Assalamualaikum.
sudah tengahari... rupanya..
Kesian dengan sahabat kita ni...jangan marah ye soo aunty nukilkan di sini... gara-gara mengikut resepi aku..aku salah atau soo yang salah..
sudah tengahari... rupanya..
Kesian dengan sahabat kita ni...jangan marah ye soo aunty nukilkan di sini... gara-gara mengikut resepi aku..aku salah atau soo yang salah..
- June 28
- Nor Ahmad
tak tau la soo..klu kek gini..bancuhan sikit jer sebb dia naikkan..jadi ke tunjuk le yg udah di bake..rasanya aunty dpt dlm 20 biji gitulah..tak ingat le soo..byk sgt asyik membakar jer..heheh - June 28
- Soo Kin Wah
Aunty, soo jdTp kan, tgk ni ya starting cntk n gemuk je lps keluar dah kecut
- Tp kan, tgk ni ya starting cntk n gemuk je lps keluar dah kecut
- June 29
- Nor Ahmad
Maaf nk gelak kjp..hehe..ini msti bncuhan cair sgt..tgok pun thu soo..tu sbb aunty nk tgok keknya.. Takpe cuba lgi..jgn gve up ok..Tgok bncuhan aunty dh dpt agak...Pengalamn soo Dr sini aunty byk belajar
- Nor Ahmad
ye cair sgt..munkin telur tu byk sgt..klu besar telur ayam,soo kena kurangkan bijiatau lebihkan tepung sedikit,klu cairbancuhan mcm tu,sebaiknya di steamknbakar dia akn jdi mcm tu..adunan agak pekat sedikit..tak nak cair2 - June 30
- June 30
bdk baru belajar ke ni? ;-)
ReplyDeletekita ikut resipi pun selalu x jd..
ReplyDeletepasalnya.. x pernh ikut betul2.
baca bahan je.. kdg kaedahnya x bca.
lepas itu asyik short cut je kaedahnya.
org suruh pkl telur smpai kmbng.. kita g blender. org suruh masuk sikit2 tepung.. kita g tuan semua..
ha..ha..
kekonon terror.
Kekadang kena cuba banyak kali baru jadi knor.. boleh juga faktor telur yg digunakan, ada A,B,C ikut size gredkan tu ada yg jadi ada yg tak jadi..
ReplyDeletesaya pun selalu knor ikut resepi pun masih tak jadi. kadang resepi dalam buku lgi. mungkin takde bakat memasak. tak pandai nak agak2
ReplyDeleteKena buka kelas ni Nor..
ReplyDeleteBelajar kadang kalau tak hands-on memang tak sama..
susah jgk sebenarnya nak belajar drp baca resepi..kena gaklah tengok orang buat..baru cepat paham..
ReplyDeletekalau 10 org memasak resepi yg sama,bahan2 yg sama banyak,kaedah yg sama..akan menghasilkan 10 jenis rasa...memasak ni bergantung pd air tangan jugak..
ReplyDeleteKita tgok Chef Wan kat Tv pun
ReplyDeleteApabila kita buat sendiri tak berapa nak jadi
Nak berguru ni kena jumpa orgnya secara life.
Jadi Soo kena jumpa K.Nor
Adoii..mcm2 peel...biasa la kak...:)
ReplyDeletememasak kena ada bakat dan cita rasa.org berbakat tengok dan rasa dah tahu apa dan berapa bnyk bahan dia dah tahu..
ReplyDeleteMasalah sebegini mmg lumrah, kita sbg blogger hanya mampu menyumbang resepi, selebihnya.. mereka perlu ada usaha utk mempraktikkannya sendiri. Practise make perfect.
ReplyDelete*rasa2nya tepung tu dah masuk angin kot?.
Akak kena buka kelas masakan macam ini. Boleh belajar terus..
ReplyDeletenk masak kena buat byk2 kali...baru nampak hasil yg bagus...
ReplyDeleteHehe...nak tergelak jugak ni....Pakar kuih tentu tahu jawapannya tu...ye dak Knor hehe
ReplyDelete