Pages

Wednesday, October 2, 2013

Intonasi


Komunikasi dalam kehidupan ini ibarat kata pepatah Arab,"Apa yg di tanam itulah yang di tuai",dan pepatah Inggeris "What goes around comes around".gunalah bahasa yg baik-baik yg intonasi yang sopan apabila nak berkomunikasi dengan orang,macam tu juga nak letak status dalam fb, buat n3 dalam blog,atau nak bg pesanan ringkas dalam hp,kalau gaya bahasa salah,ada pulak yg sentap,terus kecik hati,langsung tak nak LIKE apatah lagi nak komen,kalau terlebih pandai nanti kita dikatakan riya'.


 jom makan kek coklat walnut..buat sendiri makan sendiri..

14 comments:

  1. bahasa jiwa bangsa..sedap kek walnut tuh..

    ReplyDelete
  2. budi bahasa budaya kita lalalala ~~
    nak kek !!

    ReplyDelete
  3. Dah dikatkanlah lidah lebih tajam dari pedang, kenalah berhati-hati..

    ReplyDelete
  4. betul tu Nor..bila menulis ni kena fikir berul-betul, jangan sampai ada yang terasa.
    Kek tu, sedapnya Nor, terliur tengok.

    ReplyDelete
  5. bahasa = budaya...

    p/s ada belen utk sy x? ;-)

    ReplyDelete
  6. sabaq je la tgk kek coklat tu

    ReplyDelete
  7. makan kek coklat nie....boleh menghilangkan stres....

    ReplyDelete
  8. betul tu kak.. kdg2 ada yg up entri tp bahasa masyaAllah.. x bersopan sungguh...

    ReplyDelete
  9. Ohhh..sedapnya namapk kek coklat dan ganache tu..Dah lama tak buat.Teliur rasa

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)