Pages

Thursday, April 21, 2016

MATI TIADA SYARAT

Bismillah ar Rahman ar Rahim

Tiap tiap hari dgr sana sini kematian rasa semakin hampir dgn mati itu...

Macammanalah nak menghadapi mati itu..Allah.
Jumaat lepas ada perjumpaan disekolah..ada seminar semarak champion khas utk pelajar thun 6 terpilih,untuk menghadapi  upsr 2016..aku adalah salah seorang dari ibubapa itu...kami sebagai ibubapa menjalankan tugas peranan memastikan anak2 belajar di rumah bukan sahaja mengharapkn guru2 mengajar di sekolah. .tugas pertama adalah membuat study group untuk anak2 di setiap rumah parents dn dibahagikan kpd beberapa kumpulan..
Untuk minggu pertama aku dgn sukarela menawarkan rumah aku yg buruk lagi kecik tu utk anak2 memulakan belajar secara berkumpulan,subjek anak2 pilih Bm tugas aku cuma memantau tak faham tanya...azhan juga ada boleh tolong tengok tengokkan...selesai minggu pertama alhamdulillah  nampak nya anak2 suka sampai tak nak balik pula bila parents dtg nak jemput...


Dalam aku berseminar di sekolah aku bertegur sapa dgn seorang ibu senyum manis ramah mesra..tup2 seminggu lepas study group  dirumah,rakan itu dah pun di jemput Allah .Allahuakbar masa aku sembang dgn dia muka ceria tapi sedikit pucat,dlm hati kata muka dia pucat.

Inna lillah hiwa inna ilai hi raji'un




Dlm bulan ni saja banyak kematian disekolah ,mula2 Mr Os,diikuti 3 yg lainnya...semua anak2 dlm darjah 6...sabarlah wahai anak2.

Mati tiada syarat tua dan mati juga tiada syarat sakit mati itu menjengah tak kira masa.
Mati itu pasti.

26 comments:

  1. Ya, bila usia yg dipinjam sudah cukup kuotanya, maka semuanya akan berakhir..

    ReplyDelete
  2. Salam singgah & salam jumaat, maaf lama x jenguk,.. n3 yg bermakna ni, very good one for KA

    ReplyDelete
  3. kita tak tau cepat atau lambat..tapi masa tu tetap akan tiba kan KM

    ReplyDelete
  4. Kenapalah budak budak tu sampai tak mau balik agaknya ye Knor....mesti makcik Knor hidang nasi briyani ni hihi...

    Allahu Akbar...itulah kepastiannya kan Knor, yg hidup akan mati. Awak mesti terbayang bayang muka arwah kan Knor ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha taklah knor hidang mee goreng jee...sedappp katanya..tak nak balik sbb knor lyn diorg mcm anak2..mcm knl dh lma..jgn malu2 dik non.

      Ha ah betul knor terbyg2 wajah dia sbb masih muda cantik plk tu..klu nak tau dia duduk dpn knor tu yg berbju pink..

      Delete
    2. Bertudung pink ke Knor....ke bertudung hijau....Jenuh mencari Knor yg mana satu jugak ni tau hahaha...

      Delete
    3. Bertudung pink ke Knor....ke bertudung hijau....Jenuh mencari Knor yg mana satu jugak ni tau hahaha...

      Delete
    4. Knor dh delete pic tu..la syg...sbb free hair,nti knor plk yg aibkn gmbr tu...nk edit mlsslh..knor yg tudung marron tu,dia dpn knor bju pink..kt gmbr bwh tu tk de..dh tk nmpk..groups lain..

      Delete
  5. Seronoklah anak2 tu bila dilayan seperti anak sendiri knor..
    Hidangan cuma mee goreng jer kan..
    Tapi tuan rumah yg layan sungguh istimewa tu yg tak nak balik.

    Allahu Akhbar ..
    Dugaan utk anak itu kan..
    Disaat utk menghadapi UPSR..
    Ibunya tiada disisi..
    Mati itu pasti ye knor..
    Kenalah bersedia setiap masa..

    ReplyDelete
  6. Seronoklah anak2 tu bila dilayan seperti anak sendiri knor..
    Hidangan cuma mee goreng jer kan..
    Tapi tuan rumah yg layan sungguh istimewa tu yg tak nak balik.

    Allahu Akhbar ..
    Dugaan utk anak itu kan..
    Disaat utk menghadapi UPSR..
    Ibunya tiada disisi..
    Mati itu pasti ye knor..
    Kenalah bersedia setiap masa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ,ye sungguh yati
      Semoga anak2 dia beroleh kejayaan dunia akhirat..anak dua..yg kedua darjah dua..

      Delete
  7. Mati itu pasti.
    tak kira siapa di mana.
    Mesti Knor masi terbayang2 muka arwah kan. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sampai skrg dok cerita lgi dgn suami..

      Delete
  8. betul tu kak.. peringata utk diri sendiri.. nmati itu pasti dan bila bila masa shj... Allahu, dugaan buat anak kecil..moga kuat n tabah.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. 😭😭teringat2 lgi wlu sekli jer berjumpa

      Delete
  10. Lebih baik di sini
    Rumah kita sendiri
    Rumah yg diberkati
    Kerana semua ahli keluarganya mengamalkan sunah2 Nabi Muhammad SAW dlm semua cara kehidupan
    Tahniah Kak Nor
    Rumah yg besar bagai istana pun
    Kita susah nk berziarah tiada gunanya Kak Nor
    Semoga anknya dn kwn2nya cemerlang semua nanti

    ReplyDelete
  11. Lebih baik di sini
    Rumah kita sendiri
    Rumah yg diberkati
    Kerana semua ahli keluarganya mengamalkan sunah2 Nabi Muhammad SAW dlm semua cara kehidupan
    Tahniah Kak Nor
    Rumah yg besar bagai istana pun
    Kita susah nk berziarah tiada gunanya Kak Nor
    Semoga anknya dn kwn2nya cemerlang semua nanti

    ReplyDelete
  12. Cikgu bertungkus-lumus minta kerjasama ibubapa disamping gerak-gempur buat anak-anak muridnya. Tinggal tunggu kejayaan milik anak-anak atau tidak itu aje. Begitu juga tugas kita sebagai hambaNya buat apa yg disuruh dan tinggal mana yg dilarang kerana mati memang tak perlu ada syarat...

    ReplyDelete
  13. Alhamdulilah dapat kerjasama dari ibubapa, murid murid juga bersemangat, inshaAllah berjaya. Memang terkejut sebab baru tegur sapa senyum senyum bila tahu kabar dari jauh dah tak da, sekelip mata dari Nya, inna lillah..

    ReplyDelete
  14. Bagus ye buat study group camni.anak2 depan mata boleh kita pantau mana patut..memang mati itu pasti.gerun bila difikirkan..cukupkah amalan..bersediakah kita.huhu

    ReplyDelete
  15. dia pasti dtg...tanap salam tanpa perutusan...bersediakah kita???

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)