Tuesday, April 2, 2013

JAGA ADAB BERTUNANG

Assalamualaikum.

Terlanjur asyik tayang gambar-gambar hantaran di sini ingin saya beritahu tentang adab-adab orang yang sudah bertunang..tak kira sesiapa pun dia adik beradik,saudara mara,anak-anak buah, atau rakan taulan...bukanlah bijak sangat bab agama tapi sedikit sebanyak yang kita tahu wajib berkongsi. Pada sesiapa yang berkenaan harap maklum kalau nak terasa pun tak mengapa saya tak kisah...




Setiap pasangan yang bertunang wajib menjaga adab dan akhlak pertunangan dari awal lagi kerana jika tidak dipelihara perkahwinan tidak diberkati Allah SWT.Walaupun pasangan itu diikat dengan tali pertunangan, mereka perlu ingat bahawa mereka seperti orang lain iaitu bukan mahram.

"Kerana itu mereka tidak boleh berdua-duaan dan ke mana saja mereka hendak pergi perlu ada peneman, termasuklah tidak boleh naik motor ataupun kereta bersama-sama,"  setiap pasangan yang bertunang hendaklah dipercepatkan ijab kabulnya. "Sememangnya tak elok dan manis jika lama bertunang, lagi pun ia dapat menjaga perkara yang dilarang agama. "Contohnya bila lama sangat bertunang kemungkinan berlaku sentuh-menyentuh antara satu dengan lain sedangkan perkara itu adalah haram dalam Islam," Dalam Islam memang ada adat merisik sebagai tanda jadi bagi pasangan yang mahu berkahwin.

Baginda bersabda: 'Jangan kamu meminang di atas peminangan orang'. "Maksudnya orang lain tak boleh kacau dan dalam tempoh tersebut jika berlaku peminangan hukumnya haram," katanya.

Kerana perbicaraan adalah panjang dan dalil amat banyak, ringkasan perkara perlu ( semuanya menurut dalil al-Quran & Al-hadith) dijaga seperti berikut :-
1.Haram bersentuh, menyentuh satu sama lain.Haram ber”dating” tanpa disertai mahram yang thiqah.
2.Haram berbicara dan bersembang dengan syahwat. ( sms, phone, chat, mesengger )
3.Awas fitnah masyarakat sekeliling.
4.Awas fitnah dalam diri anda dan pasangan
5.Haram melihat kepada aurat masing-masing.
6.Awas daripada bertukar gambar.
7. Awas daripada hebahan umum sebelum di ijab kabul.

contohilah sahabat saya ini semasa dalam proses bertunang berhubung hanya melalui ibubapa perempuan.jumpa-jumpa memang taklah.katanya baru 4 hari bercinta selepas nikah.

 http://bulansyurgafirdausi.blogspot.com/2013/04/lafaz-sakinah.html


p/s jangan sampai orang sekeliling muak dan jemu rasanya lebih baik sepikan diri dalam proses bertunang.carilah ilmu dengan membaca dan menelaah  tentang alam rumah tangga.jika belum bertudung bertudunglah..kalau tak malu dengan keluarga malulah dengan ALLAH..buatlah kerana ALLAH.

hamba memang suka berterus terang...lebih jelas "sound direct"






16 comments:

  1. ada kala nyer yg bertunang tu mcm nak kawen.. tup2 pastu putus..apa kes tu?

    p/s x memborong sgt kak? sbb buku2 yg sy nk x ada kt situ

    ReplyDelete
  2. betul tu kak, seeloknya, jangan terlalu nak menunjuk depan khalayak yg kita dah bertunang. kadang tu, majlis tunang pun dah macam majlis kawen.

    ReplyDelete
  3. moga Allah terus pelihara... insyaAllah..


    psss alhamdulillah doakan kami ye kak, kami kat ganu lg, sabtu ni baru balik s.alam.. tentang gambar tu kami izinkan kak syukur sgt majlis walimah kami simple saje :)

    ReplyDelete
  4. saya setuju..melihatkan zaman sekarang punya pasangan yg baru bertunang mengalahkan orang dh kahwin siap ada ambil gambar2 dan ada tu siap sarung cincin lagi batal air sembahyang..erm..terlebih advance betul mereka ni

    ReplyDelete
  5. seelok-eloknya bila bertunang takpayahlah lama2 sgtkan tempohnya kan kak...bila dah ckup persiapan terus jerlah langsungkan...

    ReplyDelete
  6. Kalau zaman kita dulu memang macam tu Nor sebab rasa malu sangat tebal harap-harap anak-anak kita boleh ikutlah ye....

    ReplyDelete
  7. setuju sangat dengan apa yang ditulis..

    harap harap menjadi panduan dan peringatan untuk yang bakal bertunang dan juga mak mak yang mungkin ada anak dara/teruna yg hndak bertunang...

    ReplyDelete
  8. betul tu kak NOR...Yan setuju sangat apa yang kak nor kata tu...

    ReplyDelete
  9. yup, setuju sgt (n take care ye !)

    ReplyDelete
  10. skang punya style, bertunang pon dah bukan main meriah lagi kan. baru tunang, still ajnabi.jadi jagalah batas agama kita ni ye.hehehe

    ReplyDelete
  11. Eloklah tu....sebarkan perkara baik...sebagai ingatan...

    ReplyDelete
  12. terima kasih dengan info nie...dapat berkongsi dengan orang lain

    ReplyDelete
  13. zaman sekarang org bertunang kalahkan kawin..siap ada pelamin bagai..plak tu yg si lelaki tu pun duk datang sekali gak...bagus entry ni...sbg peringatan pada kita semua...

    ReplyDelete
  14. Lebih jelas "sound direct" dan lebih ketara "sound effect" nya.

    Orang tua-tua kata masa bertunang darah manis memang banyak dugaan sebaiknya percepatkan saja.

    ReplyDelete
  15. setuju. dulu masa sy tunang, sy inform kawan2 baik je. memang xexpose. nak kawen terus edar kad. kawan2 pon xsangke. diam2 je. hehe.

    cume tak berapa gemar, tunang sekarg dah macam nak nikah. rasenye panggil tok kadi, terus nikah kan senang. huhu

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (6) sakit (4) hadiah (3) ilmu (3) segmen.. (3) solat (3) .... (2) Malaikat (2) hati.. (2) kek (2) makan (2) muhasabah (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) Neraka (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) aktiviti (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lelaki (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)