Pages

Sunday, October 28, 2012

Velvet cake mayonis



2 cawan tepung blue key
1 sudu kecil esen vanila
6 biji telur
1 cawan minyak jangung
1 cawan serbuk koko van hauten
pewarna merah (bright red)
1 cawan mayonis
1 cawan gula halus

cara-caranya;
campur semua bahan,pukul telur sehingga kembang.
bila adunan sudah ringan mulalah membakar.
pastikan oven di panaskan dahulu dalam suhu 180 celcius .

beginilah rupanya bila sudah masak

bila sudah sejuk bolehlah di terbalikkan untuk proses seterusnya dan potong kepada tiga bahagian.

setiap lapisan letakkan krim cheese.
cheese cream
whipping cream
susu
gula halus

velvet cake mayonis

kek tempahan pelangan pada hari raya korban

16 comments:

  1. cantik gebu kek akak ni. kak tak guna buttermilk eh. saya pernah buat, resepi tu guna buttermilk. tapi ni guna mayonis. hurm sesuatu yang menarik. ke sama je rasa dia ye. teringin plak nak try. stok cream cheese ada dalam peti tu

    ReplyDelete
  2. Puas kalau dapat makan kek gebu macam ni Nor. Kakak raya ni tak ada kek pun.. biskut pun tak ada.

    ReplyDelete
  3. akak buatkan kite satu, pastu pos. hehehe :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,

    Gebunya kek nih...sayang rasa nak makan he.he...mesti sedap nih..

    ReplyDelete
  5. cream chesse yg umpp, saya buat kek tak pernah nak jadi... nak truy lagi sekali mudahan menjadi

    ReplyDelete
  6. Lya Colours-boleh guna buttermilk lbeh kurang sama aje rasanya..

    gantikan cuka..kak lebih suka ltk mayo..dlm mayo ada cuka dan telur putih..

    ReplyDelete
  7. Kakzakie-samalah kak saya pun tak ada kek dan kuih raya korban thn ni selalunya ada juga buat tart..yg saya tayang ni saya buat utk org..utk saya tak sempat nak buat..

    ReplyDelete
  8. ct kektus -sampai kat tangan kek tu dah hancusss..dik

    ReplyDelete
  9. Zie-zie pun pandai buat kek ..kan pergi kelas membaking tentu hasilnya lebih baikkan..

    ReplyDelete
  10. cantik kak..kretip kretip..mst sedap

    ReplyDelete
  11. ya allahhhhhhh. sedapnyeeeeeeee. kecur air liur menengoknye kak.

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)