Pages

Wednesday, July 3, 2013

Bila lelaki di dapur


Fakta lelaki memasak (tidak termasuk golongan lelaki yg berkerja sebagai tukang masak)

• 99.9% lelaki amat pandai masak kari…..tapi meggi kari saja la.

• Lelaki kadang-kadang memang suka memasak….tapi amat malas nak
basuh periuk belanga serta pinggan mangkuk…

masak kicap pun ok bang!!!



• Apabila lelaki memasak umpama sedang bertukang rumah… bukan main bising lagi.

• Adalah kebiasaan lelaki memasak tanpa memakai baju…pastu,
sambil hisap rokok.

• Menu utama masakan lelaki adalah telur goreng, sardin, telur
goreng dan juga meggi. Tak ketinggalan jugak kicap masin…

• Jika seorang lelaki yang rajin memasak, anda akan dapati gas akan cepat habis,kerana lelaki memasak selalu mengunakan api yang kuat..cepat sikit masaknya.

• Keadaan dapur rumah orang lelaki yang bersepah sepah adalah satu pemandangan biasa yang mempunyai nilai artistiknya yang
tersendiri…
• Dan lelaki tidak akan merungut sekiranya masakan itu dimasak
oleh seorang lelaki..tetapi peng’komplen’ nombor satu jika
makanan itu di masak oleh wanita..

Antara sebab sebab lelaki memasak:
• Malas nak pegi kedai
• Hampir hampir pokai
• Nak menghabiskan stock makanan yang dah nak expired
• Mental theraphy
• Konon konon nak practice…nanti boleh ambil hati pasangan
• Buang tabiat…

p/s setuju ke?...di ambil dari fb

16 comments:

  1. he he, dari pengalaman, suami tolong masak masa bersalin, anak-anak merungut abah dok asyik goreng telur sbg menu utama..

    ReplyDelete
  2. sy bleh kerat jari kalu tgk lelaki kt rumah tu memasak hehehehe

    ReplyDelete
  3. hehehe setuju sgt kak.. suami miza kalo masak mmg ibarat sdg bertukg rumah.. lps tu periuk belanga semua pnh kat sinki.. hehehe

    ReplyDelete
  4. haha..memang buag tabiat kalau dah tak penah buat sebelumnya.

    ReplyDelete
  5. Tak tahu nak kata Nor sebab abang tak pernah masak. Masak air adalah. Adik beradik kakak pulak semua perempuan satu lelaki pun tak pernah jengah dapur tu yg susah kakak nak kata...

    ReplyDelete
  6. jujurnya PM tak pandai masak langsung...goreng2 telur tuh boleh lah...hehe

    tapi bab membasuh pinggan mangkuk selalu juga tolong wife...:)

    ReplyDelete
  7. hehehe entahlah tapi en hubby KA & along memang pakar masak dan menu masak yg sedap2 selalunyer !

    ReplyDelete
  8. setuju... macam betul je apa yg ditulis tu hehe... tp my hubby mmg tak pernah masak!

    ReplyDelete
  9. itu la sekarang ni kebanyakkan yg kat dapur restoran or hotel... atau gerai2 di monopoli lelaki...

    Untung jadi isteri yg dapat suami yg pandai memasak

    ReplyDelete
  10. Hahaha... susah nak komen, somi I jarang masak.

    ReplyDelete
  11. Santri T.P.I.N.I-tidak termasuk golongan lelaki yg berkerja sebagai tukang masak)..he~

    ReplyDelete
  12. lelaki suke kan mkn telur grg..kdg2x xpham gak nape suke sgt tlur ni...huhu

    ReplyDelete
  13. hehe. lelaki bese kalau kat rumah mmg hrpkan kite masak. tapi kalau die masak, boleh thn sedap jugak. :)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)