Assalamualaikum
selamat petang sahabat...
Cinta itu perhatian. Seperti marahnya Ibu hanya semata untuk kebaikan anak-anaknya...ayuh ke dapur..
"Bicara masakan, tak lain, Ibu selalu juara..."
cerita hari ini...dari lepas subuh aku masak dan masak hingga hingga jam dua belas tengahari..
atas permintaan en suami nak makan crunchy caramel almond,katanya selama ini asyik buat orang punya aje..ambil sikit aku ketuk jari suami,begitu juga dengan jari anak-anak...yang rentung aje aku bagi..heheh
so hari ni dengan rajinnya aku bikin...khas untuk suami..sambil kunyah,sambil nonton..senangnya dalam hati...
dapatlah empat balang buat kudapan keluarga...jam 10:00 pagi siap..sementara oven masih panas,aku siap barang-barang nak buat kek coklat atas permintaan adibah,katanya sebelum nak masuk ke IPTA teringin nak makan kek coklat mama,'asyik buat orang punya je"..
sementara kek dalam oven aku mula menanak nasi,lauk dan salad....nasi briyani,telur rebus,salad timun dan ayam hitam kashmir..
resepi nasi briyani:
bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 buah pelaga
10 bunga cengkih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit
3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2biji bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
caranya: tumis semua bahan kecuali beras...
letak garam dan gula,masukkan air atau susu cair..akhir sekali masukan beras..biarkan ianya masak..ku guna rice cooker...
1.ekor ayam di goreng separa masak
1 paket rempah masak hitam kashmir
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar cili kisar
6 ~ 7 sudu besar kicap manis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
garam dan gula
Caranya:
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah dlm paket rempah masak hitam kashmir, rempah dan cili kisar(buat sendiri). Biarkan hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan air secukupnya Biarkan hingga ayam empuk.
3. Masukkan asam keping, garam, perasa dan kicap. Biar secukup rasa.
4. Biarkan agak kering sebelum boleh dihidang dengan nasi berianiatau nasi putih..pun boleh..
aku berkorban buat kalian..Tuhan, terima kasih atas nikmat hari ini. Bimbinglah kami menuju jalan kebaikan dan menjauhkan sifat sombong agar kami tetap rendah hati.
Aamiin
special nya menu
ReplyDeletehihi
sedap-sedap
ah sedapnya..rs cam tangni jugak nak masuk dapur try resepi knor...tp dah kul 8.30mlm..baru jer abes dinner...esok ker kalo ghajin..
ReplyDeleteMmg betul namanya ibu kalau ligat jiddan kat dapur....cuba suh kaum bapa kalau tak fengsan awal awal lagi .......kan Knor
ReplyDeleteUntung tau dapat isteri dan ibu yg terer ni .....mcm kat syurga....teringin jer terus dapat
Kat rumah ni pun sama la kak...klau sy buatkan utk org..anak2 pun bising...asik utk org je katanya....hehe..kesian juga kadang tu...ada la lbih2 skit sy asingkan utk mereka...sekadar nak tutup mulut je...tak la smpi sebalang gitu...
ReplyDeletekesian cik hubby..kena ketuk jari..hehehehe
ReplyDeleteHa... baru betul sibuk buat utk org aje sesekali bergelumang setengah hari di dapur utk keluarga pulak.
ReplyDeleteHasilnya! mestilah tip-top:)
kak, kalu beriyani kambing ajk sy tauuuu
ReplyDelete