Pages

Monday, March 31, 2014

Makan tanggung dan makan setalam


Macan nilah keadaan aku sejak anak-anak tinggal di asrama...asyik makan tanggung aje..
tak payah susah-susah nak basuh pinggan banyak-banyak jimat masa dan tenaga...yang tinggal hanya iman dan muhammad sekolah pagi dan petang..suami jarang-jarang sangat makan...kalau makan pun cuma makan lauk...ambil sedikit sedikit...asal teh dan biskut ada sudah cukup...
ambil kesempatan untuk masak sesimple boleh...mood masak ke laut selalu.. makan sambil menghadap tv memang hobi...makruh makan bersandar kata  anakanda muhammad..."oppp sorry'..


 mudah  untuk aku berkarya diatas pinggan

bangga dengan anak-anak remaja kini, rajin berpuasa sunat isnin dan khamis...gambar watsapp yang di hantar anakanda adibah...hampir 300 atau lebih pelajar yang berpuasa sunat baik lelaki mahu pun perempuan...Islam semakin berkembang ilmu di mana-mana..sering hadir penceramah-penceramah hebat...Hidupkanlah bumi yang kalian pijak sebagai bumi tarbiyah..
ahli gerakan dakwah perlu membumikan dakwah dan menginklusifkan dakwah.. jangan dakwah itu hanya berlegar dikalangan ustaz dan ustazh..Dakwah dan tarbiyah itu nombor satu.
Tapi pelajaran dan kerjaya bukan nombor dua....


tunggu masa nak berbuka....ukhuwah..

p/s di sebabkan terbiasa makan mengunakan talam..adibah pesan suruh aku beli sebiji dua talam..in shaa Allah nak..

17 comments:

  1. baguslah mcm ni knor.. along pun sejak tinggal di asrama berpuasa isnin & khamis dah jad satu perkara biasa buat dier

    ReplyDelete
  2. Kalau sekolah-sekolah agama macam sekolah anak kakak Nor setiap bulan ada sehari/dua dipanggil hari berpuasa memang semua berpuasa (tak masuklah yg ABC).

    Moga Islam terus kukuh dan tidak diperkotak-katik.

    ReplyDelete
  3. Laparrrr...☺☺

    Minggu ni saya baru nak start ganti posa.

    ReplyDelete
  4. Samalah macam bunda selalu makan tanggung...tinggal berdua dengan zarif jer...

    ReplyDelete
  5. Alahamdulillah bagus anak2 akak... emm sedapnya makan dalam talam..

    ReplyDelete
  6. kami pon nanti nak beli talam gak ...takut berselera terlebih2 pulak :))

    ReplyDelete
  7. makan dalam talam ni best. makan ramai2. hehee rasa meriah sgt. :D

    ReplyDelete
  8. bagus nyer...saya suka makan 1 talam

    ReplyDelete
  9. Islam semakin berkembang Knor.. seronok nya makan 1 talam ni merapatkan ukhuwah..

    ReplyDelete
  10. Cantik Adibah.....
    Weyh Knor.....makan depan TV pun bukan main lagi nasi tu beracu hehe....
    OKje pun teringin nk pakai talam

    ReplyDelete
  11. makan dalam dulang, dulu tradisi dalam jemaah Al Arqam, sekarang ramai orang dah boleh terima

    ReplyDelete
  12. nampak sedap.. kalo makan dalam talam ngan member2 selalu berebut.. takut member amik lebih.. hehehe

    ReplyDelete
  13. walaupun simple Knor tapi itu lah yg paling sedap

    ReplyDelete
  14. x pernh makan dlm talang..
    xde kesempatan lagi..
    ;)

    ReplyDelete
  15. ALhamdulillah...sedapnya rezeki...

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)