Assalamualaikum
selamat petang...
nindiaa...nak habaq mai..lemak cili api ayam cendawan tiram...terliuq tak hampa...?sabaq noh lagi 3 jam nak berbuka...masak awai...lepas ni nak jemput anak pulak...
hari ni pakat semua banyak idea nak masak noh....semangat sungguh...
resepi pejam mata siap...
5 biji cili api
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 btg serai
daun limau purut
cendawan tiram
santan
cili merah
ayam 4/5 ketul
garam
1/2 sudu kecil gula
kisar semua bahan utama kecuali serai,daun limau purut dan cendawan...
masuk semua bahan kisar diikuti santan,serai,gula juga ayam..masak hingga ayam empuk..last sekali masukkan cendawan,limau purut dan cili merah...akhir sekali masukkan garam n angkat.
p/s muhammad dah pesan jangan masak pedas-pedas...
"ok sayangku...
:-)) tengah sabar ni tengok lemak cndawan akak....
ReplyDeletecik yan juga macam muhammad tak suka maoan pedas bila puasa
sedapnyaaaa
ReplyDeleteselamat berpuasa kak
Knor kenapa bwg putih,bukan bwg merah ke guna utk masak lemak cili padi? Oo...sudah tukar ka..?
ReplyDeleteIni cara den masak..masak lomak thai nmanya...hihi
Deletebisa kalo mau letak bwg merah...gue terlupa mau letak bwg merah...yg pnting cili apinya...
acik belum makan mask lomak cili api KM..baru sehari puasa..nak jaga perut..kalau hari2 tak puasa memang manjang masak lomak cli api je acik ni..dah nama orang negeri he he
ReplyDeleteOoo org negeri.
Deleteterrorlh ye memasak lomak cili api..
Salam Ramadhan Knor..... tulah tgh mencari idea sebenarnya nak masak apa. Tengok gambau bawah tu mcm ngences pulak hihi....
ReplyDeleteSalam Ramadhan Knor..... tulah tgh mencari idea sebenarnya nak masak apa. Tengok gambau bawah tu mcm ngences pulak hihi....
ReplyDeleteCanggih masak lemak Knor siap ada cendawan lagi, hihi. Saya baru plan utk hari ni nk masak gulai lemak cili api..dia dah buat awl2 lagi ya..
ReplyDeletekalu letak isi ayam sket x pe kan kak...
ReplyDelete