Pages

Monday, February 9, 2015

ANGKARA DAUN LEMUNI

Bismillah
Bila ada rezeki tak kemanalah..kan
banyak kali juga terliur tengok wife P.C.L masak nasi lemak daun lemuni..banyak kali juga diorang ajak datang rumah tapi asyik menolak jer...sibuk memanjang....
Akhirnya hari minggu tadi tanpa pesan dapat juga seranting dua ranting daun lemuni...kebetulan adik buat makan-makan n kak ipar pesan bawa daun lemuni  aku ambil peluanglah minta sikit...
dengan rajinnya aku google khasiat daun lemuni..antaranya  daun lemuni dalam masakan nasi lemak dipercayai memberi khasiat awet muda...tu dia..tak percaya tengok wife n pcl sendiri muda belia belaka...macam anak-anak remaja gitu...
kalau nak tahu pokok lemuni ni banyak terdapat di pantai timur..tengok saja orang sana putih melepak dan manis-manis orangnya...
bukan setakat nasi lemak,nasi ulam juga boleh dan banyak lagi khasiat terdapat pada daun lemuni..googlelah sendiri ye....
tercuri gambar ni kat fb diana..jangan marah ye..

Nama saintifik pokok lemuni Vitex Trifolia var Negundo
Nak buat nasi lemak lemuni ni senang sangat cuma kisar daun lemuni ambil jusnya..masukkan ke dalam beras yang dah di cuci masukkan sedikit santan,garam,gula dan daun pandan..kalau boleh letaklah hampas daun tu sikit-sikit ye..

Apa macam,nampak sedap tak nasi lemak daun lemuni ni,tapi muhammad tolak terus,tak nak makan katanya 'nasi tu hitam,," kicap hitam tak apa pulak....

Memang terbaiklah..lepas ni nak cari mana pokok lemuni...lain kali bawalah dengan akarnya sekali ye...senang nak tanam...bagi betis nak peha pulak...kan diana..

p/s suami isteri nak berdua-duaan jangan ganggu....
bujang dara nak berdua-duaan ganggulah...














26 comments:

  1. first time dengar daun lemuni...hurm..

    ReplyDelete
  2. Teringat dulu2 masa dalam pantang makan nasi lemuni ni...

    ReplyDelete
  3. apa rasanya kak bubuh lemuni dalam nasi lemak ?
    pertama kali dengar :-))

    ReplyDelete
  4. saya pun baru dengar hihi,, apa rasanya tu,, sedap ke?? pantai timur je ada ye,, kalau ada kat sekitar ibu kota ni boleh lah rasa,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya biasa2 jer...ada sedikit baulah...tapi tak kuat sgt..
      kat sini pun tak jumpa2 cari..

      Delete
  5. Itulah Nor kali pertama kakak tahu pasal lemuni pun dari blog PCL. Kakak sejujurnya ni tak pernah tahu, tak pernah rasa dan memang tak pernah jumpa pokok lemuni. Mungkin ada nampak tapi tak tahu itu lemuni. Kat JB pasar tani ke pasar malam tak pernah nampak ada jual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah dgn nor kak.kat sini pun payah nak cari...

      Delete
  6. Ooohhh buat masak nasi lemak ye KM... rumah biras CH ada tanam, nanti nak cubalah buat nasi lemak daun lemuni ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada tu boleh minta sikit.. kn. kt sini semua tk thu pokok lemuni..

      Delete
  7. knor, tak silap tu daun untuk buat nasi kerabu kat tengganu, tapi kat sane kami panggil lain, tapi tak ingat namanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah ada byk nma lain... labuni pun ye....

      Delete
  8. tak pernah tgk pokok ni..patutlah PCL dan isteri nampak muda..sedangkan anak dorang pun dan besar..dah masuk sekolah menengah kan..

    no wonder jgk org kelantan dan terenggaun handsome dan cantik..ehh..ada kaitan ke hehehe..Tanamlah kak Nor..nanti leh JM ambil benih pokok hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tulh..
      nti knor minta ank bnih... haha
      tnh pun tk ada nk tnm.. cmner JM

      Delete
  9. Daun yang sama ciksu buat ulam masa pantang rasanya. Kali pertama saya dgr pasal daun ni di blog qasehnya rania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye, bt ulm tk pernah lgi... hri tu msk semua tk perasaan plk berulam.. hihi

      Delete
  10. maap lah yer angah , tempek gambar kita tapi x notify ke pcl mana nak sampai info... bz tak sempat bw.

    boleh kormesilkan tak?

    ReplyDelete
  11. da nmpk mcm nasi kerabu la plak ya kak

    ReplyDelete
  12. Rasa mvm dah baca dan komen....kenapa tak de yek.....dlm mimpi ke? Hihi....
    Budak budak kat rumah ni mmg aneh sikit Knor ....benda luar biasa sikit belum tentu depa makan tu yg malas nak menerai tu...
    Ada bau tak Knor daun lemuni ni...

    ReplyDelete
  13. Lrt sentul timur banyak . Boleh la amek nak tanam pon boleh

    ReplyDelete
  14. Lrt sentul timur banyak . Boleh la amek nak tanam pon boleh

    ReplyDelete
  15. saya nak tanya..kat mana ye boleh dapat daun lemuni..sebab saya nak sikit kalau boleh...hehehe..kalau area kl ada tak..lrt sentul timir tu dekat mana ye..

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)