Assalamualaikum.
3 ekor keli yang siap di goreng.
Kisar semua bahan di bawah
Kisar semua bahan di bawah
10 biji cili padi kampung
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah
sedikit belacan.
1 biji limau nipis
garam dan gula (ikut citarasa sendiri)
1 biji limau nipis
garam dan gula (ikut citarasa sendiri)
Caranya:Tumis semua bahan sehingga garing,masukan garam dan gula,apabila sudah masak masukan jus limau dan angkat.Curah atas ikan yang dah siap di goreng tadi.
Tips
: Kalau nak tahu ikan keli tu makan dari sumber yang halal atau tidak macan ni caranya, ikan keli yang makan makanan halal kepala dia
berbentuk seakan-akan U tapi jika sebaliknya berbentuk V. Perut ikan keli
yang makan sumber yg bersih ok je tapi sebaliknya perutnya kuning..eee
yucks....so beware!
Wassalam
wah sedapnyeeee ikan keli... jd lapa lak...
ReplyDeleteYa Ampun! Terliurnya.. Hari ni temankan isteri puasa. Tak sangka buka blog akak nampak pula menu favorite! ada 1 1/2 jam lagi untuk berbuka.. Terliurnya!!!
ReplyDeletesedapnya sambal keli akak buat tu..kat kedah ni orang suka buat sambal keli camni jugak..tq for the tips tu akak..memang kadang2 tu ragu2 juga sumber mkanan ikan tu kan..risau..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletepapa mifz tak mkn ikan keli...wife suko la...
ReplyDeleteremy tak mkn keli.... tapi sambal atas keli tu memang sedap...he3
ReplyDeletemmm...sodap !
ReplyDeleteooo baru tahu ada perbezaan pada kepalanya. nanti nak tengokla mcm huruf U ke V, apa2 pun masak mcm ni memang sodaaap!
ReplyDeletexpenah try makan lagi...
ReplyDeleteslalu makan keli bakar je...
ehehehehe
ni mesti pedas ni ;) heee
ReplyDeleteAdie Achim-bagusnya temankan isteri puasa..suami kak pun mcm tu juga.
ReplyDeleteBulan Syurga Firdausi -pedas la juga..hehe
ReplyDeleteada tips kenal pasti ikan keli...terbaik kak :D
ReplyDeletesedapnyeeeeeeee. tapi suke yg goreng bese aje. goreng garing. ;)
ReplyDeletesedap..memang suka ikan keli goreng cili macam ni..nak masak ikan keli ni jap lagu..tu yang intai2 resepi..
ReplyDelete