Bismillah
Assalamualaikum
Jumaat yang barakah everyone !
Hari ni nak kongsi resepi mudah homemade chocolate berkeju....YANG RAJIN BOLEH BERNIAGA JUGA...untuk tambah pendapatan.
biasakan membuat kebaikan walau sekecil mana sekalipun asalkan ikhlas....mana tahu, perkara kecil itulah yang Allah pandang berbanding perkara besar yang lain....
Bahan-bahan:
kepingan coklat berkualiti tinggi...khas untuk buat coklat
3 sudu besar cream hazel
kekacang
kekacang(dipanggang didalam oven)
Hiasan:
chocolate powder
white chocolate
bahan keju
cheese cream
susu cair
whipping cream
putar hingga kental
masukkan dalam pipping bag
caranya;
panaskan coklat secara double boiling,biarkan cair dan masukkan cream hazel...di kacau sehingga suhu bilik...
tuang separuh kedalam acuan dan masukkan keju dan kekacang.
langkah seterusnya tuang permukaan dengan coklat dan ratakan.. simpan di dalam peti ais selama lima belas minit dan bolehlah di keluarkan..
Nasi tertumpah, makanan hampir basi, air kurang gula, ayam dah keras....
atau apa sahaja yang telah dimakan....
maka, itulah saja REZEKI kamu untuk hari berkenaan...
yang dalam mulut pun boleh keluar balik kalau bukan REZEKI....
fahami konsep REZEKI, mudah-mudahan kita lebih bersyukur...
Antara komen sahabat yang menyentuh hati HAZELNUT CREAM/PASTE terjadilah n3 ini...
Assalamualaikum
Jumaat yang barakah everyone !
Hari ni nak kongsi resepi mudah homemade chocolate berkeju....YANG RAJIN BOLEH BERNIAGA JUGA...untuk tambah pendapatan.
biasakan membuat kebaikan walau sekecil mana sekalipun asalkan ikhlas....mana tahu, perkara kecil itulah yang Allah pandang berbanding perkara besar yang lain....
Bahan-bahan:
kepingan coklat berkualiti tinggi...khas untuk buat coklat
3 sudu besar cream hazel
kekacang
kekacang(dipanggang didalam oven)
Hiasan:
chocolate powder
white chocolate
bahan keju
cheese cream
susu cair
whipping cream
putar hingga kental
masukkan dalam pipping bag
caranya;
panaskan coklat secara double boiling,biarkan cair dan masukkan cream hazel...di kacau sehingga suhu bilik...
tuang separuh kedalam acuan dan masukkan keju dan kekacang.
langkah seterusnya tuang permukaan dengan coklat dan ratakan.. simpan di dalam peti ais selama lima belas minit dan bolehlah di keluarkan..
Nasi tertumpah, makanan hampir basi, air kurang gula, ayam dah keras....
atau apa sahaja yang telah dimakan....
maka, itulah saja REZEKI kamu untuk hari berkenaan...
yang dalam mulut pun boleh keluar balik kalau bukan REZEKI....
fahami konsep REZEKI, mudah-mudahan kita lebih bersyukur...
coklat yang berinti krim keju dan kekacang
kejayaan sebenar setiap mukmin ialah ketenangan hati... berapa ramai
yang kaya tetapi resah gelisah bimbang dirompak, diserang rasa tidak
cukup lagi dan takut muflis... yang miskin pula resah memikirkan bila nak
kaya dan sedih tak dapat memiliki pelbagai benda... hanya yang
syukur,sabar dan redha dapat hidup bahagia tanpa desakan dan
tekanan.....Antara komen sahabat yang menyentuh hati HAZELNUT CREAM/PASTE terjadilah n3 ini...
Miss Mirror a.k.a Sam
Ooo... Alkisahnya.
Moga bertambah2 pahala hingga ke liang lahad atas perkongsian ni K.Nor.
Thanks.
Pastikan kita menjadikan hari-hari yang kita lalui hari yang terbaik untuk kita dengan sentiasa kita berusaha sehabis baik, sentiasa berfikiran positif, menghadapi cabaran dengan penuh kesabaran dan bertawakkal kepada Allah setelah kita berusaha.
Selawat, al-Kahfi dan dhuha. Jangan lupa...
Ooo... Alkisahnya.
Moga bertambah2 pahala hingga ke liang lahad atas perkongsian ni K.Nor.
Thanks.
Pastikan kita menjadikan hari-hari yang kita lalui hari yang terbaik untuk kita dengan sentiasa kita berusaha sehabis baik, sentiasa berfikiran positif, menghadapi cabaran dengan penuh kesabaran dan bertawakkal kepada Allah setelah kita berusaha.
Selawat, al-Kahfi dan dhuha. Jangan lupa...
Penat kerana kerja keras mencari rezeki? sabar.... kepenatan itu berbalas dengan tergugurnya dosa-dosa kecil.... Allah Maha Kaya.
p/s Kita memberi dahulu, kemudian menerima. mana mungkin kita menerima tanpa memberi...
sedapnya nampak coklat tu KM..acik ni patutnya dah kena kurangkan manis2 dah usia emas..tapi dengan coklat ni tak mampu nak kurangkan
ReplyDeletealhamdulillah coklat nor ni kurang manis...sbb mmg knor dn family amalkan ambil sikit gula...coklat knor ni tak ada sesudu pun tambah gula..hanya gula dr coklat bar..so bila tambah itu ini..dan serbuk coklat mmg tak manis sgt pun..
Deletesedapnya knor...nk cuba resepi knor ni...
ReplyDeletesalams kak nur,
ReplyDeletetq berkongsi ilmu resepi....hanya llah swt yg dapat membalasnya.....:)
sedappppp kak :)
Tq share resepi. Mkn coklat boleh rasa tenang juga..
ReplyDeleteKakak baru tengok dah rasa sedapnyaaaa
ReplyDeleteIni kalau dapat betul-betul masuk mulut aduhai Nor:)
Berkat rajin dapatlah nikmatnya.
KM jual ke coklat2 tu.. nampak sangat sedapnya :D
ReplyDeletejika ada tempahan tunang dan wedding yati...
Deleteminta 2 ketul kak noor...ada masa nak try jugalah..kak nak tanya sikit..sukatan susu cair dan whiping cream
ReplyDeletesusu cair dlm 2sdb
Deletewhipping cream stgh cawan
krim hazel 1sdb
cheese cream 75gm
nk guna sikit jer.. so terpulang pd berat coklat bar tu.. knor bt anggaran.. 800gm..atau 1kg
tu dia makin lama makin sedap2 kek nih... meruntun perasaan... takleh makan banyak ni... bahaya...
ReplyDeletehai Jib..taku gumuk ke hihih...lelaki gumuk x pe masih seksi kalau perempuan gumuk nampak seksa hihihih
Deletetapi gemuk ke kurus ke janji sihat..ye dop
Sedapnya nampak. Kena cuba juga macam ni.
ReplyDeleteSalam hujung minggu...
ReplyDeletesedapnyer KM, bunda n anak2 memang suka coklat2 ni...
Resepi-resepi Kak Nor dan hasil2 kreativiti kak Nor,sudah smakin umphhh,umpama gambar2 dlm majalah.Tahniah,semoga terus maju, dah boleh buka kelas masakan ni
ReplyDeletethanks share sis..nampak sedap!lagi jimat dari beli kan...
ReplyDeletewaduhhhhhhhhhhh meleleh da niiiii
ReplyDelete