Pages

Tuesday, April 21, 2015

DAPUR TU PEJABAT AKU


Agak-agaknya hari ni Allah ada bagi ujian pada kita tak?ke hidup kita ok jer dari pagi tadi..aku masih batuk tapi berkurangan sikit..tapi kat tekak ni ada semacam jer...mungkin sebab batuk teruk sangat...ubat jangan katalah dah macam-macam telan...agak mujarab bila minum madu dengan limau nipis..anggaran dalam satu sudu..campur keduanya dan minum...di mulakan dengan bismillah dan selawat...alhamdulillah.

kalau belum diuji mohonlah pada Allah beri ujian yang berhikmah buat kita kerana ujian itu tanda Allah sayang.Saidina Ali menangis semahunya kerana tidak diuji seharian,Saidina Ali menyangka Allah telah lupa padanya kerana tidak memberikannya ujian.Allahurobbi begitu sekali rapatnya Saidina Ali dengan Allah.begitu tinggi Tauhid beliau.aku rasa tertampar dengan kehebatan Saidina Ali,di saat kita membenci ujian,beliau begitu rindu dan cintakan ujian kerana itulah penguat cinta seorang hamba kepada pencipta.
Laa yukallifullahunafsan illa wusa'ha.Tidak Allah uji hambaNya melainkan dengan kesanggupannya.
ALLAHUAKBAR.

Bila dapur tu opis aku....tak kira sakit atau tak, tugas dan amanah harus berjalan seperti biasa.....melainkan mati...

Roti bugger roti cheese
Bugger memang ada jual merata berhampiran rumah tapi kurang enak dan berminyak jadi aku memang merajinkan diri untuk buat buger sendiri..cuma kali ni ku guna bugger ayam pak Ramli..
Nak bagi bugger sedap dan bertaraf 5 bintang mai ikut resepi ni...
memula bahan utama nanas kalau ada nanas sarawak lagi bagus ku guna nanas sarawak..manis buah melenting tau...
sebiji timun,daun salad hiris nipis bawang besar ..sos cili,chezzy cheese..


nanas di hiris nipis atau diparut terpulang nak susun lagu mana pun...bugger segar dari dapur kecilku..

lima ketul bugger dapatlah sorang sebiji...aku share dengan suami tekak kecik jer...
dapatlah adibah merasa tengah cuti la ni..kecuali azhan.



13 comments:

  1. Macam itulah Nor kalau dah jadi mama, sakit sikit-sikit dapur kena juga dijenguk.
    Ini kalau Azhan baca blog mama mahu terus call kalau dtg jenguk minggu ni bawa burger tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kt sana tk ada gajet kak....disekat aktiviti luar ni...

      Delete
  2. roti pun gebu sangat kak nor macam nak amk sebiji masuk mulut aje..

    ReplyDelete
  3. ish lama tak makan beger
    *lap ailio*

    ReplyDelete
  4. Tgk roti beger tu pun dah terliur ni...hihihih
    Akak boleh try jugak minum teh o suam perah lemon..

    ReplyDelete
  5. buat sendiri lbih puas hati kan kak...:-))

    pandai akak buat roti burger :-))

    ReplyDelete
  6. Gitulah sorang isteri/ibu...tugasnya mmg tak penah habis, kalau mak tk gagahkan diri, engkorang anak2 tak makan jawabnya.

    ReplyDelete
  7. abes laaa kak nor...tutup daily burger tu kalau org nmpk resepi akk ni ;-)

    ReplyDelete
  8. mmg lazat upanya roti berger ni...bes jadi knor ni...segala masakan enteng jer

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)