Pages

Friday, October 21, 2011

Kubur..

Assalamualaikum.
Kiranya sudilah membaca kisah ini...
 Suatu hari ketika Rasulullah SAW dalam perjalanan untuk menunaikan solat lalu Baginda SAW ternampak satu kumpulan orang yang sedang ketawa berdekah-dekah sehingga menampakkan gigi.Rasulullah SAW bersabda,"sekiranya kamu banyak mengingati maut pasti tidak akan berlaku keadaan yang saya lihat ini.'
 Oleh itu,perbanyakkanlah mengingati maut.Tiada suatu hari pun berlalu tanpa kubur berkata, "Aku ialah rumah kesunyian,rumah keseorangan,rumah debu dan rumah ulat-ulat."

Apabila seseorang mukmin di masukkan kedalam kubur maka kubur akan berkata,"Kedatangan mu di alu-alukan,tersangat baik kerana kamu telah datang kepadaku.Daripada kalangan manusia yang berjalan di atas muka bumi,engkaulah yang paling aku sukai.Hari ini engkau telah datang kepadaku,engkau akan melihat sebaik-baik layanan daripadaku."

Selepas itu kubur akan meluas sejauh mata memandang.Kemudian akan terbuka satu pintu yang melalui pintu itu akan masuk bayu dan wangi-wangian dari syurga secara berterusan.

 Hiasan google
Apabila orang yang berdosa di masukkan,kubur akan berkata,"Tiada kata-kata aluan untuk kedatangan mu.Sangat jelek kedatanganmu.Daripada kalangan manusia yang berjalan di atas muka bumi engkaulah yang paling aku benci.Hari ini engkau telah di serahkan kepadaku,engkau akan melihat layanan daripadaku."
Selepas itu kubur akan menghimpitnya sehingga tulang-tulang rusuk akan berceragah antara satu sama lain.Kemudian tujuh puluh ekor ular akan di lepaskan ke atasnya.Sekiranya seekor sahaja daripada ular itu menghamburkan bisa keatas bumi,maka sehelai rumput pun tidak akan tinggal.Ular itu akan terus mematuk orang tersebut hingga hari kiamat.Selepas itu Rasulullah SAW bersabda,"Kubur merupakan satu kebun daripada kebun-kebun syurga atau pun satu lembah daripada lembah-lembah neraka."{Misykat}

Takutkan Allah SWT ialah perkara yang sangat-sangat perlu lagi penting.Perkara inilah yang menyebabkan Rasulullah SAW sering duduk termenung.Mengingati maut akan menambahkan sifat takut kepada Allah SWT.Oleh sebab itulah,Rasulullah SAW menyarankan supaya kita sering mengingati maut kerana amalan ini penting lagi pula memberi manfaat.

Peringatan untuk diri sendiri dan keluarga...
Wassalam.

9 comments:

 1. Maut tu boleh tbe ble2 mse sja kn kak.

  ReplyDelete
 2. dunia itu hanya tipu daya.. Ingatlah kematian, insya Allah hati tetap akan beribadah bersungguh2 kepada Nya..

  Thanx for sharing..

  ReplyDelete
 3. thanx. ini satu peringatan utk saya.

  ReplyDelete
 4. peringatan kepada kita semua...terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat...jaga amalan di dunia semoga ada tiket mendapat kubur yang cantik dan indah

  ReplyDelete
 5. mudah-mudahan nyawa kita diambil dlm keadaan husnul khatimah..pengakhiran yg baik..insyallah

  ReplyDelete
 6. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita..Aminnn..

  ReplyDelete
 7. mengingati mati adalah salah satu sifat mahmudah...sifat yg terpuji...

  ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)