Jarang sarapan di rumah biasa en somi ajak sarapan luar..kita ikut je..selalunya makanan tak menepati cita rasa asyik hampa je..tapi itulah rezeki namanya...
Terfikir sejenak,tak pandai masak nasi lemak mampu buka kedai makan atau restoran,pandai masak nasi lemak tak mampu pula untuk buka kedai makan atau restoran ....
Jadi orang yang mampu buka restoran atau kedai makan tu...masaklah dengan penuh kasih sayang,masak dengan ikhlas mesti makanan tu akan jadi sedap..pelangan pun akan berpuas hati...
Yang pandai memasak tu,tak payahlah makan luar masak je..berkat..
KESIMPULANNYA "SENDIRI MAU INGAT"..
Jika rajin pepagi ni...kita buatlah nasi lemak makan sampai petang..
Resepi nasi lemak kak nor:
Daun pisang jika ada
telur puyuh
beras
santan
daun pandan
gula
garam
untuk dapatkan nasi lemak yang peroi,masukkan sesudu gula..
Sambal udang kak nor:
udang digaram kunyitkan dan goreng separa masak..
cili kering ( anggaran sendiri)
belacan
gula merah/gula melaka
garam
1 biji bawang putih
1 biji bawang besar
asam jawa
jus limau nipis
Untuk dapatkan sambal udang/bilis yang sedap..cili jangan terlalu hancur atau lumat,cuma separa hancur,tak perlu kisar hingga menjadi seperti cili boh..
goreng cili hingga garing masukkan gula melaka,kacau rata,dah naik minyak masukkan udang,garam,asam jawa dan perahan limau kacau sedikit dan terus tutup api..
Hanya sebiji bawang putih mampu menyedapkan rasa sambal..
aroma sehelai daun pisang juga....
Sedapnya sarapan akak ni.. daun pisang lak tu..wangi
ReplyDeletesedapnya nasik lemak telur puyuh..esok pub kena masak nasik lemak jgk nnie...ade tamu..:)
ReplyDeleteWah siap berhidang ngan daun pisang lagi
ReplyDeleteOo, letak gula sesudu yea, supaya peroi, tulah tak tau, buat nasi tu selalu melekat-lekat, pastu ada tak petua supaya nasi tu tak melakat dan jadi kerak banyak?
ReplyDeletetu la. yg masak tak seberapa tu la gigih menjual. tapi takpe la dah rezeki dorang kan. kita masak sedap2 makan sendiri hehehe
ReplyDeleteNor Azimah-masak dgn rice cooker,belum pernah lg berkerak2..panaskan byk kali agaknya tu yg berkerak2..
ReplyDeleteLama tak beli telur puyuh Knor...
ReplyDeleteBaru tau petua nasi lemak peroi tu, lepas ni harus dicuba tu...