Bismillah
Habis hari ini delivery rempeyek tahun baru cina..masih ada tempahan di kalangan regular custemor kenduri kendara..alhamdulillah ku panjatkan syukur.
dah lama aku nak bagi resepi rempeyek kacang tanah,tapi kesuntukkan masa yang sangat-sangat sebab kalau boleh nak bagi yang terbaik dari ladang...
keyword blog cinnamon juga asyik-asyik resepi rempeyek, memang sebetulnya aku belum tertaip lagi resepi asli peyek aku ni...nah kali ni aku tersangatlah rajinnya walau aku masih banyak tempahan..termasuk kek juga..pagi rempeyek,petang kek...
Allah mudahkan semua urusan..kalau kamu nak mudah segala urusan dirikanlah solat sunat dua rakaat iaitu solat sunat dhuha In shaa Allah.
Bahan-bahannya;
Habis hari ini delivery rempeyek tahun baru cina..masih ada tempahan di kalangan regular custemor kenduri kendara..alhamdulillah ku panjatkan syukur.
dah lama aku nak bagi resepi rempeyek kacang tanah,tapi kesuntukkan masa yang sangat-sangat sebab kalau boleh nak bagi yang terbaik dari ladang...
keyword blog cinnamon juga asyik-asyik resepi rempeyek, memang sebetulnya aku belum tertaip lagi resepi asli peyek aku ni...nah kali ni aku tersangatlah rajinnya walau aku masih banyak tempahan..termasuk kek juga..pagi rempeyek,petang kek...
Allah mudahkan semua urusan..kalau kamu nak mudah segala urusan dirikanlah solat sunat dua rakaat iaitu solat sunat dhuha In shaa Allah.
Bahan-bahannya;
1biji telur untuk satu kilo tepung beras
1biji bawang putih
1inci halia
segengam udang kering segar
kacang tanah,ada dua jenis kacang tanah yang satu untuk di rebus dan yang satu lagi untuk di goreng
jangan tersalah pilih ye..nanti kacang tu tak sedap dan tak lemak..sesuai pilih kacang untuk di goreng..kalau tak tahu tanya je kat si penjual kacang tu sebab rupa parasnya hampir sama...kalau yang pakar tu compom tau..
ini bahan wajibnya,tepung beras cap teratai,jangan beli cap lain selain dari cap teratai,kerana apa?
kerana semua cap lain ada campuran tepung gandum..itu yang membuatkan rempeyek anda tak ranggup.lambat garing, kacang hanggit,tepung tak masak lagi..macam-macam hallah nanti.ada setengah rempeyek orang lain yang aku google diorang letak tepung jagung..kalau guna beras cap teratai tak perlu letak tepung-tepung lain lagi..cukup hanya tepung beras cap teratai..ok.
kapur makan hanya letak sedikit sahaja untuk 1kg tepung..macam dalam gambar tu ye...kalau banyak nanti rempeyek pahit,dan keras.
jintan manis halus dan pilih yang hitam sebab wangi dan harum.
ikan bilis pilih yang terbaik,tak masin dan ranggup bila digoreng...caranya pilih ikan bilis yang telus tulang..yang ringan dan yang paling mahal sikit harganya.
santan kotak sebab ianya mudah dan tahan lama.
anggaran satu cawan santan untuk 1kg tepung
seterus 2 sdk garam
1sdb gula
minyak secukupnya untuk mengoreng
acuan rempeyek.
kesemua bahan dikisar kecuali ikan bilis dan kacang tambahkan air sehingga adunan yg kita nak seprti adunan lempeng.tak cair dan tak pekat.sementara buat bancuhan pastikan kuali di panaskan terlebih dahulu bersama acuan..bila dah betul-betul kuali panad baru boleh masukkan minyak.acuan sentiasa pastikan terendam sepenuhnya kedalam minyak jangan gatal-gatal letak tepi..biarkan sentiasa di dalam minyak yang panas.api juga tidak boleh kuat atau perlahan agak-agaklah ye...
SELAMAT MENCUBA
sedapnya
ReplyDeleteanum selalu beli je
Nk buat mlm...nk mkn beli jea...hihihi
ReplyDeleteMalas...tersilap plak..
Deletetkpe boleh jer beli... leceh bt peyek ni.. sng bli jer
Deletesedap sangat rempeyek angah...makan tak jemu !!
ReplyDeletetq pcl... hri ni agh delever kt WRC kakak diana... org sana dh mula ketagih.. hihi
Deletesampai sekarang tak lulus buat tempeyek..puas dah mak ajar...kalau sempat nak try cara akak pulak..
ReplyDeletesedap ye..sambil tengok tv leh kunyah2 :)
ReplyDeletedulu bole ngendeng arwah mak punya peyek, dia rajin ngadap dapur panas, siap bersila atas lantai, selalu banyak tempahan bila raya, sampai sekarang tkde sape bole celen mak punya, tapi resepinya hampir sama dgn resepi knor ni, cuma dia tak pakai acuan, just lengser tepi kuali je.
ReplyDeleteoo org dulu2 mmg lengser2 jer azimah..
Deletesedapnyaaa rempeyek ^^ akak menjual ke ?
ReplyDeleteye inanai akak jual..
Deleteinani..hihi tersilap
Deletetutup kedai lah jwbnya knor lepas share resepi nie..hehhe..kang nanti sy brenti keja jual kerepek jugak..hihihi..thanks 4 sharing...kalau sekarang nie jwbnya nk cr kedai knor dllah drp nk mencuba resepi...:)
ReplyDeleteTaklah ummu kongsi2 ilmu apa salahnya..
Deletetak kongsi rasa bersalah plk...
boleh jer contac2..dh dkt kan..
Sudah keluar resepi nampak.....dah tak mau jual dah ke?hihi. ......
ReplyDeleteKadang tu bolehnya org buat sendiri kan Knor tp tulah bila penyakit M dah datang, beli jerlah senang dah tentu sedap hihi...
jual lgi... tmpahan tk bermng tgn.. ada jer.. tk kiralh hari apa pun..
Deletesng bli jer dr bt.. leceh pd yg tk biasa..
leceh pada yg x biasa? alaa...baru plan nk follow resipi dari kak Nor ni kalau bab leceh tu yg JM malas sikit
Deletecap teratai tu x penah jumpa laa kak... selalu nmpk yg kunci tu... tp mmg terbaiklah rempeyek akk...
ReplyDeletenk sebalang? hahahaah
ada anies gi cari kt NSK selayang
Deletetk semua tmpt ada.. pyh juga nk cari.. yg ada cap gajah.. tu cmpur tepung gandum..
Ni dia resepinya ya.. wah.. ptutla tak menang tangan, tngokla bahan-bahan pun dah istimewa sangat. Moga makin maju bisnes Knor ya..
ReplyDeleteterima kasih knor atas resepi...mana tau..kut2 ada mood nak cb..tp biasanya malas la kan :)
ReplyDeletesuami saya suka sangat makan benda ni..tp isteri xtau buat.kesian dia..
ReplyDeleteKALau tak ada tepung cap teratai mcmmna ye
ReplyDeleteKena cari juga tepung cap teratai dik..sbb cap lain dh cmpur tpg gandum,nti tak rangup
Deletesebalang berapa keping n rm berapa
ReplyDeleteTrma ksih kak sbb share respi ni smga allah murhkan rezki akak.sya try buat dh sdappppp *2019*
ReplyDelete