Tak tau nak taip apa kat sini..
Cumanya nak habak kat sini bulan2 posa ni jgn lupa minit terakhir berbuka tu meh kita kumat kamit berdoa memohon pada Allah,mintalah apa saja,doa nak anak berjaya dunia akhirat,upsr 6A,mudah urusan seharian dn apa2 je...
Nak habak mai...resepi sambai.
Ni le lauk sahuq kami sambai ijo ikan bilis meletop kebabom...makan dgn nasi panaih2...buat banyak2 paih tu simpan dlm ais box...
Bawang putih
Bawang merah
Cili api
Belacan
Ikan bilis
Ayak asam
Garam
Gula
Buh banyak2 lagi sedap tau....bahan2 knor buat ni memang banyak ..
Kisar n tumih lama2 bagi garing hingga naik minyak..ikan bilis di goreng garing2..dah masak betul2 baru letak garam n gula,letak ikan bilis masa nak tutup api dapuq..siap boleh dimakan bila terdesak mangkit lambat waktu sauq..setakat ni Alhamdulillah masih cantik waktunya...
Nak goreng nasi pun boleh,tumih sambai tu,pecahkan teloq ayam,buh sayuq buh nasi dh jadi nasi goreng tak payah lelama kat dapuq tu ye..
Nak buat meehun/mee juga boleh tau....selamat mencuba jimat masa dan tenaga..
Nmpk selera sungguh bulan puasa cni kak nor
ReplyDeleteMenarik menu ni.. nk cuba jugala nanti
ReplyDeleteTu dia, meletop kebabommm gitew yek๐
ReplyDeleteTapi kome idok mkn belacan, resdung...bole kot skip belacan tuh.
Boleh tak pyh guna bel,ikutkan knor pun somi tak bgi gak mkn bel, tapi kak nor tak kiro nak jua...sbb yg mkn nya knor je,somi dgn az ambik sikit2..
DeleteBoleh tak pyh guna bel,ikutkan knor pun somi tak bgi gak mkn bel, tapi kak nor tak kiro nak jua...sbb yg mkn nya knor je,somi dgn az ambik sikit2..
DeleteTu dia, meletop kebabommm gitew yek๐
ReplyDeleteTapi kome idok mkn belacan, resdung...bole kot skip belacan tuh.
Kalau diet jgn makan berlauk ini hancur diet:)
ReplyDeleteKakak suka juga ni Nor.
Tak yah diet2 kak.,.hihi๐
Deletewah memang kebaboooom tu KM..
ReplyDeleteMau periuk pun meletopppp..
Kena masak nasik banyak sebab nak bertambah makan tu :D
Mmg melotopp poroukkk..hihi๐ ๐
Deletemak ai sedapnya sambal ijo tu
ReplyDeletedah banyak resepi simpan nak buat
termasuk sambal ijo yg ngancam ni
Sedapnya Kak Nor..tq berkongsi, tapi cili padi kat Aussie ni bebudak tak leh makan, pedas yg amatt.. sila haribulan bleh kena gestrik. Klu nk buat ni kena mkn sensorang.
ReplyDeleteCili merah pun boleh MM bagi yg tak suka pds baik buat utk mkn sorang jer..kat rmh ni pun,mak2 jer ni...๐
DeleteSedapnya..kecur air liur..menu ikan bilis ni memang jadi peberet la sepanjang ramadhan dalam keluarga kami.simple n sedap kan.hehe
ReplyDeleteSedapnya..kecur air liur..menu ikan bilis ni memang jadi peberet la sepanjang ramadhan dalam keluarga kami.simple n sedap kan.hehe
ReplyDeleteSedap sambal ni makan waktu berbuka. Selamat berpuasa buat akak.
ReplyDeletenk sesudu??? ;-)
ReplyDeleteMemang meletop kebabom... tak payah lauk lain dah.
ReplyDeleteTak cakap pun dah tau mabeles lauk ni Knor....Dan dan ni teringin nak buat juga buat stok. Tapi kita sahur konsep makan apa yg ada je Knor. Tak de makanan lebih, makan kurma, anak anak cereal....Tambah pemalehlah maknya nampaknya hihi
ReplyDeleteSamalh kita pun pgi2 tak kuasa nak msk2..pnskn apa yg ada jer..
DeleteJangam tunjuk la sambal hijau sedap
ReplyDelete