Assalamualaikum.
Teringin nak makan gulai kawah,selalu makan dekat kenduri kendara aje.sebenarnya tak guna kawah pun guna kuali aje.memandangkan saya masak cuma setengah kilo daging aje,sesuai sangat le panggil gulai kawah atau kari kawah.Inilah kuali terbesar yang saya ada,'besar la sangat."
Resepinya:
Setengah kilo daging atau lebih.
bahan tumisan (hiris)
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit daun kari
kayu manis,bunga cengkih,halba.
Bahan untuk di blend
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
10 tangkai cili kering
5 sudu besar serbuk kari daging
asam jawa.
Garam
Gula
sos ikan
Tumis bahan hirisan,hingga garing n naik baunya.
masukan bahan kisar,tumis sehingga naik minyak.Kalau nak kari sedap,pastikan tumisannya masak betul-betul.
Bolehlah di masukan daging,masak,biarkan ia mendidih hingga daging lembut macam orangnya.
masukan pula santan,garam gula dan sos ikan,ikut rasa sendiri .Saya guna sedikit saja santan,tak suka lemak-lemak.
Biarkan ia mendidih.Guna api yang perlahan.
Selepas tu pandai-pandailah ye.
Hidangan hanya untuk 4 orang makan.
Resepinya:
Setengah kilo daging atau lebih.
bahan tumisan (hiris)
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit daun kari
kayu manis,bunga cengkih,halba.
Bahan untuk di blend
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
10 tangkai cili kering
5 sudu besar serbuk kari daging
asam jawa.
Garam
Gula
sos ikan
Tumis bahan hirisan,hingga garing n naik baunya.
masukan bahan kisar,tumis sehingga naik minyak.Kalau nak kari sedap,pastikan tumisannya masak betul-betul.
Bolehlah di masukan daging,masak,biarkan ia mendidih hingga daging lembut macam orangnya.
masukan pula santan,garam gula dan sos ikan,ikut rasa sendiri .Saya guna sedikit saja santan,tak suka lemak-lemak.
Biarkan ia mendidih.Guna api yang perlahan.
Selepas tu pandai-pandailah ye.
Hidangan hanya untuk 4 orang makan.
Jom makan.entri makan-makan hari ni...
Wassalam.
sy x kesah apa jenis namanya yg penting kari tu x pekat...peeerrrghhh mmg menjilat pggn la ;-)
ReplyDeleteKalau lynn..memang panggil gulai..walaupun sbenarnya kari..huhu..hehe..dap nya...bukan gulai kawah la kak..jadi gulai kuali..heheheheh
ReplyDeleteLynn-Pandai pun, gulai kuali..
ReplyDeleteada hati saya nak guna kawah..nak feel dia aje Lynn.hehe
sedapnya..kalau kat utara mmg cmpur dengan batang pisang..
ReplyDeletewah dah terliur dibuat nyer...
ReplyDeletewah peberet sy ni huhu
ReplyDelete