Pages

Saturday, October 22, 2011

Wanita......

Assalamualaikum.

Wujud tak dalam diri wanita ke ikhlasan dan semangat ke agamaan...
 Zaman sekarang ini sejak awal-awal lagi anak-anak di besarkan dalam suasana yang bertentangan dengan keagamaan atau paling kurang pun suasana yang tidak mengendahkan agama..Bayangkan macam mana la jadinya kan..

Mari kita baca kisah ini,semoga ianya akan menjadi pengajaran kepada saya,keluarga dan rakan-rakan.
 Fatimah r.anha iaitu puteri Rasulullah SAW paling disayangi?' "Fatimah r.anha biasanya mengunakan tangannya untuk mengisar bijian yang menyebabkan tangannya menjadi kasar.Fatimah r.anha juga mengisi air ke dalam bekas yang di buat daripada kulit dan membawa bekas itu ke rumah sehingga meninggalkan kesan di dadanya, akibat daripada tali bekas tersebut.Fatimah r.anha sendiri menguruskan rumahnya,menyapu dan sebagainya sehingga menyebabkan pakaiannya selalu kotor.Pada suatu ketika beberapa orang hamba perempuan telah di bawa kepada Nabi SAW.Hazrat 'Ali menyuruh Fatimah r.anha, "Kamu pergilah kepada Rasulullah SAW dan minta seorang pembantu agar kamu mendapat bantuan daripadanya.'

Fatimah r.anha kemudian berjumpa Nabi SAW tetapi beliau mendapati ramai orang berada di situ.Fatimah r.anha adalah seorang yang sangat pemalu.Lantaran sifat pemalunya,Fatimah r.anha tidak mahu meminta kepada bapanya di hadapan orang ramai walaupun itu merupakan bapanya sendiri,maka Fatimah r.anha pun pulang.
Pada keesokan harinya,Rasulullah SAW datang sendiri dan bersabda, "Fatimah,untuk tujuan apakah engkau pergi kesana?"
Oleh kerana perasaan malu,Fatimah r.anha mendiamkan diri sahaja.Hazrat Ali pun berkata,"Ya Rasulullah,kesan daripada batu pengisar,tangannya menjadi kasar.Kesan daripada tali bekas air,dadanya telah berparut.Sementara urusan rumahtangga yang lain menyebabkan pakaiannya selalu dalam keadaan kotor.Semalam saya memberitahunya mengenai hamba-hamba yang telah sampai kepada tuan,supaya pun dia dapat meminta seorang hamba.Oleh kerana itulah dia telah pergi kepada tuan."
Dalam sesetengah riwayat yang lain Hazrat Fatimah r.anha memberitahu "Ya Rasulullah,saya dan Ali hanya mempunyai satu alas tidur,itu pun daripada kulit domba.Pada malam hari kami membentangkan alas itu dan kami tidur di atasnya dan pada waktu siang kami tabur rumput dan bijian di atasnya untuk memberi makan unta."

Rasulullah SAW bersabda,"Wahai anakku,bersabarlah.Nabi Musa a.s. dan isterinya memiliki hanya satu alas tidur sahaja sehingga sepuluh tahun. Itupun hanya jubah Nabi Musa a.s. Itulah yang di bentangkan dan mereka tidur di atasnya.Takutlah kepada Allah SWT hasilkanlah sifat takwa dan tunaikanlah tugas dan ke wajipanmu terhadap Allah SWT dan sempurnakanlah tugas-tugas rumahtanggamu.Apabila kamu hendak tidur maka bacalah Subhanallah tiga puluh tiga kali,Alhamdulillah tiga puluh tiga kali dan Allahuakbar tiga puluh empat kali.Amalan ini lebih baik bagi kamu daripada hamba."
Hazrat Fatimah r.anha pun berkata,"saya redha dengan Allah SWT dan rasulNya."{Abu Daud}

Lihatlah, beginilah ke hidupan puteri ketua segala rasul.Sekiranya di kalangan kita hari ini terdapat seorang yang mendapat yang lebih sedikit,isterinya bukan setakat tidak melakukan urusan rumahtangga malah urusan dirinya sendiri pun tidak akan di lakukan.Untuk ke tandas pun perlu ada orang yang berkhidmat kepadanya.....
 Wassalam.


4 comments:

 1. beratnya tgjawb seorang yg bergelar wanita..

  ReplyDelete
 2. apabila mereka lupa tanggungjawab mereka dan janji yang telah diberikan Allah kepada mereka

  ReplyDelete
 3. indahnya menjadi seorang wanita yang solehah dan patuh kepada suaminya...

  ReplyDelete
 4. sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah

  ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)