Pulut kuning kukus dengan ayam seketul cerita semalam
ada pula yang teringin...
1kg daging dihiris
Bawang putihBawang merah
2 batang serai
3 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
10 tangkai cili kering ( rebus dahulu)
1 sudu makan ketumbar
1/2 jintan manis
1/2 jintan putih
1/2 lada hitam
3 sdb kicap pekat
( kisar semua bahan di atas kecuali daging )
bunga lawang
daun kunyit
daun limau purut
santan pekat
asam keping
kerisik
Caranya:
santan pekat
asam keping
kerisik
Caranya:
1. Tumis bunga lawang sehingga naik bau, kemudian masukan bahan2 kisaran tadi. Tumis sehingga betul2 pecah minyak.
2. Masukan daging kacau sehingga sebati dengan rempah tumisan tadi, kemudian masukan santan pekat biarkan seketika sehingga agak menggelegak.
3. Masukan kerisik, asam keping, perisa garam dan gula beserta air.
4. Apabila kuah nak kering barulah masukan daun kunyit dan daun limau purut.
5. Masak di atas api sederhana...
masak juga rendang tok yang tak berapa tok sangat...
Ya Allah, bless us in the month of Rajab and Sha'ban and let us see the month of Ramadan.
Amin
Amin
ada lemang sedap cicah nie kak :-))
ReplyDeleteItu apasal satu pulut bergolek macam anak lesung satu lagi dah berterap mangkuk.
ReplyDeleteYg dah bentuk anak lesung tu senang aje nak lawankan dgn rendang tu tinggal ngap aje:)
Itu peha ayam kak haha...drumsticks
Deletesedapnya
ReplyDeleteSodap regu pulut kuning dengan Rendang Tok tu KM.. dah lama tak makan pulut :)
ReplyDeleteTeringin pulutnya kak..
ReplyDeletehaaa...nasi pulut gst sudah mari, hi hi
ReplyDeleteallah sedapnya rendang tok ni kak nor... lama dah tak makan dulu arwah mak mmg suka makan... akak nak peha ayam gak....
ReplyDeleteEh.. saya tengok senarai bahan ni lebih kurang sama dengan kandungan dalam rempah siap yang saya beli drp kawan.. dia dh campur siap,saya perap daging dengan kicap manis dan kerisik je.. sama dah bahan ni.. memang sedap rendang ni.. saya suka sangat ni..
ReplyDeletehari ni puasa...bikin lapar jer tengok masakan ni...dah la faveret tu
ReplyDelete