah feldakan..mcm2 org ada..pertama kali juga mkn kuih ni..sedappp..pulak minum dgn kopi panassss...eemmm
ReplyDeleteler... gini ker cara buatnya... saya tahu makan jer... hehehe
ReplyDelete... best3 feveret saya ni sedap sgt2
ReplyDeletesempat makan pg2 hari tu...dah lama tak makan koci labu, tp mkn sebijik je sbb nak belasah pulut dgn ikan bilis lg..febret tuh.
ReplyDelete[PCL]-bestlah,agh sibuk masak,sampai tak sempat nak mkn apa2 pun..rasa mcm kenyang aje..
ReplyDeletepcl sempat juga mkn second roundkan..ini first round pun tak ada..heheh
wahhh, belum ernah dgr lagi koci labu. terbaikkklah felda. ;)
ReplyDeletekuih koci... kalau kat tempat saya intinya kelapa.... manis n sweet.. (",)
ReplyDeleteGen2Merah-samalah tu inti kelapa juga...
ReplyDeleteSalam kenal.
ReplyDeletePernah makan koci labu....mmg sedap.
blom pernh rasa
ReplyDeletemacam tu rupanya...sedap nie
ReplyDeleteoh sama mcm buat koci bese tu ek..balik ni nk ajk mak buat la..sy suka sgt buah labu..sdp ;)
ReplyDelete