Terus kepada misi.....
beras basmathi
rempah 4 sekawan
2 setengah sudu rempah serbuk kabsah(boleh di dapati di kedai2 melayu,sebab ini produk melayu yg agak sepi)...nak buat sendiri juga boleh,tumbuk halba,dan jintan manis.
2 biji bawang besar (di hiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
2 biji cili hijau
tomato puri
kacang gajus
1 inci halia ( di hiris)
3 sudu minyak sapi
daun pandan
daun limau purut
daun ketumbar
garam
gula
ayam
Bahan perap untuk ayam:
5 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
madu
garam
1 setengah sudu besar rempah kabsah
perap ayam selama 1 jam
rendam beras selama setengah jam n toskan.
tumis bawang besar,bawang merah,bawang putih,rempah 4 sekawan ,rempah kabsah,daun pandan,daun ketumbar,daun limau purut hingga garing...
masukkan air..agak-agaklah ye..ikut sukatan beras..jika sudah di rendam,kurangkan air..
bila dah mendidih,masukkan beras n tutup periuk.. gunalah rice cooker senang sikit...
Sos harrar:
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
4 biji cili merah
jus limau
gula dan garam
blend tanpa air.
Jelatah arab:
1 biji timun
1 batang saderi
1biji bawang sederhana besar
daun ketumbar
cili merah atau cili padi
jus limau
gula dan garam
potong kiub atau di hiris nipis
salin resepi suka buatnya belum tentu hihi
ReplyDeletesukanya tengok nasi kak nor ni...kalau saya pulak suka taruk kacang lebih..heee
ReplyDeleteSedapnya tu. Dah lama saya tak buat nasi arab. Tapi saya buat guna remoah siap je. Penah sekali cuba campurkan sdiri rempah2.. rasanya taklah sedap jadinya.. hihi. Sayalah tu. Yg akak buat ni pasti sedap.
ReplyDeletewahhh sedapnyerrr
ReplyDeleteNi dah dekat bulan puasa ni, bole buat sebagai juadah berbuka puasa ni. Sekarang ni, kat bazar ramadhan dah makin ramai pak Arab jual nasik arab.
ReplyDeletedapat makan pulak bila berkumpul dengan family dan adik-beradik.. fuh.. memang ohsem lah.. ;)
ReplyDeletesedapnya..nak buat pun katsini mungkin takdpt kot rempahnya tuh..
ReplyDeleteSedapnya. Skang dah ada jual yg segera kan kak.
ReplyDeleteOk kakak keep in mind kalau nak buat kakak masuk rumah Nor ini. Nampak menggoda betul ni Nor.
ReplyDeleteKakak tak pernah tahu buat sos harrar dia. Senang kisahnya:)
Saya suka nasi arab!!.
ReplyDeleteNak buat gak la nanti.. Tq for sharing kak..
Selalu sy guna resepi sendiri..
tp terkurang umph.
Knor ingatkan ulam ulaman tadi sebab tak nampak nasi kabsyahnya . Tak pernah cuba buat pun.....makan nasi arab pun kat kedai. Ni pun dah lama tak makan .
ReplyDeletetq kongsi resepi yer.. amboi tukar header lagi yer rajin !
ReplyDeletedah copy resepinya...tp x tahu la bila nk buatnya...
ReplyDeletesalam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)
ReplyDelete