Bismillah Ar Rahman Ar Rahim
Anak bujang balik terr..rajin pula memasak...
misi membuat karipap daging bermayonis...sangat sedap dan di sukai ramai..siap tapau bawa balik asrama..
alhamdulillah semua anak-anak dah dapat keputusan peperiksaan..syukur kerana Allah mengurniakan anak-anak yang bijak,soleh dan solehah..amin...bunyi macam riak ajekan...itu doa untuk mereka..Allah tahu apa yang kita mahu..jadi sentiasalah berkata baik-baik saja..
perkara pertama nak membuat karipap mestilah fokus kepada intinya kemudian kulitnya..kalau kulit cantik isi tidak sedap..tiada siapa nak makan...begitu juga dengan manusia ada rupa parasnya cantik,tapi budi perkerti buruk..tiada siapa juga berkenan..keduanya perlu seimbang baik di dalam cantik di luar...sedap di dalam,sedap juga di luar..."merepek apa kau ni nor,nak buat karipap aje pun....!!
bahan untuk inti karipap:
3 biji kentang
setengah kg daging batang pinang anggaran sahaja,ikut suka anda..guna ayam juga boleh..ikut suka anda.
4 sdb mayonis
2 sdb gula
4 biji bawang putih
setengah biji bawang besar
sedikit halia
lada sulah
lada hitam
daun bawang (hiris)
Caranya:
tumis segala bawang dan halia hingga garing,kemudian masukkan daging,kentang dan sedikit air..masukkan garam,gula,lada hitam dan lada sulah...biarkan hingga empok dan kering,masukkan hirisan daun bawang....angkat dan biarkan ia sejuk seketika..
bila sudah sejuk,masukkan mayonis dan gaul rata..ketepikan...
Untuk kulit karipap:
5 cawan tepung gandum
1 sdb gula
250 gm butter
1 biji telur
air
Caranya:
campurkan tepung,gula,butter dan telur ..mula mengadun dan tambahkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
Dan mulalah memintal...
Walau pakaian Ibu kadang sederhana, dengan cinta dan senyumannya; tetap menjadikan dia cantik mempesona...
Anak bujang balik terr..rajin pula memasak...
misi membuat karipap daging bermayonis...sangat sedap dan di sukai ramai..siap tapau bawa balik asrama..
alhamdulillah semua anak-anak dah dapat keputusan peperiksaan..syukur kerana Allah mengurniakan anak-anak yang bijak,soleh dan solehah..amin...bunyi macam riak ajekan...itu doa untuk mereka..Allah tahu apa yang kita mahu..jadi sentiasalah berkata baik-baik saja..
perkara pertama nak membuat karipap mestilah fokus kepada intinya kemudian kulitnya..kalau kulit cantik isi tidak sedap..tiada siapa nak makan...begitu juga dengan manusia ada rupa parasnya cantik,tapi budi perkerti buruk..tiada siapa juga berkenan..keduanya perlu seimbang baik di dalam cantik di luar...sedap di dalam,sedap juga di luar..."merepek apa kau ni nor,nak buat karipap aje pun....!!
bahan untuk inti karipap:
3 biji kentang
setengah kg daging batang pinang anggaran sahaja,ikut suka anda..guna ayam juga boleh..ikut suka anda.
4 sdb mayonis
2 sdb gula
4 biji bawang putih
setengah biji bawang besar
sedikit halia
lada sulah
lada hitam
daun bawang (hiris)
Caranya:
tumis segala bawang dan halia hingga garing,kemudian masukkan daging,kentang dan sedikit air..masukkan garam,gula,lada hitam dan lada sulah...biarkan hingga empok dan kering,masukkan hirisan daun bawang....angkat dan biarkan ia sejuk seketika..
bila sudah sejuk,masukkan mayonis dan gaul rata..ketepikan...
Untuk kulit karipap:
5 cawan tepung gandum
1 sdb gula
250 gm butter
1 biji telur
air
Caranya:
campurkan tepung,gula,butter dan telur ..mula mengadun dan tambahkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
Dan mulalah memintal...
Walau pakaian Ibu kadang sederhana, dengan cinta dan senyumannya; tetap menjadikan dia cantik mempesona...
wahh rajinnyer makk.,ahHKs
ReplyDeletetengah puasa tengok gambar pun dah teringin huuu
ReplyDeleteselamat berpuasa kak..
rajinya dia
ReplyDeletefestime tahu karipap inti gini..rs cam teringin nak buat jgklah nampaksodap giler tuh..:)
ReplyDeleteTak pernah kakak buat inti bermayonis utk karipap Nor. Lain kalilah kalau teringat boleh juga mencuba ni..
ReplyDeleteTak pernah makan yg bermayonis ni Knor.. boleh cuba nanti :)
ReplyDeletenanti kalau nak buat saya tengok resepi knor. terima kasih share.
ReplyDeleteada bca kena guna air dlm peti.. pastry lg rangup ek?
ReplyDeleteterus teringat karipap mak kat kg..
ReplyDeleteWah.. ni macam memang patut ditapau balik asrama ni.. tengok kulit pun dah tahu sedap tu.. isi mayonis ya.. idea menarik ni
ReplyDeleteMemang sedap nampaknya tu Knor.
ReplyDeletePasti menjadi kerinduan pada anak2 bila berjauhan..
Nampak gebu jer...mesti makan sebiji pun dah terasa dah...
ReplyDeletesaya selalu buat inti sadin je, nanti nak cuba yang ni lah, tq knor sharing
ReplyDeleteHehe.....okje layan jer kalau knor nak merepek pun hehe....
ReplyDeleteBaru pertama kali dengar karipap daging mayonis ni... sedap yeh Knor....emm..
first time tengok karipap mayonis
ReplyDeletekalau rajin boleh try
kalau rajin la
susah sangat nak rajin skrg ni haha
akk buat yg sejuk beku la pastu jual kt sy heheheheh
ReplyDeletefirst time tau karipap daging bermayonis...sedap sgt la tu sampai tapaw bawak balik asrama..
ReplyDeleteSalam nak tnya. Knapa lau buh mayonis kulit karipap, rapuhh tak tahan lama.
ReplyDelete