Pages

Monday, January 4, 2016

FORM 6


Ramai ibubapa yg anak2 dah habis alam sekolah..masing2 sambung belajar kat IPTA.itu bagi yg dapat tawaran ke IPTA...macammna pula yg tak dapat tawaran tu semua...nk masuk kolej swasta ke?..bagi yg berduit rasanya tak ada masaallah kut...
bagi aku,jika adibah dulu tak dapat mana2 tawaran ke U memang tingkatan 6 jadi pilihan...dan dia kata ok,tak kisah pun...macam tu juga dengan azhan fikri yg baru lepasan SPM 2015...tingkatan 6 juga jadi pilihan...jika tak dapat mana2 tawaranlah.

Alasan tak nak masuk ke tingkatan 6

-kononnya malu dgn kawan2
-Malu nak pakai baju sekolah
-kawan2 semua dah belajar kat U


ada juga lepas  form3 terus belajar kat kolej,ini kes terjerat dgn surat2 rasmi sampai kat rumah..takpe rezeki diorang,pilihan diorang...

Ambil diploma sambung degree hutang dgn ptptn..oh bayangkan...macam mana nak bayar tu..?35 tahun bayar ptptn,umur 60 tahun baru habis...

kalau ada komitmen yg tinggi gini susah nak buat pinjaman nak beli rumah n kereta..untuk adik2 lepasan2 SPM tu kalau rasa tak nak terbeban  dgn hutang,masuk ajelah form6 nescaya tak berhutang...form6 adalah pilihan terbaik sama aje level matrik dn asasi..mudah untuk dapat laluan ke U..yg penting pulun belajar elok2..

note kat bawah ni mungkin dia agak beremosi..tak salahkan dia juga..salah orang keliling yg hatinya sentiasa ada titik hitam...walaubagai mana pun tahniah kerana berkat kesabarannya...dan akhirnya jejak juga ke U.




20 comments:

  1. kalu ada rezeki pasti tak me mana

    ReplyDelete
  2. Form6 dah kira sijil/diploma skrg ni KM..
    Senang terus masuk U ajer..
    Sama macam sekarang Matrik tu..
    Yg bagus kita tak berhutang..

    ReplyDelete
  3. Betul form 6 equivalent dgn diploma, keja kerajaan gaji sama diploma rasanya

    ReplyDelete
  4. Yes..penulisan ni sangat membuka minda kak..Actually ramai tak tahu yang Sijil tingkatan 6 lebih tinggi dari matrikulasi and etc..Yeap the school uniform issue..Ni semua sebab gelora jiwa remaja yang nak lari dari sekolah..Kalau lah mereka tahu betapa peritnya membayar PTPTN, confirm semua berbaris nak masuk form 6..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...mantelity..
      Nak laluan seronok lps tu mnyusahkn diri sendiri..

      Delete
  5. selamat mlm Nor
    kalau kaknoor ikut pilihan anak2 tpi mesti diaorang nk keform 6 dulu sebelum ke uni

    ReplyDelete
  6. Saya dgn bangganya memberitahu saya adalah bekas pel form6.

    ReplyDelete
  7. mana2 tempat pon kita pergi belajar niatnya kene betul, nak belajar dan tolong mak ayah, nak dapat kerja yg baik. insyaAllah dipermudakan
    macam saya yg terpaksa meminjam ptptn pinjam lah jugak nak buat mcm mana mak ayah tak mampu. bayar lah jugak bulan2 sket2. tak bayar nanti malam2 mimpi iklan ptptn suruh bayar hutang plak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lya..mmg kena pinjamlh..itu yg dpt tawaran ke U..
      Ini ceritanya yg tk dpt masuk U..pergi msuk kolej2 swasta..kn parah tu.., kn lbih baik masuk form6..ada pilihan yg tk perlu meminjam..btul tk?

      Delete
  8. Saya setuju tentang pinjaman pelajaran / PTPTN tu..
    Selagi boleh elak, elakkan buat hutang.
    Selain isu Form 6, sama juga isunya masyarakat masih ada yg pandang rendah golongan yg bermula dari bawah...ambik sijil...Mereka ini selalunya lebih hebat ( ada ilmu teori & praktikal), berbanding golongan yg terus ambik ijazah.

    ReplyDelete
  9. moga anak2 berjaya meneruskan pelajaran keperingkat lebih tinggi

    insyallah..amin

    ReplyDelete
  10. Setuju Knor .....kalau dah tak de pilihan, form 6 adalah pilihan yg tepat. Yg penting dpt peluang belajar. Tp tulah kekadang sampai masanya perancangan asal dah lari...

    Apa pun keputusan kita harapnya masih dlm redho Allah...

    ReplyDelete
  11. Setuju Knor .....kalau dah tak de pilihan, form 6 adalah pilihan yg tepat. Yg penting dpt peluang belajar. Tp tulah kekadang sampai masanya perancangan asal dah lari...

    Apa pun keputusan kita harapnya masih dlm redho Allah...

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)