Pages

Monday, April 21, 2014

RESEPI NASI ARAB KABSAH


Terus kepada misi.....



beras basmathi
rempah 4 sekawan
2 setengah sudu rempah serbuk kabsah(boleh di dapati di kedai2 melayu,sebab ini produk melayu yg agak sepi)...nak buat sendiri juga boleh,tumbuk halba,dan jintan manis.
2 biji bawang besar (di hiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
2 biji cili hijau
tomato puri
kacang gajus
1 inci halia ( di hiris)
 3 sudu minyak sapi
daun pandan
daun limau purut
daun ketumbar
garam
gula
ayam

Bahan perap untuk ayam:

5 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
madu
garam
1 setengah sudu besar rempah kabsah
perap ayam selama 1 jam

rendam beras selama setengah jam n toskan.
tumis bawang besar,bawang merah,bawang putih,rempah 4 sekawan ,rempah kabsah,daun pandan,daun ketumbar,daun limau purut hingga garing...
masukkan air..agak-agaklah ye..ikut sukatan beras..jika sudah di rendam,kurangkan air..
bila dah mendidih,masukkan beras n tutup periuk.. gunalah rice cooker senang sikit...


Sos harrar:

2 biji tomato
2 ulas bawang putih
4 biji cili merah
jus limau
gula dan garam
blend tanpa air.

Jelatah arab:

1 biji timun
1 batang saderi
1biji bawang sederhana besar
daun ketumbar
cili merah atau cili padi
jus limau
gula dan garam
potong kiub atau di hiris nipis

15 comments:

  1. salin resepi suka buatnya belum tentu hihi

    ReplyDelete
  2. sukanya tengok nasi kak nor ni...kalau saya pulak suka taruk kacang lebih..heee

    ReplyDelete
  3. Sedapnya tu. Dah lama saya tak buat nasi arab. Tapi saya buat guna remoah siap je. Penah sekali cuba campurkan sdiri rempah2.. rasanya taklah sedap jadinya.. hihi. Sayalah tu. Yg akak buat ni pasti sedap.

    ReplyDelete
  4. Ni dah dekat bulan puasa ni, bole buat sebagai juadah berbuka puasa ni. Sekarang ni, kat bazar ramadhan dah makin ramai pak Arab jual nasik arab.

    ReplyDelete
  5. dapat makan pulak bila berkumpul dengan family dan adik-beradik.. fuh.. memang ohsem lah.. ;)

    ReplyDelete
  6. sedapnya..nak buat pun katsini mungkin takdpt kot rempahnya tuh..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Skang dah ada jual yg segera kan kak.

    ReplyDelete
  8. Ok kakak keep in mind kalau nak buat kakak masuk rumah Nor ini. Nampak menggoda betul ni Nor.

    Kakak tak pernah tahu buat sos harrar dia. Senang kisahnya:)

    ReplyDelete
  9. Saya suka nasi arab!!.
    Nak buat gak la nanti.. Tq for sharing kak..
    Selalu sy guna resepi sendiri..
    tp terkurang umph.

    ReplyDelete
  10. Knor ingatkan ulam ulaman tadi sebab tak nampak nasi kabsyahnya . Tak pernah cuba buat pun.....makan nasi arab pun kat kedai. Ni pun dah lama tak makan .

    ReplyDelete
  11. tq kongsi resepi yer.. amboi tukar header lagi yer rajin !

    ReplyDelete
  12. dah copy resepinya...tp x tahu la bila nk buatnya...

    ReplyDelete
  13. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)