Bahan-bahan:
2 ekor ayam (spring chicken) - cuci bersih
2 ekor ayam (spring chicken) - cuci bersih
Bahan2 kisar:
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 1/2 sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/4 inci lengkuas
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi (kalau susah dapat boleh digantikan dengan limau nipis/lemon)
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 1/2 sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/4 inci lengkuas
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi (kalau susah dapat boleh digantikan dengan limau nipis/lemon)
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
Wassalam
Ayam Panggang Madu Berempah
Bahan-bahan:-
1 ekor ayam belah 4 ~ buang kulit, bersihkan dan dikelar-kelar
1 sudu kecil serbuk bawang putih(garlic powder)
1 sudu kecil serbuk halia(ginger powder)
1/2 sudu kecil serbuk jintan
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili(saya guna serbuk )paprika
Garam secukupnya dan sedikit gula(jika suka)
Cara penyediaan:
1. Satukan semua rempah dan gaul ratakan dgn ayam. Untuk rasa yg lebih sedap, seeloknya
perapkan dahulu ayam sekurang2nya setengah jam. Kalau perapkan lebih lama rasanya lagi
sedap.
2. Masukkan dalam dulang pembakar dan bakar ayam dgn suhu 250'C selama 1 jam. Balikkan
ayam selepas setengah jam dan keluarkan jus/air yg keluar dari ayam untuk mendapatkan ayam
yg garing.
perghhh, memukau jiwa dan perasaan.. terasa lapar tiba2.. (",)
ReplyDeletesungguh menyelerakan kak...
ReplyDeleteKena cicah dengan sambal asam ni
ReplyDeletesedapnyaaaaaaa....
ReplyDeletedah makin haru biru aku ni ha sbb blogwalking je byk giler gambo makanan hari ni....huwaaaaaa!!!
x dpt nk suh mak sy buatkan :( mak cuti sek ni die p bwk adik2 p bcuti dgn sedare..p cherating la..p genting la..p teluk batik la sy kene tinggal sbb keje huuu :(
ReplyDeletekak sedap nye...hehehe kak, terima kasih doakan sy alhamdulillah smua da sht skrg :)
mmm fmly akak smua cm ne pulak..?mgkin sbb cuaca panas skrg kan kak....
perap lama sikit bagi serap rasa...baru panggang... perghhh...sodap!!!
ReplyDeleteperghhhh....memang tak tahan la tengok gambar.lama tak makan ayam panggang ni.wuuuuu
ReplyDeletebyk nyeeee bahan. huhu. org pemalas mcm ni lah. bile byk je bende, malas ni buat. ;)
ReplyDeletebila nk try panggang pun xtau la nie.. hehehehe
ReplyDeleteKak,
ReplyDeleteNi bagi saya idea nak masak apa esok...insya'ALLAH...terima kasih :))