Pages

Monday, July 2, 2012

GAMBARAN RUMAH RASULULLAH SAW

Assalamualaikum.

Gambar di bawah adalah antara bahan pameran yang dipamerkan di Jeddah, Arab Saudi.  Ia merupakan replika dalaman rumah Rasulullah SAW. Model rumah Baginda SAW dibina bagi memberikan gambaran kehidupan yang sangat sederhana yang dialami oleh seorang hamba ALLAH, yang juga pesuruh ALLAH dan pemimpin agung ummat manusia.
Semoga ia dapat memberikan kita keinsafan.
Replika dalaman rumah Rasulullah saw
Saya petik gambar di atas dari sini.
Menurut sumber yang dipetik, model tersebut dibina berdasarkan hadith-hadith sahih yang telah diriwayatkan.  W'alm

Untuk melihat gambar tersebut dengan lebih jelas dan merasa seolah-olah kita berada di dalam blik tersebut, bolehlah lihatnya dalam bentuk spherical panorama (360 darjah), sila klik:  sini (mesti klik!)

wassalam

15 comments:

  1. betapa serderhana hidup Rasulullah SAW kan...

    ReplyDelete
  2. walau sederhana tetap cantik..walaupun gambaran sahaja..

    ReplyDelete
  3. subhanallah. rasulullah dok rumah camtu je.kita??hmm..

    ReplyDelete
  4. Ini baru gambaran jer dah indah... kalau yg betul tak dapat nak gambarkan macam mana... terima kasih Knor share pada kami semua ^^

    ReplyDelete
  5. nice sharing. simple je pun kan. ;)

    ReplyDelete
  6. Kakak nak klik selepas komen sini. Nak lihat lebih jelaslah Nor.. Thanks.

    ReplyDelete
  7. yang tergantung di panggil benjana(bekas utk mengisi air.)

    tempat tidur, di bawah adalah jerami,berbekas belakang RASULULLAH KITA BANGUN DR TIDUR,BIDAI YG TIDAK ADA CORAK..

    ReplyDelete
  8. tq.. untuk kita sama2 fikir dan renungkan!

    ReplyDelete
  9. soheh insyaAllah... :) Allahurabbi :( rindu nabi Muhammad saw....... sedih dgr lagu pemergianmu & siti khatijah . . .

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)