Pages

Wednesday, May 23, 2012

Donut mangga

Assalamualaikum.

Nampaknya saya akan penuhkan blog saya dengan resepi ajelah,bukanlah pandai masak sangat pun,tapi saya tak ada kerja lain selain daripada masak.Dah saya surirumah tangga sepenuh masa. Donut mangga ni,dah lama saya buat.
Baru harini nak kongsi-kongsi.Rasanya semua orang pun bijak untuk buat donut .

2 cawan tepung gandum berprotien tinggi, sebungkus yis,sebiji telur ,setengah cawan susu tepung dan minyak sayuran.

Caranya:Campurkan tepung dengan susu, masukan kedalam bekas,buat lubang di tengah-tengah tepung,masukan telur,masukan yis yang dah di bancuh dengan air suam,lepas tu masukan minyak sayuran dan adun mengikut putaran jam,sehingga menjadi doh yang agak-agak lembut.Biarkan selama 20 minit.
 Lepas tu,bolehlah di buat bentuk begini,dan goreng dengan api yang perlahan

 Hiaskan dengan coklat berperisa mangga,kacang dan apa-apa aje yang ada di dapur

Selamat mencuba.

Wassalam

11 comments:

  1. Kakak dapat rasa memang tangan Nor dah terlalu mahir bab membuat kuih. Mata kakak tengok apa juga kuih yg dipaparkan pun dapat merasakan sedapnyaaaa...:)

    ReplyDelete
  2. nak try wat donut tapi tak juga try2... anak suka donut... gambar tu nampak cam best je...

    ReplyDelete
  3. aduiii.. saya ni x pandai buat kuih.. tp teringin nk makn.. akak buat donut ni dah mcm big apple punya donut dah.. leh buka kedai sendiri nie.. hehehe

    ReplyDelete
  4. rajinnya akak..saya malas nak menguli doh jer..makannya nak..

    ReplyDelete
  5. nak suh wife cubo buat la..biaso beli jer donut..hehe

    ReplyDelete
  6. lembutnya doh tu

    suka sangat2 bila dapat kawan2 yang rajin didapur

    ReplyDelete
  7. coklat perisa mangga??first time dengar.hehehe..sedap nampak

    ReplyDelete
  8. senang je nak buat rupanya. :)

    ReplyDelete
  9. bereksperimen didapur memang kepakaran semua ibu-ibu....nampak sedap!!

    ReplyDelete
  10. wahhhh. nmpk gebu je donut tu. mesti sedap ni. ;)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)