Assalamualaikum.
Biasa makan buah markisa,jalan-jalan di pasar saya terjumpa dengan buah yang unik dan berkhasiat ini,menurut cerita uncle iaitu penjual buah markisa ini,ianya hanya banyak di dapati di Genting Higland.Hanya Rm5 sekilo.Rasanya masam manis.
Antara khasiatnya;
Banyak manfaat buah markisa bagi kesehatan. Ini terkait dengan kandungan nutrisinya dan manfaat buah markisa yang berkhasiat sebagai pereda nyeri, anti-kejang, kolitis, penenang, dan antiradang. Gangguan seperti sembelit, disentri, insomnia, gangguan haid, batuk, serak, dan kerongkong kering . Kulit buah markisa digunakan untuk merilekskan saraf saat sakit kepala, meredakan diare, dan neurastenia (kelelahan kronis, lemah, tiada nafsu makan, murung,gelisah dan susah tidur).
Penelitian invitro di University of Florida juga mendapati bahwa ekstrak buah markisa kuning banyak mengandung fitokimia yang mampu membunuh sel kanser. Fitokimia tersebut antara lain polifenol dan karotenoid. Kandungan fitokimia yang lain dalam markisa adalah harman, harmol, harmalin, passaflorine, harmine, karotenoid, viteksin, krisin, dan isoviteksin. Sedangkan kandungan gizinya antara lain: energi, lemak, protein, serat, mineral, kalsium, fosfor, zat besi, karoten, tiamin, riboflavin, niasin, asam askorbat, dan asam sitrat.
Markisa membuat lebih mudah tidur
Markisa kaya vitamin-vitamin B yang menenangkan dan potassium yang merilekskan system syaraf. Orang-orang Amerika Selatan secara tradisional makan markisa untuk membantu tidur. Bahkan menurut mereka, makan 1 buah markisa sebelum tidur bisa membuat mimpi indah.
Markisa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan gejala alergi kronis. Juga pemulihan kondisi pasien liver dan ginjal, serta memicu peningkatan kekebalan tubuh dan kekuatan antibodi dalam darah. Bahkan, markisa juga mampu menyaring, memisahkan, dan membuang racun dari dalam tubuh. Selain itu, bisa meningkatkan kesegaran kulit tubuh dan merangsang pertumbuhan sel muda pada kulit wajah. Dari hasil penelitian laboratorium, markisa mengandung vitamin C dosis tinggi dan antioksiden.
Nota;Hebat anugerah Allah pada buah ni,berjasa pula pada insan.
Wassalam.
Biasa makan buah markisa,jalan-jalan di pasar saya terjumpa dengan buah yang unik dan berkhasiat ini,menurut cerita uncle iaitu penjual buah markisa ini,ianya hanya banyak di dapati di Genting Higland.Hanya Rm5 sekilo.Rasanya masam manis.
Antara khasiatnya;
Banyak manfaat buah markisa bagi kesehatan. Ini terkait dengan kandungan nutrisinya dan manfaat buah markisa yang berkhasiat sebagai pereda nyeri, anti-kejang, kolitis, penenang, dan antiradang. Gangguan seperti sembelit, disentri, insomnia, gangguan haid, batuk, serak, dan kerongkong kering . Kulit buah markisa digunakan untuk merilekskan saraf saat sakit kepala, meredakan diare, dan neurastenia (kelelahan kronis, lemah, tiada nafsu makan, murung,gelisah dan susah tidur).
Penelitian invitro di University of Florida juga mendapati bahwa ekstrak buah markisa kuning banyak mengandung fitokimia yang mampu membunuh sel kanser. Fitokimia tersebut antara lain polifenol dan karotenoid. Kandungan fitokimia yang lain dalam markisa adalah harman, harmol, harmalin, passaflorine, harmine, karotenoid, viteksin, krisin, dan isoviteksin. Sedangkan kandungan gizinya antara lain: energi, lemak, protein, serat, mineral, kalsium, fosfor, zat besi, karoten, tiamin, riboflavin, niasin, asam askorbat, dan asam sitrat.
Markisa membuat lebih mudah tidur
Markisa kaya vitamin-vitamin B yang menenangkan dan potassium yang merilekskan system syaraf. Orang-orang Amerika Selatan secara tradisional makan markisa untuk membantu tidur. Bahkan menurut mereka, makan 1 buah markisa sebelum tidur bisa membuat mimpi indah.
Markisa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan gejala alergi kronis. Juga pemulihan kondisi pasien liver dan ginjal, serta memicu peningkatan kekebalan tubuh dan kekuatan antibodi dalam darah. Bahkan, markisa juga mampu menyaring, memisahkan, dan membuang racun dari dalam tubuh. Selain itu, bisa meningkatkan kesegaran kulit tubuh dan merangsang pertumbuhan sel muda pada kulit wajah. Dari hasil penelitian laboratorium, markisa mengandung vitamin C dosis tinggi dan antioksiden.
Nota;Hebat anugerah Allah pada buah ni,berjasa pula pada insan.
Wassalam.
macam buah delima ek
ReplyDeletedekat kampung saya pun byk buah markisa ni... buat airpun sedap buah ni...
ReplyDeleteSedang menunggu pokok markisa kat rumah mak berbuah...:)
ReplyDeletesy minum jus die je akak..beli aritu
ReplyDeletebuat pavlova best ni..
ReplyDeletepernah tgk kat masterchef...xpernah jmp lagi buah ni..
ReplyDeletemcm ni rupa dia..tak pernah tengok..tp pernah dengar dari buku Buya hamka dan Faisal Tehrani...
ReplyDeletesaya sama macam cikgu Ma...ndak pernah jumpa lagi buku nie
ReplyDeletexpnh jumpa pun buah ni.. ini 1st time saya tgk kak
ReplyDeletex pernah rasa,.. sedap ke.. tengok pun x pernah
ReplyDeletemmm kak x penah tau ttg buah ni...tqvm info ni :)
ReplyDeletebuah markisa ni mcm pernah dengar namanya..tp tak pernah tengok..tq kak share info..
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeletesalam kenal..terjumpa blog nie kat blog zie tadi...
Saya baru 1st time rasa buah nie minggu lepas..ada rasa masam-masam manis..buat air + sedikit sirap..memang sedap..